Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 7. 2017,
7.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

3

Natisni članek

Bela hiša pogovori večerja Melania Trump Vladimir Putin Donald Trump

Sreda, 19. 7. 2017, 7.07

6 let, 6 mesecev

Tajni pogovor Trumpa in Putina?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

3

Vladimir Putin Donald Trump Hamburg G20 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški mediji poročajo, da sta se predsednika ZDA in Rusije ob robu vrha G20 v Hamburgu sestala dvakrat. Po uradnem srečanju, ki je trajalo dve uri, naj bi Donald Trump in Vladimir Putin govorila še eno uro.

Bela hiša je drugo srečanje potrdila, vendar naj bi šlo le za kratek pogovor ob večerji. Šlo je za uradno večerjo za udeležence vrha G20 in njihove zakonske partnerje brez članov delegacij. Na njej so Putina posedli zraven prve dame ZDA Melanie Trump. Donald Trump je ob sladici prišel do Putina ter si z njim izmenjal nekaj besed, trdijo predstavniki Bele hiše. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Michael Anton je menil, da kratkega klepeta ob sladici ne bi označil za pogovor.

Mediji so se sicer sklicevali na političnega znanstvenika, kolumnista revije Time in predsednika skupine Eurasia Group Iana Bremmerja, ki je dobil informacijo od dveh neposrednih virov, prisotnih na večerji, da je pogovor trajal skoraj celo uro, prevajal pa je le ruski prevajalec, ker ameriški ni znal rusko (Trump je s seboj pripeljal le prevajalca, ki je znal japonsko, saj je po protokolu sedel poleg japonskega premierja Šinza Abeja).

Omenjena vira sta bila, tako poroča Washington Post, zgrožena nad tem, kar se dogaja - da je Trump prisedel na prazen stol k Putinu -, nista pa sedela dovolj blizu Trumpu in Putinu, da bi slišala, o čem govorita.

V Hamburgu so na večerji skupaj posedli Putina in Melanio Trump. | Foto: Reuters V Hamburgu so na večerji skupaj posedli Putina in Melanio Trump. Foto: Reuters

Trump se je na poročanje odzval z jeznimi tviti in napadel medije, ker naj bi tudi iz večerje za voditelje G20 naredili nekaj zloveščega. Lažne novice naj bi bile vse bolj nepoštene, lažna novica o skrivni večerji s Putinom pa je po Trumpovih besedah bolna.

Novica ne bi bila problematična, če Bela hiša ne bi imela težav z obveščanjem medijev glede pogovorov z Rusi, še preden se je začela preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja. Ta skuša ugotoviti, ali so Trumpovi ljudje sodelovali z Rusi pri blatenju demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton.

Posebni tožilec Mueller preiskuje sestanek Trumpa mlajšega z rusko pravnico

Ameriška javnost je v torek izvedela, da posebni tožilec Robert Mueller v okviru preiskave ruske afere preiskuje tudi srečanje Donalda Trumpa mlajšega z rusko pravnico Natalijo Veselnickajo 9. junija lani v Trumpovi stolpnici. Do potrditve je prišlo posredno ob objavi imena osme osebe, ki je bila prav tako na sestanku.

Trump mlajši je dobil obvestilo od publicista ruske nepremičninske družine Agalarov Roberta Goldstona, da mu lahko uredi srečanje z Rusinjo blizu Kremlja, ki ima podatke, ki bi lahko škodili demokratski kandidatki Hillary Clinton.

Trump mlajši je z navdušenjem privolil v srečanje, ki ga je pred kratkim potrdil. Sicer pravi, da mu Veselnickaja ni povedala nič koristnega, ampak so govorili o programu posvojitve ruskih otrok v ZDA.

Washington Post je zatem poročal, da se je sestanka poleg Trumpa mlajšega, Goldstona, takratnega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta, Trumpovega zeta Jareda Kushnerja in nekdanjega ruskega vojaškega obveščevalca Rinata Akhmetisina udeležil tudi Ike Kaveladze, ki je zaposlen v ameriškem podjetju Agalarovih. To je družina, ki je s Trumpom med drugim sodelovala pri izvedbi tekmovanja Miss Universe v Moskvi leta 2013.

Ne spreglejte