Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2022,
19.08

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

ženske ženske Svet Čile rekord

Ponedeljek, 23. 5. 2022, 19.08

1 leto, 11 mesecev

Svetovni rekord z umetnostjo tkanja #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

V čilskem obalnem mestu Puerto Saavedra so pripadnice avtohtonega plemena Mapuče pretekli konec tedna podrle rekord, ko se je 500 tkalk, opremljenih s svojimi statvami in prejo, ob spoštovanju lastne tradicije odločilo izdelati kar kilometer dolgo barvito tkanino. Za podvig so potrebovale več kot tono volne. Ko je vsaka od njih ustvarila svojo tkanino, so te združile in tako sestavile ter sešile najdaljšo večbarvno tkano mavrico na svetu.

V kulturi plemena Mapuče ima umetnost tkanja velik pomen. Je vir trpežnih oblačil, dekoracij doma, hkrati pa način za sporočanje duhovnega kozmosa skozi geometrijske barvne oblike.

Kilometer dolga tkana mavrica, katere širina je petdeset centimetrov, je sestavljena iz barv, ki predstavljajo različne vrednote kulture plemena.  | Foto: Reuters Kilometer dolga tkana mavrica, katere širina je petdeset centimetrov, je sestavljena iz barv, ki predstavljajo različne vrednote kulture plemena. Foto: Reuters

Vijoličasta tako na primer simbolizira spoštovanje osebe, zelena podporo drugemu, medtem ko se rumena nanaša na pravična dejanja.

prstan z največ diamanti
Trendi Svetovni rekord: še nobenega prstana ni krasilo toliko diamantov #foto

"Zelo smo vesele, da smo tukaj. Da smo lahko del tega, da se lahko naša kultura nadaljuje s statvami tudi v današnjem času. To so skozi desetletja ohranjali naše babice in predniki," je povedala tkalka Daniela Ancao.

Prejšnji rekord je bil v rokah kitajskih tkalcev, ki so leta 2017 izdelali 280 kvadratnih metrov veliko tkanino.  | Foto: Reuters Prejšnji rekord je bil v rokah kitajskih tkalcev, ki so leta 2017 izdelali 280 kvadratnih metrov veliko tkanino. Foto: Reuters

Pripadnice plemena Mapuče, ki so se lotile podiranja svetovnega rekorda, so se s kilometrsko mavrico poklonile tudi novi ustavi, pri njeni pripravi avtohtoni prebivalci namreč sodelujejo prvič v zgodovini, z njo pa bo Čile državo opredelil kot večnacionalno ter tako priznal tudi kulture prednikov.

Fotogalerija
1 / 7
Geely Guinnessov rekord
Avtomoto Še en nenavaden svetovni rekord z avtomobili #foto
Ne spreglejte