Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 10. 2022,
20.32

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 9. 10. 2022, 20.32

2 meseca, 3 tedne

VOJNA V UKRAJINI

Ima vrhovni ukrajinski general na zapestju - svastiko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

Valerij Zalužni | Za zdaj ni dokazov, da bi bila fotografija, ki jo je objavil Zalužni sam, kakorkoli predelana ali spremenjena (z izjemo zamegljenega ozadja, kar pa je najverjetneje namenjeno zakrivanju lokacije). Zalužni sicer velja za izredno sposobnega vojskovodjo, Ukrajina in Nato pa mu pripisujeta levji delež zaslug za uspešno ukrajinsko septembrsko protiofenzivo. | Foto Twitter

Za zdaj ni dokazov, da bi bila fotografija, ki jo je objavil Zalužni sam, kakorkoli predelana ali spremenjena (z izjemo zamegljenega ozadja, kar pa je najverjetneje namenjeno zakrivanju lokacije). Zalužni sicer velja za izredno sposobnega vojskovodjo, Ukrajina in Nato pa mu pripisujeta levji delež zaslug za uspešno ukrajinsko septembrsko protiofenzivo.

Foto: Twitter

226. dan vojne v Ukrajini. General Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil, se je pred nekaj dnevi z uradnim profilom pridružil družbenemu omrežju Twitter in objavil fotografijo, ki je bodo zelo veseli v Moskvi. Kot je razvidno s fotografije, ima Zalužni na desni roki zapestnico z različnimi simboli, med katerimi pa izstopa simbol, zelo podoben svastiki, ki danes velja za verjetno najbolj prepoznavni znak nacizma. Pojavila so se sicer opozorila, da gre zaradi zamegljenosti zgolj za grafični artefakt in da na zapestnici svastike v resnici ni. Naše preverjanje je pokazalo, da to morda res drži.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva 

21.33 Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske na zapestju nosi svastiko?
20.21 Putin: most na Krim so razstrelili ukrajinski specialci
17.33 Rusija naj bi v vojno spet poskusila zvleči Belorusijo, ki Ukrajini po novem očita, da jo bo napadla
15.01 "Odkar je Putin razglasil delno mobilizacijo, smo v pravi vojni"
12.16 Svetovalec Zelenskega o možnih pogajanjih in pogojih: Manj fantazije, več realnosti
8.11 Satelitski posnetki razkrivajo razsežnosti uničenja krimskega mostu
7.34 Putin in Zelenski na vrhu G20?
7.54 Nov ruski napad na Zaporožje, ubitih 17 ljudi

21.33 Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske na zapestju nosi svastiko?

Za zdaj ni nobenega indikatorja, da profil Valerija Zalužnega na družbenem omrežju Twitter ne bi bil pravi, med drugim mu sledi tudi obrambno ministrstvo Ukrajine, ali da bi bila fotografija, ki jo je sam objavil 6. oktobra, kakorkoli predelana (z izjemo zamegljenega ozadja in obraza drugega vojaka, kar pa je zaradi varovanja podatkov najverjetneje storil oziroma naročil sam Zalužni).

Če fotografijo povečamo in od blizu pogledamo zapestnico, ki jo na desni roki nosi general, je eden od simbolov na njej res izredno podoben svastiki:

Valerij | Foto: Twitter/Daily Loud Foto: Twitter/Daily Loud

Pojavila so se sicer že pojasnila, da bi zaradi zamegljenosti dela fotografije, ki prikazuje zapestnico, lahko šlo za grafični artefakt in da na njej ni svastike. V resnici naj bi šlo za to zapestnico:

Zgornjo fotografijo smo s programom za urejanje grafike nekoliko zameglili tudi sami in se prepričali, da tretji simbol z leve ob izgubi ostrine res postane podoben svastiki:

Svastika | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Eden od glavnih argumentov Rusije za napad na Ukrajino je bila tako imenovana denacifikacija tamkajšnje oblasti in prebivalstva. Medtem ko je bilo že pred vojno javno znano, da v Ukrajini res delujejo določene neonacistične in skrajno desne ločine, najbolj "slaven" je bil tako imenovani Bataljon Azov, Ukrajina že od začetka invazije obtožbe, da je z nacistično ideologijo, ki jo verjetno najbolj od vsega simbolizira prav svastika, prežet tudi ukrajinski politični vrh, označuje za neutemeljene in izmišljene.

Na fotografijo, ki jo je objavil Zalužni, se Kijev še ni odzval, še vedno pa si jo je tudi mogoče ogledati na Twitterju. Zaslužni je bil s to zapestnico sicer fotografiran že pred časom:

Valerij Zalužni | Foto: Twitter/Daily Loud Foto: Twitter/Daily Loud

20.21 Putin: most na Krim so razstrelili ukrajinski specialci

Po sobotnem kremeljskem komunikacijskem mrku glede eksplozije na mostu, ki polotok Krim povezuje z Rusijo, se je danes oglasil ruski predsednik Vladimir Putin. Danes mu je prve izsledke preiskave, kdo bi lahko bil odgovoren za uničenje dela mostu, predal prvi mož Preiskovalnega komiteja ruske federacije Aleksander Bastirkin. 

Putin je nato na uradnem predsedniškem kanalu v komunikacijski aplikaciji Telegram dejal, da so za sabotažo mostu odgovorni ukrajinski specialci. Pri načrtovanju in izvedbi eksplozije, v kateri so umrle tri osebe, naj bi po ugotovitvah preiskovalnega komiteja Rusije sodelovali državljani več držav, domnevno tudi Rusi. 

Uradna ruska retorika eksplozijo na mostu opisuje kot napad na "kritično rusko civilno infrastrukturo". Kremelj, natančneje njegov uradni govorec Dmitri Peskov, je sicer že kritiziral insinuacije nekaterih ruskih medijev, v prvi vrsti RIA Novosti, da bi lahko bil napad na kritično civilno infrastrukturo povod za aktivacijo jedrske doktrine.  | Foto: Twitter/Daily Loud Uradna ruska retorika eksplozijo na mostu opisuje kot napad na "kritično rusko civilno infrastrukturo". Kremelj, natančneje njegov uradni govorec Dmitri Peskov, je sicer že kritiziral insinuacije nekaterih ruskih medijev, v prvi vrsti RIA Novosti, da bi lahko bil napad na kritično civilno infrastrukturo povod za aktivacijo jedrske doktrine. Foto: Twitter/Daily Loud

Vladimir Putin se bo v ponedeljek sestal s člani sveta za nacionalno varnost Rusije, a po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova še ni jasno, ali bodo na njem govorili tudi o dogodku na krimskem mostu. Gre sicer za rutinski sestanek, ki ga ima ruski predsednik na urniku tako rekoč vsak teden. 

17.33 Rusija naj bi v vojno spet poskusila zvleči Belorusijo, ki Ukrajini nenadoma očita, da jo hoče napasti

Uradni Kijev je nenadno obtožbo Belorusije, da se Ukrajina pripravlja na napad nanjo, označil za neosnovano na resničnosti in za morebitno provokacijo ter poskus eskalacije vojne, ki bi lahko zrasel na ruskem zelniku.

Vadim Skibitski, eden od glavnih operativcev in predstavnik ukrajinskega obveščevalnega direktorata, je namreč dejal, da Ukrajina razpolaga z informacijami, da si Rusija na vse kriplje prizadeva v vojno zvleči Belorusijo. 

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko (levo) je v zadnjih mesecih večkrat zanikal, da bo v Ukrajino poslal svoje vojake, in tarnal, da se vojna v Ukrajini "že presneto vleče".  | Foto: Reuters Beloruski diktator Aleksander Lukašenko (levo) je v zadnjih mesecih večkrat zanikal, da bo v Ukrajino poslal svoje vojake, in tarnal, da se vojna v Ukrajini "že presneto vleče". Foto: Reuters

Vladimir Putin se po informacijah ruskih obveščevalcev namreč nenehno pogovarja z beloruskim predsednikom Lukašenkom in ga prepričuje, naj v Ukrajino pošlje svoje vojake. Lukašenko je v preteklih mesecih že večkrat javno dejal, da tega ne bo storil.

Beloruska vojska ima na meji z Ukrajino trenutno sicer šest bataljonov, a po navedbah ukrajinskih obveščevalcev za zdaj nič ne kaže na to, da se pripravljajo na napad. 

15.01 "Odkar je Putin razglasil delno mobilizacijo, smo v pravi vojni"

Ruski televizijski voditelj Sergej Mardan meni, da je Rusija storila veliko napako, ker je podcenjevala ukrajinsko vojsko, se iz nje norčevala in jo celo primerjala z borci Islamske države. "Pripadniki ISIS si delajo sandale iz starih avtomobilskih pnevmatik, Ukrajinci pa so kruti, motivirani in zelo dobro pripravljeni, za sabo pa imajo celo državo skupaj z vso infrastrukturo," je bil kritičen Mardan in dejal, da ne ve več, kaj naj še reče, da bo Ruse postalo strah Ukrajincev. Njegovo oddajo je za medij The Daily Beast povzela novinarka in strokovnjakinja za rusko televizijsko propagando Julia Davis. 

Mardan je tarnal tudi, da Ukrajinci proti ruskim silam že sedem mesecev in pol bijejo pravo vojno. "Mi medtem še vedno govorimo o posebni vojaški operaciji. Ljubi Bog, ne morem več poslušati te idiotske in sprenevedajoče retorike, ker ne zveni dobro in je celo škodljiva. Odkar je bila razglašena mobilizacija, govorimo o vojni, ljudski vojni."

Voditelj je še dejal, da se zaveda pravnih posledic, ki jih lahko povzroči omenjanje vojne, kar je v Rusiji prepovedano z zakonom. Tisti, ki govorijo o vojni in tulijo v Kremljev rog, za to sicer še niso bili klicani na odgovornost. Že pred več kot tremi tedni so, na primer, ruski politiki in vojni analitiki na ruski državni televiziji zatrjevali, da posebna vojaška operacija ni več to, temveč gre za pravo vojno in da bi se morala ruska vojska tudi začeti obnašati kot v pravi vojni:

12.16 Svetovalec Zelenskega o možnih pogajanjih in pogojih: Manj fantazije, več realnosti

Kijev Independent se sklicuje na poročanje časnika Miliyet, ki poroča, da si Turčija prizadeva za posredovanje v pogajanjih v vojni.

Milliyet, turški provladni časnik, poroča, da je Istanbul zahteval, da se v pogovore, ki bodo vključevali tudi Rusijo, vključijo ZDA, Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo. Ni mogoče ugotoviti, ali bi ti pogovori vključevali tudi Ukrajino.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega Mihajlo Podoljak je objavil tvit o pogajanjih, vendar ni mogoče ugotoviti, ali se sklicuje na ponudbo Turčije za pogovore ali na različne druge predloge zunaj Ukrajine o tem, kako bi lahko dosegli mir.

"Vprašanje za miroljubce. Se želite pogajati? Algoritem je preprost. 1. Oglejte si fotografije/videoposnetke iz množičnih grobišč. 2. Ponudite Kremlju, da umakne svojo vojsko s suverenega ozemlja Ukrajine. 3. Oblikujete razsodišče in zahtevajte izročitev ruskih vojnih zločincev. Manj fantazije, več realnosti," je zapisal Podoljak.

8.11 Satelitski posnetki razkrivajo razsežnosti uničenja krimskega mostu

Satelitski posnetki, ki jih je objavilo podjetje Maxar Technologies, razkrivajo, kakšno uničenje na krimskem mostu, ki povezuje polotok Krim in Rusijo, je povzročila eksplozija, ki je odjeknila v soboto zjutraj.

Ukrajinski vladni uradnik, ki je želel ostati anonimen, je za Washington Post povedal, da za napadom na Krimski most stojijo ukrajinske posebne službe.

Rusija je včeraj čez dan najprej most delno odprla za avtomobile, tako da promet v obeh smereh poteka na polovici mostu, zvečer pa so ponovno zagnali obratovanje vlakov. Rusija je sporočila, da obok mostu ni poškodovan, poroča Index.

7.54 Nov ruski napad na Zaporožje, ubitih 17 ljudi

Ruske sile so v noči na nedeljo znova obstreljevale stanovanjske predele mesta Zaporožje na jugu Ukrajine. Pri tem je bilo po navedbah mestnih oblasti ubitih najmanj 17 ljudi. Med njimi je tudi otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mesto je bilo že v četrtek tarča ruskega raketnega napada, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 19 ljudi.

Tokrat je mesto zadelo deset izstrelkov, je na Telegramu zapisal sekretar zaporoškega mestnega sveta Anatolij Kurtev. Poškodovanih je najmanj 20 hiš in okoli 50 večnadstropnih stavb. Kot je dodal Kurtev, so poškodovane tudi štiri izobraževalne ustanove.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za absolutno zlo. Kot je zapisal na Telegramu, se 49 ljudi, med njimi šest otrok, po napadu zdravi v bolnišnicah. Zatrdil je, da bodo odgovorni "odgovarjali pred zakonom in pred ljudmi".

Mesto Zaporožje, ki je pod nadzorom ukrajinskih oblasti, leži v bližini frontne črte, kjer potekajo boji v okviru obsežne ukrajinske protiofenzive proti ruskim enotam, ki so okupirale velike dele Ukrajine.

V regiji Zaporožje stoji tudi največja jedrska elektrarna v Evropi, ki je v soboto po ponovnem obstreljevanju znova izgubila zunanji vir napajanja za hlajenje reaktorja in je tako odvisna od lastnih generatorjev. Čeprav je šest reaktorjev v hladni zaustavitvi, potrebujejo elektriko za zagotavljanje jedrske varnosti in zaščite, vključno s hlajenjem.

7.34 Putin in Zelenski na vrhu G20?

Indonezijski otok Bali bo 15. in 16. novembra prizorišče vrha G20 oziroma 20 najmočnejših držav na svetu. Na vrh sta bila povabljena ukrajinski in ruski predsednik Volodimir Zelenski in Vladimir Putin. Če bi se srečanja udeležila oba, bi bilo to njuno prvo srečanje, odkar se je začela ruska agresija na Ukrajino.

Indonezijski veleposlanik v Združenih arabskih emiratih Husin Bagis je v intervjuju za National News dejal, da so v teku priprave na prihod Zelenskega in Putina na vrh G20. "Odločamo se, v katere hotele ju bomo dali, enega za Putina, drugega za Zelenskega," je dejal Bagis, poroča Index.

Dodal je, da se želijo izogniti morebitnim napetostim in ju zato želijo ločiti. Vendar Zelenski in Putin do zdaj nista potrdila svojega prihoda. "Želimo, da bi bila G20 platforma miru, ne konfliktov. Ukrajina ni del G20, vendar jo še vedno vabimo," je dejal Bagis.

Ruski vojaki, Vladimir Putin
Novice Razkritje: Američani so verjeli, da bo Kijev padel v nekaj dneh
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Putin pripravlja Ruse na jedrsko orožje
Vladimir Putin
Novice "Putinov pravi vojaški cilj ni Ukrajina, ampak Nemčija"
Novice Putinov človek sestavil "seznam za ubijanje" zahodnih uradnikov: "Pobili bomo vse, ki niso z nami"
Vladimir Putin
Novice Putin odredil prevzem jedrske elektrarne v Zaporožju
Ne spreglejte