Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 8. 2017,
11.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

ZDA orkan Orkan Harvey

Sobota, 26. 8. 2017, 11.19

6 let, 6 mesecev

Sunki vetra orkana v ZDA presegli 200 kilometrov na uro #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Orkan ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Orkan Harvey je v petek zvečer dosegel ameriško zvezno državo Teksas, potem ko se je okrepil v orkan četrte stopnje. Obalo je dosegel s sunki vetra do 215 kilometrov na uro in močnim dežjem. Medtem je že oslabel v orkan prve stopnje s šibkejšimi sunki vetra. Bojijo se, da bo ta najhujša nevihta v ZDA po 12 letih prinesla katastrofalne poplave.

Orkan četrte stopnje na petstopenjski lestvici je dosegel Teksas v mestu Rockport blizu kraja Corpus Christi v petek ob 22. uri po tamkajšnjem času, čez tri ure pa je danes že oslabel v orkan tretje stopnje s sunki vetra do 205 kilometrov na uro. To ne zmanjšuje njegove nevarnosti, so sporočili iz centra za orkane.

Ameriški predsednik Donald Trump je že podpisal ukaz o razglasitvi naravne katastrofe v zvezni državi in s tem sprostil zvezna sredstva za najbolj prizadeta območja.

Kot navaja britanski BBC, obstajajo bojazni, da so nekateri ljudje ujeti v podrtih poslopjih, več deset tisoč gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike.

Mogoče poplave v več regijah

Mogoče so rekordne poplave. | Foto: Reuters Mogoče so rekordne poplave. Foto: Reuters Guverner Teksasa Greg Abbott je opozoril na možnost rekordnih poplav v več regijah. Za številna območja ob obali so oblasti že v petek odredile obvezno evakuacijo, tako da je svoje domove zapustilo več sto tisoč ljudi.

Nevihta je v kraju Corpus Christi, kjer so nekatere največje ameriške rafinerije, že lomila drevesa in prekinila oskrbo z elektriko.

V bližnjem mestu Rockport so bila prav tako poškodovana številna poslopja, drevesa, po tudi vozila. Zaradi zrušenja streh je bilo ranjenih deset ljudi, so sporočile lokalne oblasti.

Župan bližnjega mesta Rockport Patrick Rios je prebivalce tega mesta z okoli deset tisoč prebivalci pozval k takojšnji evakuaciji, če tega še niso storili. Ameriška televizija CBS poroča, da so v centru za starejše v mestu ujeti ljudje, potem ko se je porušila streha in reševalci ne morejo do njih.

Guverner Abbot je opozoril, da Teksasu grozi obsežna naravna nesreča in da je za pomoč prizadetim že aktiviral tisoč pripadnikov narodne garde.

Valovi bi lahko dosegli do štiri metre

Poplave bi lahko povzročile ogromno škodo. Govori se o milijardah dolarjev. | Foto: Reuters Poplave bi lahko povzročile ogromno škodo. Govori se o milijardah dolarjev. Foto: Reuters Nacionalni center za orkane je opozoril, da bi Harvey lahko povzročil smrtno nevarne katastrofalne poplave zaradi obilice dežja in močnega valovanja, saj je ponekod pričakovati valove do višine štirih metrov.

Vremenoslovci so opozorili na zelo močan veter ter možnost tornadov v Teksasu in Louisiani, pa tudi na pričakovano izredno veliko količino dežja, ki bi lahko povzročila na milijarde dolarjev škode.

Predsednik Trump, ki je že napovedal obisk na območju prihodnji teden, je pred odhodom v Camp David z družino za konec tedna vsem zaželel srečo.

To je najmočnejši orkan, ki je dosegel ZDA od oktobra 2005, ko je orkan Wilma na Floridi zahteval 87 življenj. Pred tem je istega leta orkan Katrina avgusta prizadel New Orleans in zahteval 1.800 življenj.

Ne spreglejte