Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 6. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

brexit Evropska unija

Sobota, 25. 6. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Berlin: Ustanovne članice EU za čimprejšnji začetek brexita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Frank-Walter Steinmeier | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zunanji ministri ustanovnih članic Evropske unije so se zavzeli za čimprejšnji začetek pogajanj o odhodu Velike Britanije iz EU, je po srečanju v Berlinu povedal gostitelj Frank-Walter Steinmeier. Medtem pa škotska vlada zahteva takojšnje pogovore z Brusljem za zaščito položaja v EU in za ponoven referendum o neodvisnosti.

"Ta proces bi se moral začeti kar se da hitro, da ne podaljšujemo tega obdobja negotovosti, ampak da se raje posvetimo prihodnosti Evrope in si za to prizadevamo," je po koncu srečanja zunanjih ministrov Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Nizozemske in Luksemburga dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

Poudaril je še, da mora Velika Britanija čim prej sprožiti postopek, kot je predviden po 50. členu lizbonske pogodbe.

Omenjeni člen lizbonske pogodbe ureja izstop države iz EU. Država, ki želi izstopiti, mora o svoji nameri najprej uradno obvestiti Evropski svet. Na podlagi smernic, ki jih ta pripravi, se unija začne pogajati in sklene s to državo sporazum, v katerem opredeli pogoje za njen izstop in okvir prihodnjih odnosov med stranema. Proces naj bi bil sklenjen v dveh letih.

Po brexitu odstopil evropski komisar iz Velike Britanije Hill

Evropski komisar iz Velike Britanije Jonathan Hill je danes odstopil s položaja komisarja za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov. Kot je sporočil, se je za odstop odločil, ker je zelo razočaran nad odločitvijo Britancev.

Pogajanja o brexitu naj bi vodil visoki belgijski diplomat

Pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU naj bi na strani EU vodil visoki belgijski diplomat Didier Seeuws, ki bo v Svetu EU vodil posebno skupino za brexit, je poročal belgijski časnika Het Nieuwsblad. Seeuws je bil do konca leta 2014 vodja kabineta tedanjega predsednika Evropskega sveta Hermana van Rompuya.

Steinmeier: Nihče nam ne bo vzel Evrope

Evropska unija bo prestala šok zaradi britanske odločitve o odhodu iz zveze, je ob začetku zasedanja zunanjih ministrov ustanovnih članic EU v Berlinu izjavil Steinmeier. "Ne bomo dopustili, da bi nam kdo odvzel Evropo," je zatrdil.

"Proces začetka pogajanj o odhodu Velike Britanije iz EU bi se moral začeti kar se da hitro, da ne podaljšujemo tega obdobja negotovosti, ampak da se raje posvetimo prihodnosti Evrope in si za to prizadevamo," je po koncu srečanja v Berlinu dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. | Foto: Reuters "Proces začetka pogajanj o odhodu Velike Britanije iz EU bi se moral začeti kar se da hitro, da ne podaljšujemo tega obdobja negotovosti, ampak da se raje posvetimo prihodnosti Evrope in si za to prizadevamo," je po koncu srečanja v Berlinu dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Foto: Reuters

"Ne smemo dopustiti padca v histerijo ali paralizo," je pred začetkom srečanja še dejal nemški gostitelj in opozoril, da je EU po vsem svetu znana kot "uspešen projekt miru in stabilnosti".

Pozivi med laburisti k neupoštevanju referenduma o brexitu

Poslanec britanskih laburistov David Lemmy je kolege v parlamentu pozval, naj ne podprejo odločitve o izstopu iz EU. Opozoril je, da gre le za posvetovalni referendum, ki ni pravno zavezujoč.

"Zbudite se! Tega nam ni treba storiti," je preko Twitterja pozval Lemmy iz okrožja Tottenham. "To norost lahko ustavimo in z glasovanjem v parlamentu ustavimo to nočno moro," je dodal in pozval h glasovanju o referendumu v parlamentu že v naslednjem tednu.

Edinburg za takojšnje pogovore z Brusljem za zaščito Škotske v EU

Škotska regionalna vlada si medtem želi takojšnje pogovore z Brusljem za "zaščito položaja Škotske v EU", je po nujnem zasedanju vlade dejala prva škotska ministrica Nicola Sturgeon. Vlada se je zavzela tudi za ponoven referendum o neodvisnosti Škotske.

Francija za čimprejšnji odhod Velike Britanije

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je pozval k hitrim pogajanjem o izhodu Velike Britanije iz EU. Napovedal je velik pritisk na britanskega premierja Davida Camerona prihodnji teden na vrhu EU, da bo pospešil ta proces.

Cameron je sicer v petek napovedal, da bo odstopil do oktobra in svojemu nasledniku prepustil sprožitev procesov, predvidenih za odhod po 50. členu lizbonske pogodbe. Ti predvidevajo, da bi ločitveni postopek trajal do dve leti.

Toda na strani EU nad tovrstnim scenarijem niso navdušeni. Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v petek za nemško televizijo ARD dejal, da bi se moral proces brexita začeti že zdaj, ne šele oktobra. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je Camerona obtožil, da je celotno Evropo vzel za talca.

Francija in Nemčija sicer že pripravljata skupne predloge za nadaljnji razvoj evropske integracije. Strategija "fleksibilne Unije" naj bi poglobila sodelovanje med tistimi državami, ki bi to želele.

Evropska unija v pogovorih o ločitvi ne bi smela biti zlobna do Velike Britanije, pravi nemška kanclerka Angela Merkel. | Foto: Reuters Evropska unija v pogovorih o ločitvi ne bi smela biti zlobna do Velike Britanije, pravi nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Merklova od Londona pričakuje načrt, kaj bo sledilo

Nemška kanclerka Angela Merkel od Londona pričakuje načrt, kako konkretno si predstavljajo proces ločitve in kako si predstavlja odnose z EU v prihodnje. Izrazila je tudi pričakovanje, da ta proces ne bo trajal v nedogled, a po drugi strani se po njenih besedah tudi ne mudi.

Kot je dejala na srečanju vodstva konservativne unije CDU/CSU, Evropska unija v pogovorih o ločitvi ne bi smela biti zlobna do Velike Britanije. Zavzela se je, da ostaneta EU in Velika Britanija tesno povezani, tako na gospodarskem področju kot tudi v okviru Nata, sicer pa mora biti prva prioriteta teh pogovorov o ločitvi, da ne spodbudijo še ostalih članic k izstopu iz EU in k organizaciji referendumov po britanskem vzoru. Zavzela se je predvsem za vsebinska pogajanja o izstopu Britanije iz EU.

Več kot milijon Britancev zahteva nov referendum o brexitu

Več kot milijon Britancev se je že podpisalo pod peticijo, s katero zahtevajo nov referendum glede članstva Velike Britanije v Evropski uniji.

Podpisniki peticije zahtevajo nov referendum, ker da se je četrtkovega udeležilo manj kot 75 odstotkov volilnih upravičencev in ker je za oziroma proti odhodu Velike Britanije iz EU glasovalo manj kot 60 odstotkov volilnih udeležencev.

Da mora britanski parlament o peticiji opraviti razpravo, zadostuje že 100 tisoč podpisov, to pa je vsega dan po referendumu že podpisalo milijon ljudi. Spletna stran, na kateri zbirajo podpise, je vmes zaradi navala za krajši čas celo nehala delovati.

Ne spreglejte