Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2017,
11.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

smrt Ladja

Četrtek, 17. 8. 2017, 11.26

6 let, 6 mesecev

Šrilanka posadki ladje Maribor dovolila odhod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
ladja | Foto YouTube

Foto: YouTube

Šrilanške oblasti so 19 članom posadke, med katerimi sta tudi dva slovenska pomorščaka, čezoceanke Maribor portoroškega ladjarja Splošna plovba dovolile odhod domov.

V Kolombu so jih štiri mesece zadrževali zaradi sumljive smrti 58-letnega kapitana. Kapitan Maribora je umrl 23. marca med plovbo iz Singapurja v Kolombo na Šrilanki. Ker je obdukcija pokazala, da je umrl zaradi notranjih poškodb in zato v sumljivih okoliščinah, so tamkajšnje oblasti ladjo in posadko zadržale, poročajo Primorske novice.

Čezoceanka je zatem z novo posadko lahko nadaljevala plovbo, prvotna posadka pa je morala ostati v Kolombu do konca preiskave.

Truplo kapitana so našli pod reševalnim čolnom, tik preden se je ladja privezala v Kolombu. "Kapitan je bil slovenski državljan. Zgodila se je tragedija, ki jo obžalujemo. Lokalne oblasti preverjajo, ali je šlo za nesrečo. Posadko na ladji smo zamenjali. Stara posadka je v hotelu, saj so člane zadržali kot priče," je po tragediji povedal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj, ki je menil, da je kapitan umrl zaradi padca.

Po več preložitvah obravnav na sodišču je tožilstvo konec julija sporočilo, da nima več razlogov, da posadko zadržujejo na Šrilanki. Ladja Maribor glede na podatke Splošne plovbe trenutno pluje ob obali Indije.

Uradnih sklepov preiskave pa Splošna plovba še ni dobila, je za Primorske novice povedal prokurist Splošne plovbe Mirko Grča.

Splošna plovba je bila ustanovljena 22. oktobra 1954. Poslovati je začela z eno ladjo nosilnosti 525 ton. Danes upravlja deset ladij skupne nosilnosti 514.195 ton, s katerimi opravlja mednarodne pomorske prevoze. 

Na zemljevidu si oglejte, kje plujejo ladje.
Splošna plovba je v 54,7-odstotni lasti nemške ladijske družbe Döhle, 24,25-odstotni delež ima ljubljanska finančna družba Mercata, ki je trenutno v stečajnem postopku, 21,05-odstotni delež pa je v rokah Pomorske družbe iz Portoroža.

Primorske novice tudi navajajo, da še ni končana preiskava aprilske eksplozije na ladji Tamar sredi Atlantskega oceana, v kateri sta umrla dva filipinska pomorščaka, slovenski kadet in filipinski pomorščak pa sta bila v udaru ognja hudo poškodovana in sta potrebovala nujno zdravniško pomoč.

Pri reševanju oz. pomoči ponesrečenih je v zahtevnih razmerah pomagala ameriška obalna straža. Sedemčlanska ekipa je izskočila iz letala in se nato vkrcala na ladjo ter pomagala ranjencema, dokler se ladja ni dovolj približala Azorom, da so ju lahko portugalske oblasti evakuirale s pomočjo helikopterja.

Za človekoljubno reševanje je slovenski predsednik ameriške pripadnike nacionalne garde zvezne države New York tudi odlikoval.

Primorske novice ob tem poročajo še, da sta oba poškodovana v tej nesreči že zapustila portugalske bolnišnice in se vrnila vsak v svojo domovino na nadaljnje zdravljenje. To se je zgodilo pred nekaj dnevi, je za časnik še povedal Grča.

 

Ne spreglejte