Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 12.09

8 let

Srečanje predstavnikov Srbije s posrednikom EU brez rezultatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Srečanje posrednika EU Roberta Cooperja s srbskim ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem in vodjo srbske pogajalske skupine Borkom Stefanovićem se je po več kot dveh urah končalo brez rezultatov.

"Dogovorili smo se, da pred koncem pogovorov ne dajemo izjav," je povedal Bogdanović. "Pričakovati je, da bo rezultat pogovorov rešitev, ki bo omogočila vrnitev razmer na severu Kosova na stanje pred 25. julijem," je dodal Bogdanović v Raški na jugu Srbije, kjer so potekali pogovori. Cooper naj bi se sešel tudi s predstavniki Kosova, a ni znano, ali bodo pogovori potekali še danes. Kosovske varnostne sile so v visoki pripravljenosti Kosovski svet za nacionalno varnost pod vodstvom premiera Hashima Thacija je medtem danes ukazal policiji in varnostnim silam, naj bodo v pripravljenosti. "Kosovski svet za nacionalno varnost je pozval varnostne agencije, naj bodo v visoki pripravljenosti z vsemi razpoložljivimi sredstvi odgovoriti na kakršno koli ogrožanje suverenosti Kosova," je v sporočilu za javnost zapisala vlada v Prištini.

Priština: Vse aktivnosti so bile legitimne

Svet za nacionalno varnost je tudi ponovil stališče Prištine, da so bile vse aktivnosti, ki jih je na severu države izvajala kosovska vlada, legitimne ter v skladu s kosovsko zakonodajo in ustavo. Kosovske oblasti zahtevajo tudi deblokado cest do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak.

Kfor odstranil tri barikade Mednarodne sile na Kosovu Kfor so odstranile tri barikade, ki so jih na severu Kosova v minulih dneh postavili kosovski Srbi in tako omogočile dostop do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak, ki so jih v nedeljo zvečer po več kot dveh dneh znova odprli.

Odstranjevanje barikad brez odpora Srbov Kfor je v sporočilu za javnost zapisal, da je bila operacija odstranjevanja barikad hitra in je potekala brez težav in odpora kosovskih Srbov.

Mejna prehoda odprta le delno Mejna prehoda sta sicer odprta le deloma, saj še vedno okrepljene enote Kforja dovolijo prehod le osebnim vozilom in avtobusom, ne pa tudi tovornjakom.

Srbska vlada bo na sever Kosova poslala 75 ton hrane Srbska vlada je po telefonski seji napovedala, da bo iz rezerv v občino Leposavići na severu Kosova poslala 75 ton hrane - moko, mleko v prahu, sladkor in olje. Na območju se namreč zaradi zaprtja mejnih prehodov že soočajo s pomanjkanjem nekaterih osnovnih živil in zdravil.

Spomnimo: Razmere na severu Kosova so se zapletle, ko so se oblasti v Prištini pred tednom dni enostransko, brez posveta z misijo EU na Kosovu Eulex, mirovnimi silami Kfor in lokalnimi Srbi, odločila za namestitev posebnih enot kosovske policije na mejna prehoda Brnjak in Jarine. To je močno ujezilo kosovske Srbe in tudi uradni Beograd, pa tudi mednarodne institucije na Kosovu.

Kosovski specialci so se do srede sicer umaknili, a razmere so se nato še zaostrile, saj so Srbi vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim, na kar pa v Prištini niso pripravljeni pristati. Izbruhnilo je tudi nasilje, po katerem je nadzor nad prehodoma prevzel Kfor. Zaradi vztrajanja kosovskih Srbov na barikadah glavnih cest do prehodov so prehoda v petek zaprli.

Ne spreglejte