Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
18.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 18.35

8 let

Srbski patriarh: Kosovo je naš Jeruzalem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Srbski patriarh Irinej je v velikonočni poslanici posebno pozornost namenil vernikom na Kosovu. Pozval je k molitvi za mir in svobodo na Kosovu, ki ga je označil za "naš Jeruzalem".

Arhiereji Srbske pravoslavne cerkve na čelu s patriarhom Irinejem so tako pozvali k skupni molitvi, da bi se mir in svoboda vrnila na Kosovo, "našo duhovno zibelko in naš Jeruzalem, kjer so naše največje svetinje, kjer so biseri pravoslavne kulture in vse krščanske dediščine", so zapisali v sporočilu. Sodišče v Haagu o neodvisnosti Kosova Tako Srbija kot njena Cerkev zavračata neodvisnost, ki jo je Kosovo razglasilo leta 2008. Na zahtevo Beograda Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) razsoja o skladnosti razglasitve neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom. Sodišče naj bi neobvezujoče svetovalno mnenje objavilo do sredine letošnjega leta.

Mednarodna skupnost ne bo priznala srbskih volitev na severu Kosova

Mednarodni civilni predstavnik in visoki predstavnik EU na Kosovu Pieter Feith je izjavil, da ne bo priznal izidov lokalnih volitev, ki jih bo Srbija 30. maja organizirala na severu Kosova, kjer živi srbska manjšina.

Približno v tem času bodo tudi oblasti v Prištini organizirale lokalne volitve na severu Kosova. Feith je dejal, da ne bo priznal izidov srbskih volitev in se bo osredotočil na volitve, ki jih bodo organizirale oblasti v Prištini.

Srbija "ne prosi za odobritev volitev" Feithove izjave so razjezile srbske oblasti. Državni sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo Oliver Ivanović je izjavil, da Srbija "ne prosi za njegovo podporo ali odobritev volitev". "On za nas ne obstaja ne kot organizacija ne kot oseba," je dejal Ivanović. Po njegovih besedah se je Feith diskreditiral že takrat, ko je podprl strategijo kosovske vlade za sever pokrajine, v skladu s katero bi Priština prevzela tudi nadzor nad tem območjem.

Ne spreglejte