Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2020,
20.40

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

brexit Velika Britanija Boris Johnson

Sreda, 22. 1. 2020, 20.40

4 leta, 3 mesece

Spodnji dom britanskega parlamenta zavrnil dopolnila k zakonu o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Spodnji dom britanskega parlamenta je danes zavrnil dopolnila, ki jih je k predlogu zakona o izstopu Velike Britanije iz EU sprejela lordska zbornica. Premier Boris Johnson je nakazal, da ne bo privolil v nobene spremembe predloga zakona o brexitu, v skladu s katerim bo Velika Britanija iz EU izstopila čez devet dni.

Predlog zakona med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji po brexitu. Poleg tega onemogoča podaljšanje prehodnega obdobja, ki se bo v skladu s trenutnimi načrti končalo konec leta 2020, poroča STA.

Zgornji dom britanskega parlamenta je v torek k predlogu sprejel pet dopolnil

Eno od njih bi vsem državljanom članic EU, ki bi bili upravičeni do tega, avtomatično omogočilo pravico do bivanja v Združenem kraljestvu po brexitu, tako da jim sploh ne bi bilo treba vlagati vloge na notranjem ministrstvu. V skladu z dopolnilom bi prejeli tudi fizični dokaz o svojih pravicah.

britanski poslanci London | Foto: Reuters Foto: Reuters

Drugo dopolnilo bi tudi po britanskem izstopu omogočalo združitev otrok beguncev z družino v Združenem kraljestvu. Dve medtem spreminjata določila glede odločanja britanskih sodišč o neupoštevanju sodb sodišča EU. Peto dopolnilo pa bi Walesu in Škotski omogočilo, da bi imela besedo pri pogajanjih o prihodnjih odnosih z EU.

Vlada je ob sprejetju amandmajev v lordski zbornici izrazila razočaranje in napovedala, da bo poskušala vsa dopolnila v spodnjem domu odpraviti. To se je danes tudi zgodilo, saj imajo v poslanski zbornici vladajoči konservativci absolutno večino, piše STA.

Britanski parlament je nato danes potrdil zakon o brexitu

Potem ko je predlog zakona dobil podporo v spodnjem domu, so zanj glasovali tudi v zgornjem domu, kar pomeni, da so na koncu lordi popustili. Da bo zakon začel veljati, ga bo morala podpisati še britanska kraljica Elizabeta II. Ves postopek se bo predvidoma končal pred 31. januarjem, ko naj bi Velika Britanija po treh preložitvah brexita vendarle zapustila EU z dogovorom.

Nato bo sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem bosta morala Bruselj in London doseči dogovor o prihodnjih odnosih. To obdobje je sicer mogoče enkrat podaljšati za eno ali dve leti, še navaja STA.

Ne spreglejte