Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2013,
22.26

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 31. 7. 2013, 22.26

5 let, 6 mesecev

Špansko pametno mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Staro špansko pristaniško mesto Santander je postalo prototip modernega visokotehnološkega pametnega mesta.

Na španski atlantski obali je mestece Santander. Zaspano pristaniško mesto, kjer ni veliko tujih turistov.

Pa vendar je mesto postalo znano po vsej Evropi. Je prvo pametno mesto v Evropi, omreženo z 12.000 senzorji, ki zaznajo vse, od velikosti valov na morju do onesnaženja zraka, hkrati pa meščane zalagajo z informacijami, od tega, kje je prosto parkirno mesto, do tega, da je njihov smetnjak napolnjen. Poleg tega pa še avtomatično izklapljajo ulične svetilke, kadar ni nikogar v bližini.

Santander je eno izmed štirih evropskih mest, ki sodelujejo v devet milijonov vrednem evropskem projektu pametnih mest, v katerem poleg španskega mesta sodelujejo danski Aarhus, britanski Guilford, nemški Lübeck in Beograd. Odločili so se, da tehnologijo najprej testirajo v španskem mestu, ki ima 180.000 prebivalcev.

Senzorje so namestili tako pod zemljo, kot na drevesa in avtobuse.

"Podatki iz senzorjev se prenašajo v kontrolne centre, od koder se prenašajo naprej do uporabnikov," je sistem razložil Luis Munoz iz univerze v Cantabriji, ki vodi španski projekt. Na parkiriščih so recimo nameščeni tako, da magnetni senzorji zaznajo, če je na parkirno mesto zapeljal avtomobil. "Ta podatek je nato prenesen v komandno mesto, od tam pa nazaj na opozorilno tablo na ulici, ki voznikom sporoča, kje je prosto parkirno mesto," je dodal.

Prihranili pri elektriki in smeteh

Poleg tega prebivalci do informacij lahko dostopajo tudi prek pametnih telefonov. Izvedo lahko tudi za zapore cest, prometne zastoje, avtobusne zamude, neposredno ustreznim službam pa lahko sporočijo recimo opozorila o luknjah na cesti ali pokvarjenih cestnih svetilkah.

Župan mesta Iñigo de la Serna je brez pomislekov odobril, da postane Santander testni poligon pametne tehnologije. Tudi sam zdaj s svojimi meščani komunicira prek aplikacij pametnih telefonov. "Ljudje so nam poslali skoraj 400 različnih idej. Šele zdaj vidimo, kaj si meščani želijo v mestu. To je tako, kot da bi vsi meščani sedeli z nami v pisarni in nam govorili, kaj naj storimo," je navdušen župan.

Mesto pa je z uporabo pametne tehnologije tudi prihranilo. Za četrtino se je zmanjšala poraba elektrike, za 20 odstotkov so se znižali stroški odvoza smeti, ker jih zdaj odpeljejo takrat, ko jim senzor sporoči, da so smetnjaki polni.

Anonimni uporabniki

Z novo tehnologijo imajo dobiček tudi trgovine. Tiste, ki so vključene v sistem, potrošnikom omogočajo, da naročijo želene izdelke prek pametnih telefonov, tudi kadar je trgovina zaprta. Uporabnik aplikacije pa nato dobi obvestilo, kdaj se bo trgovina odprla. Poleg tega potrošnike obvešča tudi, kdaj so v trgovinah razprodaje ali posebne akcije.

Toda ob tako razširjeni pametni tehnologiji se poraja tudi vprašanje nadzora nad informacijami. Mnogi meščani se sprašujejo, ali lahko zdaj drugi vedo, kje se nahajajo, če uporabljajo aplikacijo pametnega mesta. "Ne, uporabniki niso registrirani," zatrdi Veronica Gutierrez, vodja kontrolnega centra projekta: "Vidimo sicer, koliko pametnih telefonov se uporablja in kje so v zadnjih 24 urah uporabljali aplikacijo, ne vemo pa, kdo so bili."

Čeprav je Španija v globoki krizi, imajo v Santanderju povprečno trikrat več pametnih telefonov kot drugje v Evropi. Zato ni čudno, da njihov župan že snuje nove projekte, vezane na pametno tehnologijo. Trenutno bi radi razvili aplikacije, s katerimi bi lahko meščani nadzorovali uporabo elektrike in vode.

Ne spreglejte