Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2022,
17.19

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

25

Natisni članek

Koronavirus Kitajska Šanghaj

Ponedeljek, 11. 4. 2022, 17.19

2 leti

Šokantno dogajanje v bleščečem velemestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

25

Shanghai | Šanghaj z okoli 26 milijoni prebivalcev ni le največji od kitajskih megalopolisov, ampak tudi finančno in gospodarsko središče te azijske velesile. | Foto Shutterstock

Šanghaj z okoli 26 milijoni prebivalcev ni le največji od kitajskih megalopolisov, ampak tudi finančno in gospodarsko središče te azijske velesile.

Foto: Shutterstock

V Šanghaju na Kitajskem, kjer so kljub že tri tedne trajajočemu strogemu zaprtju javnega življenja v zadnjih 24 urah zabeležili rekordno število primerov koronavirusa, se med prebivalci povečuje nezadovoljstvo, saj številni ne morejo priti niti do hrane. Zaradi lakote se dogajajo množična plenjenja trgovin.

Šestindvajsetmilijonski Šanghaj je v zadnjih 24 urah zabeležil več kot 26 tisoč novih primerov koronavirusa. Ker oblasti vztrajajo pri strogih ukrepih, v okviru katerih so prebivalcem prepovedale zapuščanje stanovanj, hkrati pa so številne trgovine zaprte, dobavne verige pa prekinjene, so številni ostali brez hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin, poroča Sky News.

Angela Merkel in Vladimir Putin
Novice Kaj sta skovala Angela in Vladimir?

Lakota, protesti in plenjenje

Na družbenih omrežjih so tako že zakrožila poročila o lakoti.

Iz posameznih delov Šanghaja poročajo o množičnih ropih in protestih prebivalcev pred policijo.

Mestne oblasti so postavile več kot sto montažnih bolnišnic, v katerih zadržijo vsakega posameznika, ki je pozitiven na novi koronavirus. 

Svetlana Oletič
Sportal Nekdanja odbojkarica, ki prinaša svetlo luč ukrajinskim beguncem

Na spodnjem posnetku je mogoče slišati, kako se prebivalci velemesta v nočnih urah glasno vzpodbujajo v težkih trenutkih, ki jih preživljajo.

Policija je začela uporabljati tudi pametne čelade, ki na vizirju prikazujejo telesno temperaturo civilistov na ulicah.

Nevarnost za globalne dobavne verige

Popolno zaprtje javnega življenja v največjem kitajskem mestu Šanghaj, ki so ga ob obsežnem izbruhu okužb z novim koronavirusom oblasti uvedle konec marca in ta teden podaljšale za nedoločen čas, zavira dobavne tokove in gospodarsko dejavnost v državi. S tem pomeni tudi nov udarec za močno omajane globalne dobavne verige.

Šanghaj z okoli 26 milijoni prebivalcev ni le največji od kitajskih megalopolisov, ampak tudi finančno in gospodarsko središče te azijske velesile, ki razpolaga z drugim največjim nacionalnim gospodarstvom na svetu.

V velemestu, ob izlivu reke Jangce v morje, je tudi najbolj prometno kitajsko pristanišče, javno življenje na območju Šanghaja pa je skoraj v celoti zaustavljeno že od konca marca in kljub številnim težavam, s katerimi se spopada mestno prebivalstvo, ni jasno, kdaj bo konec tega drakonskega ukrepa za boj proti epidemiji bolezni covid-19.

Kitajske oblasti namreč vztrajajo pri tako imenovani strategiji ničelnega covid-19, s katero želijo v celoti zatreti širjenje okužb z novim koronavirusom, ne glede na gospodarsko ceno.

Številne tovarne so tako zaustavile proizvodnjo in ustavile nove projekte, tiste, ki še obratujejo, pa se spopadajo z velikimi težavami pri dobavi materialov in sestavnih delov ter odpremi izdelkov. STA

Ne spreglejte