Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2016,
7.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Natisni članek

tuje naložbe gospodarska klima državni udar Turčija

Četrtek, 24. 11. 2016, 7.20

6 let, 6 mesecev

Nova eksplozija v Turčiji. Kaj nasilje v državi pomeni za slovenskega podjetnika?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Foto: Reuters

Neposredno po neuspelem državnem udaru se za poslovanje podjetij sicer ni spremenilo veliko, je pa precej negotovosti, ker je politika nepredvidljiva, pravi podjetnik Tomaž Iskra, izvršni direktor družbe Lexpera, ki je prisotna tudi na turškem trgu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že takoj po neuspelem državnem udaru v Turčiji napovedal čistke tistih, ki naj bi bili kakorkoli povezani in soudeleženi pri udaru, in jih tudi izvedel. Aretiranih, suspendiranih ali odpuščenih je bilo prek sto tisoč pripadnikov vojske in policije, sodnikov, politikov, javnih uslužbencev, novinarjev. Erdogan omejuje dostop do interneta in socialnih omrežij.

Dogajanje vpliva tudi na poslovno okolje. Turška lira je v razmerju do dolarja prejšnji teden padla na najnižjo vrednost v zadnjih desetletjih. Negotove razmere odganjajo tuje vlagatelje.

V eksploziji avtomobila bombe v mestu Adana na jugu Turčije sta bili danes ubiti najmanj dve osebi, še 16 ljudi pa je bilo ranjenih. Eksplodiralo je pred uradom tamkajšnjega guvernerja, ki pa v napadu ni bil ranjen. Televizijski posnetki prikazujejo stavbo v plamenih in gost črn dim, ki se vije iz nje. Eksplozija je uničila tudi stekla na večnadstropni stavbi. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Kakšne so razmere od poskusa državnega udara in kako te vplivajo na poslovanje podjetja v Turčiji, smo povprašali Tomaža Iskro, izvršnega direktorja družbe Lexpera Luxembourg, ki je večinski lastnik družbe Lexpera v Turčiji. Podjetje z med 30 in 40 zaposlenimi je vodilni ponudnik pravnih informacij na spletu.

Tomaž Iskra vodi družbo Lexpera Luxembourg, v Sloveniji pa družbo Ius Software. | Foto: STA , Tomaž Iskra vodi družbo Lexpera Luxembourg, v Sloveniji pa družbo Ius Software. Foto: STA ,

Kako politični dogodki v zadnjem času vplivajo na poslovanje vašega podjetja?
V tem trenutku to ni tako neposredno opazno na področju, na katerem delujemo. Verjamem pa, da na dolgi rok stvari verjetno ne bodo ostale neopažene. Tudi sicer slišim, da je previdnost med vlagatelji bistveno večja, kot je bila pred zapleti. Začelo se je pravzaprav že s terorističnimi napadi, tako da poskus državnega udara ni bil vzrok.

So se posledice državnega udara pokazale takoj?
Spremembe so tako minimalne, da se bo to pokazalo na dolgi rok. Če bi v grobem rekel, se je zelo malo spremenilo. Življenjski tok se je v normalne tirnice vrnil že v nekaj dneh.

Je pa tu še aktiven vstop v vojni na vzhodu. Pa pogovori, ki potekajo z Evropsko unijo, zahteve, pričakovanja. To se vse sešteva in se v gospodarstvu odraža na tak ali drugačen način.

Previdnejši vlagatelji so že odstopili od namere po vstopu ali nadaljnjem vlaganju.

Se notranja gospodarska klima v Turčiji spreminja?
Mislim, da rahlo se. Kot rečeno, takoj tega ni bilo opaziti, mislim pa, da se bo na dolgi in srednji rok (recimo v naslednjih 12 mesecih) to poznalo. Politika na nek način neprestano preseneča z raznimi potezami – predlogi sprememb zakonodaje in podobno. Vedno se kaj zgodi, kar vzbudi pozornosti in česar prej nismo bili vajeni.

So se takšne težnje, zaostrovanje na trgu, omejitve pojavljale že pred državnim udarom?
Ne, tega ni bilo. Gospodarska politika je bila v zadnjih desetih letih usmerjena k odpiranju, ki je bilo vzrok za gospodarsko rast Turčije. Privabljali so večje število tujih vlagateljev kot desetletje prej.

Kot je bil to v zadnjih letih razlog za vstop vlagateljev in optimizem, mislim, da se zdaj stvari spreminjajo in so vlagatelji previdnejši, zaskrbljeni. Vem za primere, ko so želeli vstopati pred zadnjimi zapleti, pa so zaradi njih potem odstopili od namere. Takih vlagateljev je kar nekaj.

"Še bolj se bo oslabila turška lira, še se bo zmanjšala gospodarska rast – kot posledica manjših tujih vlaganj," Turčiji napoveduje Iskra. | Foto: Mediaspeed "Še bolj se bo oslabila turška lira, še se bo zmanjšala gospodarska rast – kot posledica manjših tujih vlaganj," Turčiji napoveduje Iskra. Foto: Mediaspeed

Bi si upali napovedati, kaj se turškemu trgu zdaj obeta?
Težko. Malo je še prezgodaj. Na našem področju se trg nekako normalizira. Recimo, da je v 90 odstotkih tam, kjer smo bili pred dogodki.

Kakšni bodo po vašem mnenju srednjeročni učinki?
Še bolj se bo oslabila turška lira, še se bo zmanjšala gospodarska rast – kot posledica manjših tujih vlaganj. Če bi tuja vlaganja popolnoma presahnila, bi bil trend negativen, ker Turčija sama ni sposobna take rasti.

Zakaj je vaše podjetje vstopilo na turški trg?
Zaradi specifike trga. Za branžo, v kateri delujemo, je to zelo zanimiv trg, eden najbolj perspektivnih.

Ste po udaru kakorkoli prilagodili, spremenili svoje poslovanje, delovanje na trgu?
Načeloma ne, razen da smo omejili število obiskov v Turčiji, ki smo jih prej izvajali pogosteje, na najnujnejše.

Kako sicer ocenjujete poslovanje vašega podjetja v Turčiji?
Nekaj srednjega. Lahko bi bilo boljše, projekcije so bile boljše, je pa verjetno glede na dogodke v nekih mejah pričakovanega, ob upoštevanju vsega, kar se je dogajalo in se dogaja. Če bo tako, kot je, je kar v redu, tudi srednjeročno gledano. Stvari bi se morale normalizirati.

Torej pričakujete normalizacijo?
Lokalni gospodarstveniki si želijo čim bolj mirno prihodnost, ker večji pretresi pomenijo tudi večje pretrese v gospodarstvu, zato menijo, da bi bila vsaka druga politična opcija, kot je sedanja, v tem trenutku slabša.

Ne spreglejte