Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
27. 11. 2015,
13.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenci v tujini Slovenci po svetu Avstralija migracije preseljevanje

Petek, 27. 11. 2015, 13.47

6 let, 6 mesecev

Slovenka v Avstraliji, ki vam lahko pomaga do avstralskega vizuma

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

"V Avstraliji me življenje osrečuje, ker čutim, da lahko vsak dan živim to, kar želim, in dosegam cilje, ki sem si jih zadala," pravi Slovenka, ki se na rdeči celini preživlja kot migracijska agentka.

Natašo Shelley je Avstralija pritegnila že v zgodnji mladosti, ko je o njeni raznoliki pokrajini, plažah in sproščenem življenju brala v knjigah in gledala televizijske oddaje.

Še bolj jo je rdeča celina prevzela, ko je bila tam na potovanju. Takrat se je odločila, da se prav tam želi ustaliti – med prijetnimi in strpnimi ljudmi, v mešanici različnih nacionalnosti in kultur, sproščenem življenju in ugodnem ozračju.

Odločitev, da boste poskusili življenje v Avstraliji, je padla pred dobrimi dvanajstimi leti. Se še spomnite prvih tednov življenja ter prvih preglavic in skrbi? Vsekakor je velika razlika med potovanjem in selitvijo, s selitvijo pridejo dodatne zahteve. Prvi tedni so bili zame težki. Po prvem navdušenju, da sem končno tukaj, je bilo treba energijo usmeriti v priznanje izobrazbe in znanje angleščine, iskanje dela. Hitro sem ugotovila, da bom morala dopolniti izobrazbo in jezik. Najti je bilo treba tudi mesto v družbi in poiskati nov krog prijateljev.

Ker sem se ustalila v regijskem delu Queenslanda, kjer je bilo takrat malo priseljencev iz neangleško govorečih držav, so imeli domačini pogosto težave z razumevanjem mojega naglasa. Še po več letih so me kot turistko spraševali, od kod prihajam. Verjetno moja angleščina ni napredovala tako hitro, kot sem želela.

Kaj je bil za vas največji kulturni šok? Ker sem prišla s partnersko vizo, nostrifikacije poklica nisem potrebovala predhodno. Zato je bil največji šok, ko sem ugotovila, da moja izobrazba zahteva dodatno izpopolnjevanje. Zdaj si kot migracijska agentka prizadevam, da so naše stranke predhodno obveščene o njihovi klasifikaciji in delovnih izkušnjah, da se ne bi znašli v podobnem položaju.

Kot migracijska agentka se preživljate že od leta 2008. Kako to, da ste se začeli ukvarjati s tem? To delo združuje dve področji, ki sta mi zelo pomembni in zanimivi – življenje v Avstraliji in pravo oz. migracijsko pravo. Ker sem sama prehodila podobne korake, se z izkušnjo migrantov popolnoma identificiram. Naše stranke z odobreno vizo in življenjem spreminjajo družbo, v kateri živim, in bogatijo naše življenje. Kdo bi si želel boljšega poklica! Če imaš rad ljudi, različne kulture in te napredovanje ljudi osrečuje, potem je to idealen poklic.

Verjetno se na vas obračajo tudi Slovenci. Bi lahko rekli, da jih je v zadnjem obdobju vedno več? Kako jim lahko pomagate? Slovenci se na nas obračajo s prošnjo za nasvet glede izobrazbe in drugih okoliščin za pridobitev vize ali preselitve v Avstralijo ali na Novo Zelandijo. Povpraševanje iz leta v leto narašča iz vseh držav, predvidevam, da zaradi globalnega gibanja študentov in delovne sile.

Vsem, ki se obrnejo na nas, svetujemo, kakšne možnosti imajo za določeno obliko vize in za uspeh v Avstraliji. Ko z nami sklenejo pogodbo, pa jih zastopamo pri pristojnih organih tu v Avstraliji za pridobitev vize. Pomagamo jim tudi pri pripravi potrebne dokumentacije, pozneje jim pomagamo tudi glede nastanitve in drugih vprašanj.

Je težko pridobiti avstralsko vizo? Pogoji se iz leta v leto zaostrujejo, zato se na nas obrača vedno več ljudi. Eno je, da so takse za pridobitev vize plačljive in zelo visoke, ob morebitni zavrnitvi pa niso povrnjene. Poleg tega vsaka zavrnitev ogrozi morebitno naslednjo vlogo. Zato je pomembno, da je dokumentacija čim bolj popolna.

Mnogi si sicer te dokumente urejajo sami in pravijo, da so postopki kar dolgotrajni. So z vašo pomočjo kaj hitrejši? Prednost naše družbe Australia Needs You je, da pripravimo uspešne vloge in imamo stoodstoten uspeh pri predloženih vlogah. Postopek je prek agencije hitrejši, ker takoj predložimo ustrezno dokumentacijo in je tako manj zahtev po dopolnitvah.

Imajo Slovenci kdaj zmotna ali previsoka pričakovanja glede Avstralije? V zvezi z življenjem tu so kar realni, včasih zmotno mislijo, kako lahko bodo našli zaposlitev ali sponzorstvo delodajalca v nekaj tednih, npr. ob prihodu s turistično vizo pričakujejo, da bodo dobili delo in naslednjo vizo v zelo kratkem času. To se zgodi, če so premalo informirani, koliko možnosti sploh imajo glede na svojo izobrazbo in izkušnje. Zaplete se tudi pri študijskih vizah, sploh ker nekateri izberejo cenovno ugodne študije, ki pa pogosto žal ne omogočajo prehoda na naslednjo vizo.

Kako prijazna je Avstralija do priseljencev, kakšne so vaše osebne izkušnje? Avstralija ponuja veliko priložnosti na vseh področjih in je zelo odprta za nove priseljence. Veliko je združevanja prek različnih klubov, interesnih skupnosti, za Slovence posebej slovenskih društev, tu so tudi različna izobraževanja, ki povečajo zaposlitvene priložnosti. Za vključitev v družbo sta ključni dobro znanje angleščine in ustrezna izobrazba, seveda tudi pozitivni pogled ter pripravljenost in odprtost za privajanje na novo deželo, ki ponekod traja tudi več mesecev. Je pa odvisno od posameznika.

Avstralija ima zelo sproščeno in neformalno okolje, kar pripomore, da se v večini počutimo bolj sprejete in se lažje asimiliramo.

Ko se danes ozrete nazaj na vsa leta, ki ste jih že preživeli v Avstraliji, kako vam je všeč tamkajšnje življenje, je to tisto, kar ste pričakovali? V Avstraliji me življenje osrečuje, ker čutim, da lahko vsak dan živim to, kar želim, in dosegam cilje, ki sem si jih zadala. To, kar sem si zamislila ob prihodu, sem lahko uresničila s svojo voljo, znanjem in osebnostjo. Omejitve in pravila države se zdijo v večini razumske in lahko dosegljive. Če se pojavi nekaj, kar me omejuje oziroma zavira pri vsakdanjem življenju ali delu, čutim, da lahko spremenim oziroma nekako vplivam na spremembo. To me izjemno zadovoljuje in daje resničen smisel mojemu življenju.

Vsaj prek strank verjetno ostajate v stiku s Slovenijo. Ali kaj pogrešate domovino? Slovenija bo pri meni imela vedno posebno mesto in bo ostala rodna država. Ta odnos gojim s tem, da redno obiskujem domovino in ohranjam stike s sorodniki, prijatelji in tudi strankami. Mislim, da vsak, ki dolgo časa živi zunaj svoje rojstne države, izoblikuje drugačen, morda nekoliko bolj idealističen in pozitiven pogled na tamkajšnje dogajanje. V spominu ohranjam vesele dogodke in v pogovoru omenjam, kaj je dobrega in zanimivega, ne pa negativnega.

Sicer skušam slediti vsakodnevnemu stanju v Sloveniji in oblikovati svoje mnenje glede tega, kar berem v medijih in kar mi poročajo sorodniki, prijatelji in stranke ter kar doživim sama, ko sem na obisku. Mislim, da je Slovenija čudovita dežela z veliko potenciala. Želim si in upam, da bom lahko še naprej s svojim delom pripomogla k pozitivnemu sodelovanju med Slovenijo in Avstralijo.

Ali kdaj razmišljate o tem, da bi se v Slovenijo vrnili za stalno? V Slovenijo se vračam na obisk vsako leto in redno vzdržujem stik s slovenskim jezikom, kulturo in življenjem v Sloveniji. Kako bo v prihodnosti, še ne razmišljam, ker sem trenutno z družino ustaljena tu v Avstraliji. Vsekakor pa ne bi izključila te možnosti, ker je Slovenija poleg Avstralije prav tako čudovit kotiček sveta.

Ne spreglejte