Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 16.12

8 let

Sloveniji iz EU sredstva za promocijo mleka in mlečnih izdelkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je odobrila program Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva Slovenije za promocijo mleka in mlečnih izdelkov.

V program v skupni vrednosti 611.874 evrov za dve leti, bo EU prispevala polovico sredstev, torej 305.937 evrov.

Skupna vrednost programov je 60,6 milijona evrov Komisija je sicer odobrila 19 programov 14 držav v EU za obveščanje javnosti o kmetijskih izdelkih in njihovo promocijo s ciljem pomagati evropskim proizvajalcem v vse bolj konkurenčnem svetu. Skupna vrednost programov, ki bodo potekali od enega do treh let, je 60,6 milijona evrov, pri čemer EU prispeva polovico, torej 30,3 milijona evrov.

Za dveletni program iz Slovenije za obveščanje javnosti o mleku in mlečnih izdelkih ter njihovo promocijo bo EU prvo leto prispevala 252.530 evrov, drugo leto pa 53.407 evrov.

Kmetijski izdelki iz EU "edinstveni s svojo kakovostjo in raznolikostjo" Izbrani programi zajemajo sadje in zelenjavo, meso, mlečne izdelke, med in čebelarske izdelke, rože, zaščitene označbe porekla, zaščitene geografske označbe in zajamčene tradicionalne posebnosti ter ekološko kmetovanje in ekološke proizvode. Poleg Slovenije so odobrene programe predlagale še Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Nemčija, Francija, Grčija, Italija, Irska, Nizozemska, Poljska, Španija in Velika Britanija.

Evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos je namen programov pojasnil z besedami, da so kmetijski izdelki iz EU "edinstveni s svojo kakovostjo in raznolikostjo", a ker v odprtem globalnem trgu zgolj proizvajanje odlične hrane in pijače ni dovolj, je treba okrepiti prizadevanja za obveščanje javnosti o standardih in kakovosti "tega, kar kmetijstvo v EU daje na mizo".

Do 60 odstotkov za promocijo sadja in zelenjave EU v skladu z veljavnimi pravili financira polovico programov za obveščanje in promocijske ukrepe oziroma do 60 odstotkov v primeru programov za promocijo sadja in zelenjave za otroke ali obveščanja o zdravju škodljivem uživanju alkohola.

Organizacije, ki želijo pridobiti sredstva za programe za obveščanje o kmetijskih izdelkih in njihovo promocijo, morajo svoje predloge posredovati pristojnim organom v državah članicah vsako leto do 30. novembra. Ti jih nato pošljejo Evropski komisiji, ki odloči o njihovi odobritvi.

Ne spreglejte