Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 10.52

8 let

Slovaška vlada po strelskem pohodu načrtuje nove ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovaška vlada se je v torek sestala na posebni seji, posvečeni ponedeljkovemu strelskemu pohodu v Bratislavi, v katerem je 48-letni moški ubil sedem in ranil 15 ljudi.

Vlada je po besedah premierke Ivete Radičove razpravljala o vrsti ukrepov, s katerimi naj bi Slovakom vrnili občutek varnosti, četrtek pa je razglasila za nacionalni dan žalovanja.

Fenomen za Slovaško Strelski pohod - "dogodek, ko je ena oseba prestrašila vso Slovaško" - je po besedah Radičove nov fenomen za Slovaško. Vlada po njenih besedah sedaj načrtuje sprejetje ukrepov, s katerimi bi ljudem vrnili občutek varnosti. Policijske patrulje bi morale biti opremljene z orožjem za nujno posredovanje, razmišljajo pa tudi o zaostritvi pogojev za pridobitev dovoljenja za posedovanje orožja, med drugim o uvedbi obveznih psiholoških testov.

Rasno sovraštvo ali sosedski spor? Glede na to, da so bili smrtne žrtve ponedeljkovega napada večinoma Romi, se širijo ugibanja, ali je šlo za rasno motiviran napad, in slovaški notranji minister Daniel Lipšic je na torkovi novinarski konferenci zatrdil, da preučujejo vse morebitne motive. Vse verjetneje se sicer zdi, da ni šlo za rasno sovraštvo ampak za sosedski spor, je povedal.

Na to po besedah ministra med drugim kaže dejstvo, da je morilec, potem ko je pobil šest članov romske družine - babico, njeni hčerki in njuna soproga ter 12-letnega vnuka -, streljal na ulici na naključne mimoidoče in stanovalce okoliških stanovanj. "Streljal je na vse, kar se je premikalo - neodvisno od barve kože," je dejal Lipšic.

Bil je član strelskega društva Po navedbah policije je bil morilec 48-letni Lubomir Harman. Bil je vojaški rezervist in član strelskega društva ter je imel dovoljenje za posedovanje orožja, s katerim je v ponedeljek izvedel svoj strelski pohod - avtomatske pištole in dveh pušk. Nikoli ni bil profesionalni vojak ali policist. Od avgusta 2008 je bil brezposeln in ni imel policijske kartoteke.

Prijatelji, sosedi, sorodniki in znanci iz strelskega društva so ga opisali kot samotarja, a prijaznega, mirnega in zanesljivega, iz dobre družine, nikoli agresivnega ali sovražnega do okolice, je povedal vodja slovaške policije Jaroslav Spisiak. Izjave nekaterih sosedov za slovaške medije so sicer drugačne, saj so med drugim ocenili, da je Harman presojal ljudi na osnovi rase in da ni maral Romov.

Romska družina naj bi imela "bogato socialno življenje" Harman je živel v istem stanovanjskem bloku in celo na istem nadstropju kot ubita romska družina, ki je imela po besedah Spisiaka "bogato socialno življenje". Imeli so pogoste obiskovalce, ki so neprestano hodili v in iz njihovega stanovanja, zabave so se vrstile, žrtve tega pa so bili ponavadi njihovi sosedi, je še povedal prvi mož policije.

Osem od 15 ranjenih v ponedeljkovem napadu medtem ostaja v bolnišnici, eden od njih - 33-letni Čeh - pa je v kritičnem stanju.

Ne spreglejte