Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2021,
12.30

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Natisni članek

Svetovna zdravstvena organizacija testiranje okužba Koronavirus sev

Sreda, 1. 9. 2021, 12.30

2 leti, 8 mesecev

Skrb vzbujajoča novica: pojavila se je še ena nevarna različica koronavirusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

laboratorij, covid-19 | Na seznam različic koronavirusa, ki nas lahko skrbijo, so pri Svetovni zdravstveni organizaciji dodali še različico, poimenovano "mi". | Foto Getty Images

Na seznam različic koronavirusa, ki nas lahko skrbijo, so pri Svetovni zdravstveni organizaciji dodali še različico, poimenovano "mi".

Foto: Getty Images

Svetovna zdravstvena organizacija je na seznam novih različic koronavirusa, na katere je treba biti pozoren, v ponedeljek dodala že peto, imenovano mi in z oznako B.1.621. Prve okužbe s to različico so odkrili v Kolumbiji letos januarja, posamezne primere pa so potrdili tudi v drugih državah Južne Amerike in Evropi.

Različica mi je že peta različica novega koronavirusa, ki jo je po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije treba pozorno spremljati. Gre za različico z mutacijami, zaradi katerih bi bila lahko različica mi odporna proti cepivom, so še navedli v sporočilu za javnost, a ob tem poudarili, da so za potrditev potrebne nadaljnje študije.

Različice koronavirusa, ki jih je treba pozorno spremljati.  | Foto: Svetovna zdravstvena organizacija Različice koronavirusa, ki jih je treba pozorno spremljati. Foto: Svetovna zdravstvena organizacija

"Različica mi ima skupino mutacij, ki bi lahko povzročile kolaps imunskega sistema," so še sporočili iz organizacije in poudarili, da jih nove mutacije virusa izredno skrbijo, saj število okužb narašča po vsem svetu. Predvsem med necepljeno populacijo in v regijah, kjer so ukrepe zrahljali ali omilili, so v ospredju okužbe z različico delta. 

Večina mutacij ima majhen ali nikakršen vpliv na lastnosti virusa. Toda nekatere mutacije lahko vplivajo na to, kako se bo virus širil, kako resen potek bolezni bo povzročil ter kako odporen bo proti cepivom in zdravilom, so še sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije.  

Do zdaj so za zelo skrb vzbujajoče opredelili štiri različice novega koronavirusa, in sicer različice alfa, beta, gama in delta. 

Štiri različice sars-cov-2, ki so po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije zelo skrb vzbujajoče. | Foto: Svetovna zdravstvena organizacija Štiri različice sars-cov-2, ki so po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije zelo skrb vzbujajoče. Foto: Svetovna zdravstvena organizacija

Različica alfa, ki so jo prvič odkrili v Veliki Britaniji, je danes prisotna že v 193 državah, beta v 141 državah, gama v 91 državah in različica delta v 170 državah sveta.

Opustošena italijanska mesta
Novice V Italiji od danes veljajo strožji ukrepi, v Grčiji obvezno cepljenje za zdravstvene delavce
Novi koronavirus v Avstraliji
Novice Številke so skrb vzbujajoče: 764 okužb. Infektolog: Vsi na kisiku so necepljeni.
učilnica otroci
Novice Ministrstvo: Če se šola ne bo držala ukrepov, jo bo inšpekcija zaprla
Janez Poklukar
Novice Slovenija daleč od zastavljenega cilja, v EU polno cepljenih 70 odstotkov odraslih #video
Roman Jerala
Novice Biokemik Jerala o razvoju epidemije: prihodnost nas zelo skrbi #video
Ne spreglejte