Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
10.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

podmornica pogrešana Kim Wall Peter Madsen

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 10.25

6 let, 7 mesecev

Skrivnost se poglablja: kje je novinarka s podmornice? #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
podmornica | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danska policija je sporočila, da na krovu podmornice, ki je v lasti izumitelja, osumljenega uboja novinarke, niso našli nikogar. Kot kaže, je bila podmornica namenoma potopljena.

Švedska novinarka Kim Wall še naprej ostaja pogrešana, potem ko se je s Petrom Madsenom peljala na njegovi 17-metrski podmornici, ki jo je naredil sam in ki je potonila v petek. Madsena je rešila mornarica, za 30-letno novinarko pa je izginila vsaka sled. Wallovo iščejo v vodah v okolici mesta, kjer je podmornica potonila.

Madsen je v priporu, saj ga policija sumi, da je odgovoren za smrt Wallove. Njenega trupla na podmornici, ki so jo iz vode v zalivu Koge južno od danske prestolnice Köbenhavn potegnili v soboto, niso našli.

Video: Planet TV

"Na podmornici ni nikogar, niti živega niti mrtvega," je povedal vodja köbenhavnske policijske enote za umore Jens Moller. Kaže, da je bila podmornica namenoma potopljena, trenutno pa jo obravnavajo kot prizorišče morebitnega kriminalnega dejanja. Podmornica UC3 Nautilus je ena izmed treh, ki jih je izdelal Madsen, vanjo pa gre lahko do osem ljudi.

Potonila je v 30 sekundah

Še preden so ga priprli, je Madsen v petek na danski televiziji spregovoril o potopitvi podmornice in svojem reševanju. "Jaz sem dobro, a žalosten, ker je Nautilus potonila," je dejal. Pojasnil je, da se je manjša težava z rezervoarjem "spremenila v veliko težavo", ki je na koncu privedla do tega, da je podmornica, ki velja za največjo zasebno zgrajeno podmornico, potonila. "Nautilus je potonila v približno 30 sekundah, nisem imel dovolj časa, da bi zaprl kakšno loputo. A verjetno je to dobro, sicer bi bil verjetno še vedno tam spodaj," je dodal.

Madsen je zaslovel, ko je z množičnim financiranjem uspešno pridobil dovolj sredstev za gradnjo 40-tonske podmornice Nautilus. | Foto: Reuters Madsen je zaslovel, ko je z množičnim financiranjem uspešno pridobil dovolj sredstev za gradnjo 40-tonske podmornice Nautilus. Foto: Reuters

Podjetnik, umetnik ter graditelj podmornic in vesoljski inžinir Madsen se je medtem za zaprtimi vrati pojavil pred sodnikom na prvem zaslišanju. Njegova odvetnica je za medije povedala, da njena stranka zavrača krivdo.

Policiji je dejal, da je Wallovo, ki je pripravljala članek o njem, v četrtek zvečer spustil s podmornice v Köbenhavnu po treh urah in pol njunega potovanja, a naj bi izumitelj nato svojo zgodbo naslednji dan spremenil.

Švedska policija je neuspešno skušala stopiti v stik z Wallovo, njena družina pa v stiku z njo ni bila že nekaj dni. Švedska policija je prepričana, da je bila Wallova na podmornici, ni pa jasno, ali je "bila na njej v času, ko je izginila". Poleg Wallove in Madsena na podmornici v petek ni bilo nikogar drugega.

Ne spreglejte