Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2013,
18.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nelson Mandela škandal

Petek, 13. 12. 2013, 18.58

8 let

Škandali s pogreba Nelsona Mandele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spominske slovesnosti velikana človeške zgodovine Nelsona Mandele so zasenčene s protokolarnimi spodrsljaji in družinsko bitko za dediščino.

"Ko so nam zdravniki v četrtek zjutraj dejali, da ne morejo storiti nič več, smo poklicali vse člane družine, da se pridejo poslovit. Ves dan smo sedeli ob njegovi postelji, otroci, vnuki. Bilo je lepo," je za BBC zadnji dan življenja Nelsona Mandele opisala njegova hči Makaziwe. Borec za človekove pravice je po navedbah žene Winnie še zadnjič plitvo zajel sapo in mirno izdihnil. Tako se je končalo skoraj polletno umiranje borca za človekove pravice. Dovolj dolgo, da so časopisi lahko vnaprej napisali osmrtnice, država in družina pa pripravili vse potrebno za pogrebne slovesnosti.

Nelson Mandela je bil tak velikan zgodovine, da je popolnoma samoumevno, da je njegov pogreb eden največjih in najbolj množičnih v zadnjih desetletjih. "Kadar gre za žalovanje za osebo, ki pooseblja družbene vrednote, je to tudi priložnost za identifikacijo s skupnostjo in za povečanje občutka pripadnosti. Gre za sporočilo: tudi jaz sem zraven, tudi jaz sem del tega skupnega dobrega! V razslojeni družbi je ravno ta človekova temeljna potreba po povezanosti pogosto zanikana, mnogi se počutijo odrinjeni in marginalizirani. Udeležba na pogrebu javne osebnosti pa na nek način izenači vse prisotne, vsi so tam na primer zaradi Nelsona Mandele," je razložila sociologinja Majda Pahor.

Torej ne gre drugače, kot da so vsi tam. Množica, ki s plesom slavi življenje velikana, politiki, ki s svojo prisotnostjo skrbijo za svoj imidž. Pa četudi ob tem naredijo hude protokolarne spodrsljaje.

Mimogrede: selfie na pogrebih je eden od zadnjih bizarnih izumov interneta. Obstaja internetna stran, kjer najstniki objavljajo svoje samoportrete na pogrebih. Hm, ali bi si res želeli objaviti svoj samoportret, denimo s pogreba svojih staršev? Administratorji strani so ob selfieju Obame zapisali, da je njihov cilj dosežen in da stran kar ukinjajo.

Dvakrat prekopani grobovi Še hujše kot škandalčki ob spominski slovesnosti je, da družina Nelsona Mandele v javnosti bije bitko za nasledstvo.

Družina Mandela ne velja za popolno družino. Mandelovo zasebno življenje je bilo skorajda kennedijevsko zaznamovano s tragedijami. Poročen je bil trikrat, imel je šest otrok, žive so le še tri hčerke. Leta 1948 mu je umrla devetmesečna hčerka Maki. Izgubil je tudi oba sinova: enega Madibo Thembekile leta 1969 v avtomobilski nesreči, drugega Makgatho leta 2005 zaradi aidsa. Zasedeni urniki in selfieji Začelo se je s češkim premierjem Jirijem Rusnokom, ki je obrambnemu ministru šepnil, da ga je groza, da bi moral na pogreb v Južno Afriko, ker ima tisti teden res poln urnik, z veliko kosili in večerjami, in da bi pogreb trajal predolgo. Smola je bila, da so posnetek objavili mediji, predsednik se je opravičeval, da ni tako mislil.

Politično nedoumljiva je tudi poteza Izraela, ki se je odločil, da se ne bo udeležil pogreba, češ da ni dovolj poskrbljeno za varnost. Če bi se pogreba udeležil premier Benjamin Netanjahu, bi to Izrael stalo dva milijona dolarjev, toliko naj bi porabili za njegovo varovanje. Črno piko pa si je Južna Afrika prislužila s tem, ko se je udeležbi na pogrebu odrekel Dalaj Lama. Razlog je več kot banalen: JAR mu je v zadnjih letih dvakrat zavrnila izdajo vizuma in zato tokrat za pogreb niti ni želel prositi za vstopni vizum. Tako je izpadlo, da je na VIP-tribuni lahko sedel od vsega sveta osovraženi zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, ki ima denimo prepoved potovanja v Evropo, Mandelov soborec za človekove pravice Dalaj Lama pa ne.

Največji dosežek spominske slovesnosti pa nikakor ni bil shizofreni prevajalec v znakovni jezik, ki je zavoljo epizode haluciniranja le mahal in ne prevajal, temveč fotografiranje britanskega premierja Davida Camerona, danske premierke Helle Thorning-Schmidt in ameriškega predsednika Baracka Obame. Selfie, kot se zdaj reče samoportretu z mobilnim telefonom, so si privoščili vsi nasmejani in razigrani kot otroci z novo igračko. A kako naj bi gospoda zavrnila seksi dansko blondinko, ki je sicer med obredom srkala čaj. Obama ni komentiral dogodka, Cameron pa je dejal, da ni mogel zavrniti prošnje danske premierke, ki je mimogrede tudi snaha nekdanjega vodje britanskih laburistov Neila Kinnocka. Camerona so fotografi ujeli tudi, ko se je s skodelico čaja v roki šalil z "neznanim gostom", za katerega se je izkazalo, da je bil novozelandski premier John Key. Atraktivna danska političarka je o trapariji s fotografiranjem dejala, da so ljudje "plesali in peli, zato je bilo ozračje pozitivno. Posneli smo res zabaven selfie".

Družinske zdrahe so se začele s prepirom o tem, kje in ob kom bo pokopan. Grobovi njegovih otrok so bili predmet spora med člani njegove družine že vse od junija, ko so ga sprejeli v bolnišnico in je bilo očitno, da bo umrl. V boj sta se spustila njegov vnuk Mandla in hčerka Makaziwe. Mandla, ki ga je Nelson Mandela po smrti sina Makgatha imenoval za poglavarja plemena Thembu, je dal leta 2011 očeta in druga dva umrla Nelsonova otroka izkopati iz grobov v vasi Qunu in jih prenesel v svojo vas Mvezo 30 kilometrov stran. Nelson se je sicer rodil v Mvezi, a je živel v Qunu, ki ga je tudi imel za svojo domačo vas.

Toda vnuk, ki je vodja svoje vasi in tudi poslanec, se je zavedal, da bo ded pokopan tam, kjer so njegovi otroci, njegov grob pa bo gotovo postal romarsko središče in bi doprinesel k razvoju vasi, kjer je že začel graditi hostel in kulturni center. Mandal sicer ne velja za najbolj vzornega plemenskega poglavarja. Ravno na dan dedove smrti bi moral biti zaslišan na sodišču, ker je pretepel nekega moškega. Obtožen je bil že bigamije, od žene se je ločil, ker naj bi bil njegov sin v resnici prijateljev otrok, najnovejše obtožbe pa so, da je prodal televizijske pravice za prenos dedovega pogreba.

Sodišče je ugodilo drugim družinskim članov in posmrtni ostanki Nelsonovih otrok so bili ponovno preneseni v vas Qunu, ki se zdaj pospešeno pripravlja tako na pogreb kot na poznejši naval obiskovalcev. Oblasti so obnovile bližnje letališče in ceste do vasi, preračunljivi vnuk pa je padel v nemilost matriarhinje klana Makaziwe, ki je iz očetove posesti izgnala tudi vnukove svinje in pse.

Vino in kavbojke Mandela Boj za unovčenje imena Mandela pa traja že mnogo dlje, kot je trajala bolezen borca za človekove pravice. Ker menda ni zaupal svojih otrokom in vnukom, je večino svojega okoli deset milijonov vrednega premoženja vezal na različne sklade, skupaj jih je več kot dvajset. Nadzor nad skladi imajo odvetniki in Mandelovi prijatelji, toda pred leti sta dve hčerki skrivoma prevzeli nadzor nad enim izmed skladov, in Mandela je v jezi preklical vsa njuna pooblastila.

Veliko pa je vredno tudi njegovo ime, ocenjujejo, da je kot globalna blagovna znamka vredno milijarde. Skupaj ocenjujejo, da je okoli sto podjetij, ki tako ali drugače unovčujejo ime Nelsona Mandele. Čeprav naj bi obstajala sodna odredba, ki prepoveduje izrabo imena Nelsona Mandela kot blagovne znamke, so nekateri člani družine to vseeno izkoristili. Druga žena Winnie je bila leta 2003 obtožena goljufije z dobrodelno organizacijo, ki se je imenovala 46664, kar je bila zaporniška številka Nelsona Mandele.

V organizaciji so začeli prodajo linije modnih oblačil in družina se je sprla, kdo bo pobral dobiček od stodolarskih kavbojskih hlač Made in China, označenih z najbolj znano zaporniško številko na svetu. Istočasno sta njegovi vnukinji začeli izdelavo modnih majic, poimenovanih Long walk to freedom, kar je naslov slavne Mandelove biografije.

A to še ni vse. Isti vnukinji, Zaziwe Dlamini-Manaway in Swati Dlamini, sta letos na južnoafriški televiziji začeli resničnostni šov, poimenovan Biti Mandela. Dekleti se kot razvajeni bogatašinji pričkata o fantih in oblekicah, nato pa nenadoma obiščeta Robben Island, kjer je bil 27 let zaprt njun ded. Podjetna pa je tudi 59-letna najstarejša Nelsonova hčerka Makaziwe, ki je leta 2010 ustanovila vinsko znamko House of Mandela. Za vina pod to znamko izbirajo grozdje iz slovitih vinogradov v okolici Capetowna, zagotavljajo, da so ekološka in vrhunska, na prodaj pa so za okoli 30 evrov na steklenico, kar je za južnoafriške vinske razmere precej drago.

Južnoafriški nadškof Desmond Tutu si je nakopal jezo družine, ko jo je javno pozval, naj ne blati imena velikega človeka. "Prosim, prosim, prosim, ali lahko prosim ne mislimo le na svojo korist. Saj je skoraj tako, kot bi pljuvali Madibu v obraz," je bil oster do družinskega boja za dobiček.

Ob vsem tem je razveseljivo le eno: ime Nelsona Mandele bo vedno z velikimi črkami zapisano v zgodovino, zdrahe s pogreba in družinske sramote pa bodo pozabljene.

Ne spreglejte