Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
7.16

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

volitve Makedonija

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 7.16

7 let, 4 mesece

Razmere v Makedoniji so napete. Kdo je zmagovalec volitev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Foto: Reuters

Glavni politični stranki v Makedoniji, vladajoča konservativna VMRO-DMPNE in opozicijski socialdemokrati (SDSM), sta razglasili zmago na nedeljskih parlamentarnih volitvah. Izid je zelo tesen, po skoraj vseh preštetih glasovih pa koalicija pod vodstvom VMRO-DPMNE vodi za okoli 16.000 glasov pred koalicijo SDSM.

"Režim je padel," je kmalu po polnoči dejal vodja opozicijskih socialdemokratov Zoran Zaev, ki je sporočil, da njegova stranka vodi za en sedež pred stranko bivšega premierja Nikole Gruevskega.

Celotno vodstvo stranke se je zbralo pred poslopjem vlade. Kot je dejal Zaev, so se pred vlado zbrali zato, ker so tu potekali tudi njihovi boji. "SDSM je premagal režim, režim je padel in sedaj moramo slaviti življenje", je dejal.

Šoltes: V Makedoniji ne bo mogoče sestaviti močne koalicije

Vodja opazovalcev Evropskega parlamenta na volitvah v Makedoniji Igor Šoltes (Zeleni) je danes ocenil, da so rezultati parlamentarnih volitev v Makedoniji tako tesni, da verjetno nihče ne bo mogel sestaviti močne koalicije z veliko prednostjo. Možnih pa je več scenarijev oblikovanja koalicije, je še povedal.

Stranki preblizu, da bi lahko napovedali razdelitev poslanskih sedežev

Dolgoletni premier Gruevski je na sedežu VMRO-DPMNE malo po polnoči prav tako zatrdil, da je njegova stranka zmagala. Poudaril je, da to ni samo zmaga koalicije pod vodstvom VMRO-DPMNE, temveč Makedonije, in napovedal oblikovanje koalicije in vlade. "Kriza se mora končati in Makedonija mora iti naprej," je dejal.

Makedonski neodvisni opazovalci Mosta so medtem danes sporočili, da sta si stranki preblizu, da bi lahko napovedali razdelitev poslanskih sedežev.

Video: Euronews/You Tube

Po podatkih volilne komisije po preštetih 99,72 odstotka glasov je koalicija pod vodstvom VMRO-DPMNE prejela 38,06 odstotka glasov, pod vodstvom SDSM pa 36,69 odstotka. To pomeni približno 16.000 glasov razlike v prid konservativcev. Slednji naj bi dobili nekaj več kot 50 poslanskih mest, koalicija pod vodstvom SDSM pa nekaj manj kot 50, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Med strankami albanske manjšine, ki predstavlja tretjino prebivalstva, je Demokratična unija za integracijo (DUI), ki je bila v vladi z VMRO-DPMNE, prejela 7,3 odstotka glasov, BESA 4,87 odstotka, Zavezništvo Albancev 2,95 ter DPA 2,61 odstotka. Volitev se je udeležilo več kot 66 odstotkov volivcev.

Ne spreglejte