Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2019,
12.59

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

69

Natisni članek

Andrej Šiško Štajerska varda

Torek, 12. 11. 2019, 12.59

4 leta, 5 mesecev

Šiškova Štajerska varda dobiva še gorenjsko in primorsko podružnico #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

69

Štajerska varda se je pretekli konec tedna urila ob hrvaški meji, poroča hrvaški portal 24sata. Fotografije z vaje je objavil Reuters. Kot je mogoče razbrati z njihovega profila na Facebooku, je vaja trajala od petka do sobote zvečer.

Fotogalerija
1 / 32

Štajerska varda, ki jo vodi Andrej Šiško, je prejšnji konec tedna opravila vajo ob hrvaški meji. Kot poroča 24sata, so vajo izvedli na zasebnem zemljišču, svoje aktivnosti pa so tudi prijavili policiji, so poročali.

Z njihovega profila na Facebooku je mogoče razbrati, da so vajo organizirali konec prejšnjega tedna, poimenovali pa so jo Južni žep. Ob tem so napovedali tudi ustanovitev Primorske in Krajnske varde. Šiško je dejal, da je člane odpeljal na vajo in da je od policije dobil dovoljenje.

Andrej Šiško
Novice Kdo je Andrej Šiško, ki vodi oborožene moške

Na vaji okrog 50 ljudi

Štajerska varda | Foto: Reuters Foto: Reuters Po podatkih je bilo na vaji okrog 50 ljudi, Reuters pa je objavil nekaj več kot 30 fotografij. Na njih je mogoče videti oborožene člane, kot navaja Reuters, so puške na fotografijah replike znanih kalašnikovk.

Šiško je mnenja, da uradne službe slabo varujejo Slovenijo pred migranti in da bo zato pomagala varda, je poročal Reuters.

"Naša naloga je, da zavarujemo lastno državo. Če uradne osebe, ki so plačane za to, ne morejo poskrbeti za varnost, smo tu mi," je dejal Šiško.

Kot je varda zapisala na Facebooku, so preverili stanje ob reki, kar zadeva možnosti prehoda, ob tem pa so pri domačinih zbirali informacije o aktivnostih. Opazili naj bi različna vozila, tudi tujih registrskih tablic, ki naj bi organizirala nezakonite prehode meje.

Štajerska varda je v zadnjem letu izvedla že več vaj. Pred novembrom so se sestali že proti koncu oktobra. Takrat so se tudi srečali s policijo, ki sicer ustanavljanju tovrstnih skupin nasprotuje. Kot so nam takrat povedali na policiji, spremljajo skupino in njene aktivnosti, pozorni pa so tudi na posameznike in skupine, ki na spletu širijo različne ideologije in informacije.

Letos v zaporu preživel osem mesecev

Šiško je bil zaradi dejavnosti varde letos pravnomočno obsojen na osem mesecev zapora. Mariborsko okrožno sodišče ga je spoznalo za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Ob njem je bil obtožen še Matej Lesjak.

Obdolžena sta ves čas procesa zatrjevala, da je šlo pri postroju v Apačah za provokacijo oziroma predstavo za javnost. Ob tem je Šiško trdil, da ima po ustavi pravico do ustanovitve dežele in Štajerske varde, a ga je sodnica opozorila, da je to po ustavi mogoče le z zakonitimi sredstvi.

Novice Štajerska varda "nadzirala južno mejo". Policija: Spremljamo aktivnosti skupine.
Na članek so se odzvali tudi v slovenski policiji. Odziv objavljamo, kot smo ga prejeli.

Policija ni dajala nobenih dovoljenj štajerski vardi!

Slovenska policija nasprotuje ustanavljanju samooklicanih skupin in t. i. vaških straž ter njihovih aktivnosti ob državni meji, kar je že večkrat javno poudarila, ker aktivnosti, ki jih izvajajo, predstavljajo določeno stopnjo varnostnih tveganj. Zato policija skladno z zakonom in pooblastili, z namenom pravočasnega preprečevanja in odkrivanja kaznivih dejanj in prekrškov, izvaja zakonsko opredeljene aktivnosti oziroma uradne postopke na območjih, kjer se nahajajo pripadniki omenjenih skupin. Policija preverja vse informacije, ki se nanašajo na nek varnostni dogodek in jih ustrezno vrednoti ter tem primerno ukrepa v skladu s predpisi.

Ne glede na različna populistična stališča je policija dolžna spoštovati načelo zakonitosti pri opravljanju policijskih nalog, skladno s katerim smejo policisti uporabiti policijska pooblastila le na podlagi in v obsegu, ki ga določa zakon, ter na način določen z zakonom ali podzakonskim predpisom. Zato pristojni organi odkrivanja in pregona v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili spremljajo tovrstne aktivnosti in bodo v primeru ravnanj, ki bodo v nasprotju z zakonodajo, tudi izvedli ustrezne zakonske ukrepe zoper tovrstne samoorganizirane skupine.

Policija uspešno opravlja uradne naloge z različnih področij javne varnosti, zato zanikamo in zavračamo vse njihove poskuse prikazovanja sodelovanja s policijo pri izvajanju uradnih nalog, tako na državni meji, kot v notranjosti države.

Policija pri opravljanju zahtevne naloge varovanja državne meje veliko pozornosti namenja varnosti ljudi, ki živijo ob meji in vzpostavljanju partnerskega sodelovanja z občani v lokalni skupnosti. Z zadovoljstvom ugotavljamo, da nam ljudje zaupajo in se trudimo izpolniti njihova pričakovanja. Prav domačini so namreč tisti, ki poleg policistov najbolje in prvi opazijo neznane osebe, vozila, ki ne sodijo v njihovo okolje ali sumljive okoliščine in nas o tem dosledno obveščajo. Policisti veliko tujcev, ki nezakonito prestopijo državno mejo izsledijo na podlagi lastnih zaznav, nemudoma pa se odzovejo tudi na vsak klic občanov, preverijo vse okoliščine in o ukrepih oziroma ugotovitvah po zaključenih postopkih seznanijo prijavitelje.

Pri našem delu lahko pomaga vsak, a na družbeno sprejemljiv način tako, da se pridruži pomožni policiji.
Ne spreglejte