Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
19.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 8. 8. 2012, 19.40

7 let, 12 mesecev

Sirija: vladne sile izvedle protiofenzivo v Alepu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V eni od največjih vojaških ofenziv v zadnjih tednih je Al Asadova vojska danes napadla utrdbe upornikov v Alepu, spet pa naj bi zavzela znaten del največjega mesta v državi.

Mesto Alep je tako za vladne sile kot tudi za upornike izrednega strateškega pomena. Predsedniku Bašarju Al Asadu je jasno, da si mora, če si želi podrediti oblast v vsej državi, najprej spet pridobiti nadzor v Alepu. Mesto, ki je središče sirskega propadajočega gospodarstva, je v zadnjih 17 mesecih preživelo že nešteta obstreljevanja, kar se očitno pozna tudi na njegovi podobi. Kljub temu da današnji vojaški uspehi pomenijo velik preboj za Al Asadove sile, pa koncentracija režimske vojske v Alepu pomeni, da vladne sile tako izgubljajo nadzor nad severom države.

Poročila o uspehu vladnih sil v Alepu se razlikujejo Sirska državna televizija poroča, da so vladne sile uspešno prodrle v okrožje Salaheddine ter tam ubile večino upornikov, zdaj pa svoj pohod nadaljujejo tudi po drugih okrožjih. Predstavnik upornikov je po drugi strani v izjavi za medije poudaril, da zmaga vladnih sil še zdaleč ni dokončna in da uporniki kljub znatnim izgubam še vedno nadzorujejo večino mesta. "Vladne sile so nameščene na eni strani Salaheddina, vendar še niso napredovale, boji pa se nadaljujejo," je še dodal. Vladna stran naj bi v bojih sicer uporabljala vso svojo najmočnejšo oborožitev, od tankov do reaktivnih lovcev.

Intenzivnost spora očitno opozarja na dejstvo, da se Al Asad ne namerava na lahek način odpovedati oblasti, podpora Irana in Rusije pa mu omogoča, da kljub nekaterim nazadovanjem v zadnjem tednu lahko še vedno odkrito terja avtoriteto. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bilo danes v spopadih ubitih vsaj 60 ljudi, med drugim vsaj 15 civilistov, še dodatnih 180 žrtev pa so zahtevali včerajšnji spopadi. Spopadi v Salahedinu in okoliških območjih so sicer najhujši od začetka vstaje v Siriji, še navaja organizacija.

Ne spreglejte