Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
10.02

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

3

Natisni članek

Golanska planota Sirija Izrael Donald Trump

Petek, 22. 3. 2019, 10.02

5 let

Sirija: Trumpovo stališče o Golanski planoti ne upošteva mednarodnega prava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

3

Donald Trump | Ameriški predsednik Donald Trump bi suverenost nad Golansko planoto priznal Izraelu, in ne Siriji. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump bi suverenost nad Golansko planoto priznal Izraelu, in ne Siriji.

Foto: Reuters

Sirske oblasti so obsodile stališče ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je napočil čas za priznanje izraelske suverenosti nad Golansko planoto. Kot je dejal neimenovani vir na sirskem zunanjem ministrstvu, je to stališče neodgovorno, hkrati pa ne upošteva mednarodnega prava. Iran in Turčija sta ob tem že posvarila pred novo krizo v regiji.

"Sirija najostreje obsoja neodgovorna stališča glede okupirane sirske Golanske planote," je poudaril neimenovani vir na sirskem zunanjem ministrstvu. Dodal je, da izjave Donalda Trumpa potrjujejo "slepo pristranskost ZDA do sionistične okupacije ter neomejeno podporo agresivnemu vedenju".

Iran in Turčija svarita pred novo krizo v regiji

V Iranu so izjave ameriškega predsednika označil za nevarne. "Trumpova osebna in slabo premišljena odločitev je nevarna in bo vodila zgolj v nadaljnje krize na Bližnjem vzhodu," je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Gasemi.

Pred novo krizo zaradi Trumpovih izjav je posvaril tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan: "Včerajšnja nesrečna izjava ameriškega predsednika Trumpa o Golanski planoti je regijo privedla na rob nove krize." Dodal je, da Turčija nikoli ne bo pristala na legitimacijo izraelske okupacije Golanske planote.

Turški predsednik Erdogan je poudaril, da Turčija nikoli ne bo pristala na legitimacijo izraelske okupacije Golanske planote. | Foto: Reuters Turški predsednik Erdogan je poudaril, da Turčija nikoli ne bo pristala na legitimacijo izraelske okupacije Golanske planote. Foto: Reuters

Iz Rusije so medtem sporočili, da gre za zgolj Trumpov poziv, pri čemer upajo, da bo tako tudi ostalo. Takšni pozivi po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova predstavljajo tveganje za resno destabilizacijo razmer na Bližnjem vzhodu in škodujejo naporom za iskanje rešitve.

Izraelska zastava
Novice Trump: Čas je, da ZDA priznajo izraelsko suverenost nad Golansko planoto

Trump bi suverenost nad Golansko planoto dal Izraelcem

Območje Golanske planote je Izrael zasedel Siriji med vojno leta 1967 in si ga priključil leta 1981. Po mednarodnem pravu je to del ozemlja Sirije, ki je pod izraelsko okupacijo. Trump se je v četrtek zavzel za priznanje izraelske suverenosti nad območjem.

"Po 52 letih je napočil čas, da ZDA popolnoma priznajo izraelsko suverenost nad Golansko planoto, ki je ključnega strateškega in varnostnega pomena za izraelsko državo in regionalno stabilnost," je prek Twitterja sporočil ameriški predsednik. ZDA so sicer že priznale Jeruzalem za prestolnico Izraela.

Nasilje
Novice Nasilje desničarskih skrajnežev lani povezano s 50 terorističnimi umori v ZDA

Ameriški analitiki ne dvomijo, da gre za predvolilno pomoč izraelskemu premierju, Trumpovemu političnemu zavezniku in prijatelju Benjaminu Netanjahuju, ki ga aprila čakajo v državi parlamentarne volitve.

Golanska planota le 60 kilometrov oddaljena od sirske prestolnice

Golanska planota je 1.200 kvadratnih kilometrov veliko območje, ki meji tudi na Libanon in Jordanijo. Planota je le 60 kilometrov oddaljena od sirske prestolnice Damask, zato je tako za Izrael kot za Sirijo pomembna zaradi svoje strateške lege.

Golanska planota je zaradi zelo rodovitne zemlje pomembno kmetijsko območje.  | Foto: Reuters Golanska planota je zaradi zelo rodovitne zemlje pomembno kmetijsko območje. Foto: Reuters

Še pomembnejše je območje za Izrael postalo z začetkom sirske državljanske vojne, v kateri Iran in šiitsko gibanje Hezbolah podpirata režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Za Izrael, ki Iran in Hezbolah označujeta za grožnjo, je Golanska planota tako tudi varnostna ovira.

Če bi ZDA priznale izraelsko suverenost nad Golansko planoto, bi bil to prvi primer priznanja suverenosti nad območjem, ki si ga je država protipravno prisvojila. Resoluciji Varnostnega sveta ZN 242 in 497 sta pravna podlaga, da je Izrael z enostransko priključitvijo sirskega ozemlja kršil mednarodno pravo.

Emisije, globalno segrevanje
Novice Tudi Sirija pristopa k pariškemu podnebnemu sporazumu, ZDA ostale same

 

Ne spreglejte