Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
11.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Natisni članek

grožnja ZDA Severna Koreja

Četrtek, 7. 9. 2017, 11.57

6 let, 7 mesecev

Severna Koreja znova grozi: Odgovorili bomo s silovitimi protiukrepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Severna Koreja. ZDA. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejski minister za zunanjo trgovino Kim Jong Džae je na Vzhodnem ekonomskem forumu v Vladivostoku v Rusiji zagrozil z obsežnimi povračilnimi ukrepi v primeru večjega pritiska ZDA na državo. Dodal je, da Severna Koreja jedrsko orožje potrebuje za zagotavljanje stabilnosti na korejskem polotoku.

Opozoril je, da ZDA nikakor ne smejo pozabiti, da ima Severna Koreja jedrske in vodikove bombe in tudi medcelinske balistične rakete.

Kim obsodil ravnanje Južne Koreje in Japonske

Severna Koreja potrebuje jedrsko orožje, s katerim lahko zadene sovražne sile v vsakem kotičku sveta, je še dejal Kim. Hkrati je tudi kritiziral južnokorejskega predsednika Moon Jae Ina in japonskega premierja Shinza Abeja, ker sta se na forumu zavzela za ostrejše sankcije proti Pjongjangu.

"Strogo obsojamo poskuse Južne Koreje in Japonske, ki sta uporabili Vzhodni ekonomski forum za dosego svojih umazanih političnih ciljev," je še dejal Kim.

V nedeljo izvedli šesti jedrski poskus

Severna Koreja je v nedeljo izvedla šesti jedrski poskus, ki naj bi bil najmočnejši do zdaj. Po zadnjih ocenah japonskega obrambnega ministrstva je bila njegova moč 160 kiloton, kar je več kot desetkrat več od bombe, ki so jo ZDA ob koncu druge svetovne vojne odvrgle nad japonsko mesto Hirošima.

Erjavec: Nobena vojaška intervencija ne bi bila racionalna

Nobena vojaška intervencija v primeru Severne Koreje ne bi bila racionalna, saj bi terjala veliko žrtev, je poudaril vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec v telefonskem pogovoru z STA iz Tallinna, kjer se udeležuje neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU. Minister je izpostavil, da bo v svojem nastopu na zasedanju opozoril na zelo negativne posledice v primeru vojaške intervencije, ki ne bi bile le regionalne z vplivom na Južno Korejo in Japonsko, temveč bi lahko bile širše.

Ne spreglejte