Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
18.10

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Severna Koreja časovni pas

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 18.10

4 leta, 3 mesece

Severna Koreja se vrača v svoj nekdanji časovni pas

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Severnokorejsko vodstvo premik ure vidi kot dokončno slovo od "japonskega imperializma", ki je zasedal korejski polotok med letoma 1910 in 1945.

V soboto, 15. avgusta, bo Severna Koreja vzpostavila nov časovni pas, saj bodo ure zavrteli za 30 minut nazaj. Tako se bodo ločili od Južne Koreje in Japonske, ki sta še nekaj dni v istem časovnem pasu kot Severna Koreja.

Primeren trenutek: 70. obletnica osvoboditve od "imperialistov" Severna Koreja se bo vrnila na enako merjenje časa, kot ga je imela pred japonsko zasedbo leta 1910. Prav to, dokončna osvoboditev od japonskega imperializma, je uradna razlaga Pjongjanga, zakaj so se odločili za to spremembo ob 70. obletnici osvoboditve.

Nekateri so se premaknili za ves dan … Države lahko samostojno določajo svoj časovni pas, saj ni mednarodne ustanove ali predpisa, ki bi to urejala. Samoa je, recimo, leta 2011 spremenila svojo lego glede na datumsko črto, s tem ko so preskočili en dan so si olajšali komunikacijo in poslovanje z bližnjima Avstralijo in Novo Zelandijo.

… drugi za pol ure Prav tako Severna Koreja ne bo edina država, ki bo imela časovni pas z zamikom pol ure. Leta 2007 je takratni venezuelski predsednik Hugo Chavez ukazal premik merjenja časa za pol ure nazaj, saj je s tem želel zagotoviti "bolj pošteno razporeditev sončnega vzhoda med prebivalci". Polurni zamik imajo med drugim tudi Iran in Indija, pri čemer Iran upošteva poletni premik časa (ne na iste dneve kot Evropa), Indija pa ne. Leta 2006 se je indijskemu merjenju časa pridružila tudi Šrilanka.

Polurni zamik imata tudi Afganistan in Mjanmar, prav tako tudi kanadski otok Newfoundland in deli regije Labrador. Odstopanja poznajo tudi v nekaterih delih Avstralije in na redkih tihomorskih otokih.

Nepal čisto po svoje Še najbolj nenavaden uraden čas ima Nepal, kjer je 15 minut več kot v Indiji oziroma 5 ur in 45 minut več od univerzalnega časa (UTC).

Ne spreglejte