Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
7.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

4

Natisni članek

raketa Severna Koreja

Petek, 14. 4. 2023, 7.25

1 leto

Severna Koreja preizkusila raketo: težko jo je odkriti in uničiti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

4

Severna Koreja je danes sporočila, da je bilo orožje, ki ga je preizkusila v četrtek, nova medcelinska balistična raketa na trdo gorivo Hwasongpho-18. Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je bil cilj preizkusa, ki ga je vodil severnokorejski voditelj Kim Džong Un, oceniti vojaško izvedljivost novega strateškega oborožitvenega sistema.

Poleg tega naj bi s poskusno izstrelitvijo potrdili delovanje visokozmogljivih motorjev na trdo gorivo za večstopenjske rakete, še poroča KCNA.

Severna Koreja je v četrtek izstrelila novo balistično raketo proti Japonskemu morju, ki je letela približno tisoč kilometrov, preden je padla v morje.

"Testno je bila izstreljena medcelinska balistična raketa novega tipa, Hwasong-18, ki bo opravljala svoje poslanstvo pomembnega odvračanja vojne kot ključno sredstvo strateških sil Severne Koreje v prihodnosti," poroča KCNA. Kot dodaja, je Kim dejal, da bo novo orožje radikalno povečalo učinkovitost jedrskega protinapada in Severni Koreji omogočilo, da bo nenehno vzbujala skrajno zaskrbljenost in grozo pri svojih sovražnikih.

Izstrelitev, raketa, balistična raketa, izstrelek
Novice Severna Koreja izstrelila balistični raketi kratkega dosega
Novice Zastrašujoče trditve Severne Koreje: Imamo jedrsko plovilo, ki povzroči radioaktivni cunami #video

Takšne rakete je težje odkriti in preventivno uničiti

Preizkus tehnološko naprednejše rakete na trdo gorivo je bil eden glavnih ciljev Kimovih prizadevanj za posodobitev vojske, ki jo je napovedal v svojem novoletnem poročilu. Takšne rakete je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP lažje skladiščiti in prevažati, so stabilnejše in hitreje pripravljene za izstrelitev, zato jih je težje odkriti in preventivno uničiti.

Resolucije ZN Severni Koreji prepovedujejo preizkušanje balističnih raket vseh dosegov, ki so lahko opremljene tudi z jedrsko konico. Medcelinske rakete so tiste, ki lahko dosežejo več kot 5.500 kilometrov.

Fotografije, ki so jih objavili severnokorejski državni mediji, in podrobnosti, ki jih je posredovala južnokorejska vojska, kažejo, da je šlo za prvi uspešen severnokorejski poskus izstrelitve rakete na trdo gorivo, je za AFP potrdil ameriški analitik Ankit Panda. Kot je pojasnil, je to razvidno iz izpušnih plinov rakete.

Vse do zdaj znane medcelinske balistične rakete Pjongjanga so bile na tekoče gorivo, najnovejši preizkus pa po navedbah AFP pomeni dolgo želeni preboj v severnokorejskih oborožitvenih programih.

balistična, medcelinska raketa, S Koreja
Novice Severna Koreja simulirala jedrski napad na Južno Korejo
Severna Koreja je poskusno izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega proti svojim vzhodnim vodam.
Novice Severna Koreja izstrelila novo raketo
Ne spreglejte