Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
12.03

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

9

Natisni članek

Severna Koreja zapor komunizem

Petek, 23. 6. 2017, 12.03

6 let, 10 mesecev

Severna Koreja: Ni nam jasno, zakaj je umrl, bil je zdrav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

9

Severna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

V kraju Wyoming v ameriški zvezni državi Ohio blizu Cincinnatija so v četrtek pokopali 22-letnega Otta Warmbierja, ki je umrl v ponedeljek, kmalu po tem, ko ga je Severna Koreja izpustila iz zapora in mu dovolila vrnitev v ZDA. Ameriškega študenta so v Severni Koreji marca 2016 zaradi kraje propagandnega posterja obsodili na 15 let strogega zapora.

Warmbier se je leta 2015 odpravil na turistični obisk Severne Koreje, kjer so ga po kraji plakata aretirali, prisilili v priznanje spodkopavanja komunističnega režima in obsodili na dolgoletno zaporno kazen. Administraciji predsednika ZDA Baracka Obame ni uspelo doseči njegove vrnitve v ZDA. Pokojnikova družina trdi, da se ni dovolj potrudila.

Na pogrebu okoli dva tisoč ljudi

Domov ga je spravil šele veleposlanik Joseph Yun, posebni odposlanec vlade Donalda Trumpa za Severno Korejo, vendar je bilo že prepozno. Študent je imel namreč že nepopravljivo možgansko okvaro. Njegova družina je zavrnila obdukcijo in pravi vzrok smrti ne bo znan nikoli.

Na pogrebni slovesnosti v Wyomingu se je zbralo okoli dva tisoč ljudi. Ti so napolnili šolo, ki jo je nekoč obiskoval. Prišla sta Yun in zvezni senator, republikanec Rob Portman, ki je prav tako pomagal posredovati za pokojnikovo izpustitev s pogovorom v New Yorku, kjer je prepričeval severnokorejske diplomate pri ZN. Portman je dejal, da mora Severna Koreje za smrt odgovarjati.

Severna Koreja: Očitki o mučenju so brez podlage

Severna Koreja je danes v odzivu obtožila ZDA, da so organizirale premišljeno kampanjo, ki je očrnila državo ter privedla režim do tega, da "mora biti še bolj odločen v tem, da sta humanitarnost in dobrodelnost za sovražnika tabu, in da morajo še bolj zaostriti rezilo zakona", je dejal tiskovni predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva.

Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA so s študentom ravnali v skladu z zakonodajo. "Očitki o mučenju so brez podlage," poudarja agencija in dodaja: "Dejstvo, da je Warmbier nenadoma umrl manj kot teden po vrnitvi v ZDA v normalnem zdravstvenem stanju, je tudi za nas skrivnost."

Ne spreglejte