Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2012,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barack Obama ZDA

Petek, 2. 3. 2012, 13.08

8 let

Šerif iz Arizone trdi, da je Obamov rojstni list ponarejen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kontroverzni šerif iz ameriške zvezne države Arizona Joe Arpaio trdi, da bi lahko bil rojstni list ameriškega predsednika Baracka Obame ponarejen.

Njegovi možje so namreč izvedli preiskavo Obamovih rojstnih dokumentov in sporočili, da so našli "verjeten dokaz", da so dokumenti ponarejeni.

"Moji preiskovalci menijo, da je bil rojstni list izdelan elektronsko" Šerif Arpaio je vzpostavil prostovoljno skupino policistov, ki so analizirali elektronsko kopijo rojstnega lista predsednika Obame. Analiza naj bi po njihovih podatkih pokazala, da je avtentičnost dokumenta zelo vprašljiva. "Na podlagi vseh preiskanih dokazov vam ne morem zagotoviti, da so ti dokumenti verodostojni. Moji preiskovalci menijo, da je bil rojstni list izdelan elektronsko in njegov original ni v papirnati obliki, kot trdijo v Beli hiši," je dejal Arpaio.

Če se ne bi rodil na ozemlju ZDA, ne bi smel postati ameriški predsednik Bela hiša je aprila 2011 zaradi številnih obtožb, da Obama ni bil rojen v ZDA, objavila njegov rojstni list. Njegov oče je sicer Kenijec in če bi se Obama res ne rodil na ozemlju ZDA, po zakonu ne bi smel postati ameriški predsednik.

Arpaiov urad je obtožen, da je diskriminiral priseljence iz Latinske Amerike 79-letni Arpaio, znan po svojem ostrem nasprotovanju priseljevanju, se je sicer tudi sam znašel v postopku preiskave zaradi suma rasnega profiliranja. Njegov urad je namreč obtožen, da je rutinsko diskriminiral priseljence iz Latinske Amerike. Številni kritiki zato menijo, da je Arpaio z omenjeno preiskavo začel zgolj, da bi preusmeril pozornost in si pomagal pri svoji ponovni izvolitvi na mesto šerifa, navaja AP. Arpaio je tovrstne obtožbe zanikal in zatrdil: "Moj cilj ni preganjanje predsednika Obame. Jaz samo opravljam svoje delo."

Ne spreglejte