Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2016,
18.44

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

3

Natisni članek

Dilma Rousseff Brazilija

Sreda, 31. 8. 2016, 18.44

7 let, 7 mesecev

Senatorji odstavili brazilsko predsednico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

3

Dilma Rousseff, Brazilija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Senatorji so v brazilskem senatu prepričljivo izglasovali odstavitev predsednice države Dilme Rousseff, ki je obtožena proračunskih poneverb.

Za odstavitev 68-letne predsednice je bilo potrebnih 54 glasov senatorjev, na koncu pa jih je njeno razrešitev podprlo 61. Proti jih je glasovalo 20, poročajo tuje tiskovne agencije.

Senat je sicer Rousseffovo že maja suspendiral, zdaj pa se je dokončal celoten proces. Njen položaj je že tedaj začasno prevzel podpredsednik Michel Temer, zdaj pa je postal predsednik do novih predsedniških volitev, ki so predvidene v letu 2018. Zaprisegel bo že nocoj.

Kljub odstavitvi pa senatorji Rousseffovi niso prepovedali tudi opravljanja javne službe. Grozilo ji je namreč kar osem let tovrstne kazni, a za to potrebna dvotretjinska večina senatorjev na glasovanju o tej točki ni bila dosežena; to prepoved je podprlo le 42 od 81 senatorjev.

Med Brazilci ni priljubljena

Rousseffova je bila kot prva predsednica Brazilije na položaju od leta 2011, ko je nasledila Luiza Inacia Lulo da Silvo. Odnesle so jo obtožbe o poneverjanju proračunskih izkazov, v ozadju pa je bila predvsem njena velika nepriljubljenost, potem ko je državno gospodarstvo zdrsnilo v recesijo, politiko pa začela pretresati afera za afero. Piko na i je postavila velika korupcijska preiskava, povezana z državnim naftnim podjetjem Petrobras.

Odvetnik: Zgodovina jo bo oprostila

Rousseffova je v preteklih razpravah o njeni usodi trdila, da gre za nezakoniti državni udar njenih političnih nasprotnikov, njen odvetnik Jose Eduardo Cardozo pa je senatorje prepričeval, da je nedolžna in plačuje ceno podpore veliki korupcijski preiskavi, ki je zajela brazilsko elito. Postopek odstavitve je označil za farso in zatrdil, da jo bo zgodovina oprostila.

Predstavnica tožilstva Janaina Paschoal pa je celo s solzami v očeh prosila za odpuščanje, ker predsednici povzroča trpljenje, vendar obenem zatrdila, da ne delajo ničesar nezakonitega in ni več druge poti kot odstavitev zaradi korupcije.

 

 

 

 

Ne spreglejte