Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2016,
8.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

vesolje

Četrtek, 15. 12. 2016, 8.08

6 let, 6 mesecev

Satelitski sistem Galileo je začel delovati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Evropski satelitski sistem Galileo, ki ga je Evropska vesoljska agencija v sodelovanju z Evropsko komisijo začela izvajati leta 1999, je danes prvič na voljo uporabnikom. Prinaša natančnejši signal in boljšo pokritost z njim, EU pa želi z njim tudi konkurirati ameriškemu sistemu GPS in ruskemu Glonasu. Sistem naj bi v celoti dokončali leta 2020.

Storitev, brezplačno dostopna po vsem svetu, bo na voljo le pametnim telefonom in navigacijskim napravam z mikročipi, združljivimi s sistemom Galileo. Pri nekaterih napravah bo pred tem morda treba posodobiti programsko opremo, je pojasnila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mirna Talko.

Galileo bo v nasprotju s sistemom GPS pod nadzorom civilnih oblasti EU, ta pa želi z njim poleg GPS konkurirati tudi ruskemu Glonasu. Evropski sistem satelitske navigacije naj bi za več kot dvakrat izboljšal navigacijske zmogljivosti ter signale na oddaljenih območjih na severu Evrope in v velikih mestih, kjer se zaradi visokih zgradb pojavljajo motnje. Na voljo bo tudi za uporabo v vojaške namene.

V nasprotju s sistemoma GPS in Glonas, ki sta sposobna lociranja do nekaj metrov natančno, naj bi Galileo iz vesolja usmerjal na meter natančno. Segel bo tudi na območja, kjer signala trenutno ni, na primer v predore. Tako bo med drugim olajšal iskalne akcije v odročnih krajih.

S storitvijo za iskanje in reševanje bo ljudi, ki so poslali klic v sili z oddajnika, povezanega s sistemom Galileo, mogoče najti in rešiti hitreje, saj se bo čas za njihovo izsleditev skrajšal na samo deset minut. To storitev nameravajo pozneje še izboljšati, tako da bo tudi pošiljatelj klica v sili obveščen, da so ga izsledili in da je pomoč na poti, so sporočili iz Evropske komisije.

Prva dva satelita sistema Galileo so v orbito izstrelili oktobra 2011, leto pozneje pa sta jima sledila še dva. Z nadaljnjimi izstrelitvami so morali zaradi tehničnih težav nato počakati več kot eno leto.

Deset milijard evrov vreden sistem trenutno sestavlja 18 satelitov, do leta 2020 pa naj bi jih okoli Zemlje krožilo do 30. Galileo naj bi v prvih 20 letih svojega delovanja gospodarstvu EU prispeval okoli 90 milijard evrov. Komisija ocenjuje, da bo svetovni trg satelitske navigacije do leta 2020 vreden okoli 244 milijard evrov.

Ne spreglejte