Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 15.25

8 let

"Sanje so se kljub blokadam in frustracijam uresničile"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška je po desetih letih težkih pogajanj končno vstopila v Evropsko unijo. "Uresničile so se sanje, ki so trajale vse od osamosvojitve," so naslovi prispevkov večine hrvaških medijev.

Hrvaški mediji so vstop Hrvaške v EU pospremili s spremljanjem dogodka iz minute v minuto, uresničitev sanj, kot so pisali številni, pa bo zagotovo še dolgo odmevala v vsej medijski krajini.

Kot piše Novi list, je Hrvaška zakorakala v novo dobo. Po tem, ko je izpolnila najtežje kriterije do zdaj in končala pogajanja, ki so trajala kar 2.827 dni, je Hrvaška kljub vzponom, padcem, blokadam in frustracijam v prvi minuti 1. julija končno postala 28. članica Evropske unije, je še zapisal Novi list.

Nekateri optimisti, drugi sumničavi Hrvatje poleg boljšega standarda od EU-ja pričakujejo tudi uvedbo reda, miru in discipline. Kot piše Večernji list, predvsem upajo, da bodo lažje dobili delo, da bodo položnice nižje in hrana cenejša. To je le del želja, katerih izpolnitev pričakujejo nekateri državljani, ob tem pa se zavedajo, da je veliko odvisno od njih samih. Na drugi strani so tisti državljani, ki boljšega standarda sicer ne pričakujejo, upajo pa, da bo vstop dolgoročno pozitivno vplival predvsem na življenje mlajših generacij.

Vsi pa niso tako optimistični, ampak so glede vstopa v EU zelo sumničavi. "Kakšno korist bomo imeli od Evropske unije, če nimamo koristi niti od svoje države," je dejal eden izmed prebivalcev Zagreba.

Tuđman bi bil zadovoljen Če bi bil prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman še živ, bi bil z vstopom v EU zelo zadovoljen, še piše Večernji list. Brez strahu, da se sam hvali, bi lahko rekel: "Zgodilo se je to, kar sem sam počel s svojim narodom pred 23 leti. Vse moje politične vizije so se uresničile."

Ne spreglejte