Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 12. 2016,
8.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

1

Natisni članek

Rusija nesreča nesreča letalo

Nedelja, 25. 12. 2016, 8.15

6 let, 7 mesecev

Po strmoglavljenju ruskega vojaškega letala niso našli preživelih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

1

Po davišnji nesreči ruskega vojaškega letala, ki je strmoglavilo v Črno morje, še niso našli nobenih preživelih, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Na letalu je bilo 92 ljudi, večinoma glasbenikov priznanega vojaškega ansambla.

Letalo Tu-154 velja za "delovnega konja" ruskega letalstva. | Foto: Reuters Letalo Tu-154 velja za "delovnega konja" ruskega letalstva. Foto: Reuters

Rusko vojaško letalo s 92 ljudmi na krovu je ponoči kmalu po vzletu strmoglavilo v Črno morje, ostanke letala Tu-154 so našli v morju dober kilometer stran od črnomorskega letovišča Soči.

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je sporočil, da je bilo na strmoglavljenem letalu 92 ljudi, od tega osem članov posadke in 84 potnikov. Doslej so v morju našli posmrtne okoli desetih potnikov letala, je še sporočilo obrambno ministrstvo.

Proti večeru je predstavnik prometnega ministrstva Maksim Sokolov pojasnil, da so našli več ostankov letala, ne pa tudi glavne potniške kabine. Doslej morebitnih preživelih nesreče niso našli, za nocoj pa so tudi prekinili iskalno akcijo, ki jo bodo nadaljevali v ponedeljek.

V tej iskalni akciji v Črnem morju je sicer sodelovalo 32 plovil, 80 potapljačev in pet helikopterjev. Skupno pa namerava rusko obrambno ministrstvo v akciji angažirati okoli 1300 vojakov.

Letalo je izginilo z radarjev kmalu po vzletu

Posmrtne ostanke ponesrečenih bodo prepeljali v Moskvo na identifikacijo, svojce pa so že zaprosili za oddajo vzorcev DNK, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še povedal Sokolov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je ruski predsednik Vladimir Putin tudi ukazal premierju Dimitriju Medvedjevu, naj organizira vladno komisijo, ki bo preiskala nesrečo.

Obrambno ministrstvo še ni navedlo vzrokov za nesrečo. Ruska preiskovalna komisija pa že preiskuje, če je prišlo do kršitev pravil varnosti v letalskem prometu.

Letalo je izginilo z radarjev kmalu po vzletu ob 5.40 po lokalnem času (3.40 po srednjeevropskem). Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije.

Na krovu letala so bili med drugim ruski vojaki in tudi 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega tudi kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto.

Hud udarec za zbor Rdeče armade

Zbor Rdeče armade, ki je danes izgubil več kot 60 članov. Zbor, orkester in balet Rdeče armade je v minulih 30 letih nastopil na več kot 7000 koncertih v 50 državah pred skupno več kot 20 milijoni gledalcev. Sodelovali so s številnimi svetovno priznanimi umetniki, kot so Celine Dion, Luciano Pavarotti in Mireille Mathieu. Med drugim je zbor Rdeče armade nastopil pred papežem Janezom Pavlom II. v Rimu, na slovesnostih ob zaprisegi mnogih ruskih predsednikov ter na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Zbor Rdeče armade je bil ustanovljen leta 1928 in čeprav Rdeče armade ni od leta 1946, je zbor prenašal njihovo tradicijo v programu, ki ga je kasneje nadgradil. Zbor s kar 200 člani je poleg balerin iz gledališča Bolšoj in orkestra iz gledališča Marinskij, verjetno za marsikoga simbol sovjetske kulture.

Prvih 18 let je zboru dirigiral Aleksander Aleksandrov, po katerem zbor tudi nosi ime. Aleksandrov je med drugim tudi skladatelj glasbe sovjetske himne, ki pa jo je kasneje z drugim besedilom ruski predsednik Vladimir Putin razglasil še za rusko.

V današnji nesreči je med drugim življenje izgubil tudi vodja zbora Valerij Halilov, ki je vodenje prevzel šele letos. Veliko ljudi, med drugim politiki in kulturniki, je že dejalo, da jih je nesreča šokirala. "Gre za veliko nepravičnost," je povedal pianist Denis Macujev.

Na krovu letala so bili ruski vojaki, 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla in devet novinarjev, posadka letala pa je štela osem članov.

Na krovu tudi ruska humanitarka in devet novinarjev

Na krovu je bila po poročanju agencije Tass tudi voditeljica ruske humanitarne organizacije Spravedliva Pomošč oz. Pravična pomoč Elizaveta Glinka, v Rusiji znana kot Dr. Liza. Med ponesrečenimi pa je tudi devet novinarjev.

Letalo Tu-154, ki velja za "delovnega konja" ruskega letalstva, sicer velja za zelo zanesljivo, a je imelo tudi že več nesreč. Leta 2010 je na letalu tega tipa umrla tudi številčna delegacija poljske države s predsednikom Lechom Kaczynskim na krovu, ko letalu ni uspelo pristati v gosti megli na letališču v Smolensku na zahodu Rusije.
Ne spreglejte