Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2012,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pussy Riot sodišče Rusija

Četrtek, 29. 11. 2012, 12.44

8 let

Rusko sodišče prepovedalo dostop do spornega videoposnetka Pussy Riot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupino Pussy Riot je doletela še ena sodba, saj je namreč sodišče odločilo, da bodo spletne strani morale odstraniti videoposnetek, zaradi katerega sta bili dve članici obsojeni.

Čeprav sta dve članici ruske punk skupine Pussy Riot, ki sta se pred sodiščem znašli zaradi pesmi, v kateri sta kritizirali sedanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina, že v delovnih taboriščih, kjer bosta odslužili svojo dvoletno kazen, se strasti okoli te skupine še niso pomirile. Rusko sodišče je namreč odločilo, da je treba s svetovnega spleta odstraniti vse videoposnetke skupine Pussy Riot.

Videoposnetek ima elemente ekstremizma Najbolj sporen naj bi bil ravno videoposnetek skupine, ko s pesmijo o Vladimirju Putinu nastopajo v ruski katedrali, ki se sicer nahaja na glavnem moskovskem trgu. Sodišče je namreč obrazložilo, da so članice skupine Pussy Riot ekstremistke, ob tem pa podalo seznam tistih spletnih strani, ki morajo odstraniti sporne videoposnetke ali pa bodo njihove strani blokirali.

Sodišče je po razglasitvi sodbe še obrazložilo, da sodba temelji na sklepu sveta strokovnjakov, ki so skrbno preučili posnetek iz ruske katedrale, na katerem so članice skupine oblečene v barvita oblačila, na sebi pa imajo smučarske maske. Sodnica Marina Musimovič je dejala, da ima videoposnetek elemente ekstremizma. "Natančneje, uporabljajo besede in dejanja, ki ponižujejo številne družbene skupine zaradi njihove veroizpovedi," je povedala sodnica.

YouTube še ne bo umaknil videoposnetka Predstavnik podjetja Google za Rusijo je že pojasnil, da YouTube videoposnetka ne bo izbrisal, dokler ne prejme popolne dokumentacije o prepovedi objavljanja videoposnetkov.

Tretja članica že napovedala pritožbo Članice skupine Pussy Riot se lahko sicer na sodbo pritožijo, vendar v roku enega meseca. Jekaterina Samučevič, tretja članica skupine, ki jo je sodišče pomilostilo, je že napovedala, da bo vložila pritožbo. "Današnja sodba je bila pričakovana," je dejala. Pojavlja pa se vprašanje, ali bo lahko sploh vložila pritožbo. Kot je povedala tiskovna predstavnica sodišča Jevgenija Pazukhina, Samučevičeva ne more vložiti pritožbe, ker ni sodelovala pri sojenju.

Marija Aljokina in Nadežda Tolokonikova sta zaprti v različnih delovnih taboriščih, po tem ko sta bili obsojeni zaradi huliganizma, ki ga je spodbudilo versko nasilje.

Ne spreglejte