Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 8. 2023,
7.11

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

Natisni članek

napad Rusija vojna Ukrajina

Ponedeljek, 14. 8. 2023, 7.11

9 mesecev, 1 teden

537. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusija trdi, da je prestregla norveško vojaško letalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41
Rusko vojaško letalo | Ukrajina se pred rusko invazijo brani že več kot 17 mesecev. | Foto Shutterstock

Ukrajina se pred rusko invazijo brani že več kot 17 mesecev.

Foto: Shutterstock

Rusko vojaško letalo je danes nad Barentsovim morjem v Arktičnem oceanu prestreglo norveško vojaško letalo, je po poročanju AFP sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Norveško morsko patruljno letalo naj bi se bližalo ruski meji, a se je obrnilo in ni kršilo njihovega zračnega prostora.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

19.59
Ukrajina: Ne bomo bojkotirali olimpijskih iger v Parizu
17.59 ZDA napovedale novo pomoč Ukrajini
17.54 Rusija trdi, da je prestregla norveško vojaško letalo
17.20 Poljska bo izvedla referendum o ograji na beloruski meji
16.09 Nekdanjega ukrajinskega obveščevalca, ki je vohunil za Ruse, obsodili na 12 let zapora
16.07 Danska: Vzletela so naša letala F-16, da bi prestregli ruske bombnike
13.47 V morju pred romunskim letoviščem domnevno eksplodirala morska mina
13.41 V Rusiji začetek sojenja sodelavki Navalnega
11.56 Ukrajina osvobodila del ozemlja pri Bahmutu
10.38 Brutalen raketni napad na supermarket: "Rusi so nori teroristi"
10.33 Velike poplave na vzhodu Rusije, evakuiranih 2.500 ljudi, na tisoče hiš potopljenih
10.29 Na Poljskem pridržali dva Rusa zaradi širjenja propagande
7.19 Ruski vojaki neuspešni, ker je bilo osebje enote pijano
7.15 Ukrajina: Partizani zažgali rusko vojaško bazo v Mariupolu

19.59 Ukrajina: Ne bomo bojkotirali olimpijskih iger v Parizu

Ukrajina je pripravljena sodelovati na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu, tudi če bodo športniki iz Rusije in Belorusije tam tekmovali pod nevtralno zastavo, je v ponedeljek povedal ukrajinski minister za mladino in šport Vadim Gutcajt za japonsko tiskovno agencijo Kyodo News, navaja poljska tiskovna agencija Pap.

Pred tem je Ukrajina razmišljala o bojkotu iger, če bi ruski in beloruski športniki tekmovali v francoski prestolnici. "Naši športniki morajo biti na olimpijskih igrah. Naša zastava bo na slavnostnem odprtju, naši športniki bodo zastopali našo državo, da bodo vsi na svetu videli, da Ukrajina je, je bila in bo," je dejal Gutcajt.

Vendar je določil, da v primeru, "če bosta ruska in beloruska zveza nastopili pod svojo zastavo, ne bodo sodelovali na teh olimpijskih igrah".

Vodja ministrstva je dodal, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino umrlo že 340 ukrajinskih športnikov in trenerjev, 343 športnih objektov pa je bilo delno ali popolnoma uničenih.

"Naši športniki se ne morejo v miru pripravljati. Psihično je težko. Ni ga športnika, ki ne bi izgubil kolegov, prijateljev, sorodnikov, staršev ali članov ekipe," je poudaril. OI Pariz 2024, Eifflov stolp | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Januarja so z Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) sporočili, da bodo v Moku razmislili o tem, da bi ruskim in beloruskim športnikom dovolil vrnitev na mednarodna tekmovanja pod določenimi pogoji, eden od njih je, da bodo nastopili pod nevtralnimi obeležji in ne pod svojimi zastavami in grbi.

Nacionalni olimpijski komite Ukrajine je tedaj nasprotoval temu predlogu, češ da je treba športnikom iz omenjenih držav popolnoma prepovedati nastop v Parizu. V uradnem Kijevu so predlagali bojkot iger, če bi Rusom in Belorusom dovolili udeležbo na dogodku.

Mok je 26. julija poslal vabila vsem državam, razen Rusiji in Belorusiji. Gutcajt je pojasnil, da je ta odločitev spodbudila Ukrajino, da se je odločila za sodelovanje v olimpijskih kvalifikacijah.

17.59 ZDA napovedale novo pomoč Ukrajini

Washington je napovedal nov paket pomoči za Ukrajino v vrednosti približno 183 milijonov evrov v strelivu, zračni obrambi in opremi za odstranjevanje min.

Paket prihaja po reviziji predhodne pomoči in odkritju računovodske napake, ki je razkrila, da ima Washington na voljo še 6,2 milijarde dolarjev za pomoč v vojni razdejani državi. 

To je prvi iz pričakovane serije paketov z obnovljenimi sredstvi.

ZDA nameravajo poslati strelivo za sisteme zračne obrambe Patriot, 12 milijonov nabojev streliva za osebno orožje in granate ter streliva za Himars, so sporočili iz State Departmenta.

"Rusija je začela to vojno in bi jo lahko kadarkoli končala z umikom svojih sil iz Ukrajine ter prekinitvijo svojih brutalnih napadov," je v izjavi ob napovedi pomoči dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

"Dokler se to ne bo zgodilo, bodo ZDA ter naši zavezniki in partnerji združeni z Ukrajino."

17.54 Rusija trdi, da je prestregla norveško vojaško letalo

Rusija je sporočila, da je rusko vojaško letalo danes nad Barentsovim morjem v Arktičnem oceanu prestreglo norveško vojaško letalo, ki da se je bližalo njeni meji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ko se je rusko lovsko letalo približalo, se je tuje vojaško letalo obrnilo," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dodali so, da je šlo za morsko patruljno letalo Boeing P-8A Poseidon.

Po navedbah ministrstva ni bilo kršitev ruskega zračnega prostora, prestrezanje nad Severnim ledenim morjem pa da je potekalo v skladu z mednarodnimi pravili, brez prekinitve zračnih poti ali nevarnega približevanja.

V zadnjih letih, še pred začetkom konflikta v Ukrajini, se je povečalo število incidentov, v katerih so bila udeležena ruska letala in letala iz držav zveze Nato, katere članica je tudi Norveška. Pogosto so se zgodili nad Baltskim morjem, pa tudi v Črnem morju in drugod, še poroča AFP.

17.20 Poljska bo izvedla referendum o ograji na beloruski meji

Poljski volivci bodo povedali, ali bodo ograjo na meji z Belorusijo ohranili, je v ponedeljek po poročanju Deutsche Welle dejal obrambni minister Mariusz Blaszczak. Referendum bo 15. oktobra, na isti dan, ko bodo državljani volili nov parlament.

Poljske državljane bodo vprašali, ali podpirajo "odstranitev ovire na meji med Poljsko in Belorusijo", je na družbenih omrežjih potrdil Blaszczak.

16.09 Nekdanjega ukrajinskega obveščevalca, ki je vohunil za Ruse, obsodili na 12 let zapora

Višji uradnik ukrajinske obveščevalne službe je bil spoznan za krivega vohunjenja in obsojen na 12 let zapora zaradi posredovanja tajnih podatkov Rusiji v več kot 30 letih, je potrdil urad državnega tožilca. Valerij Šajtanov je bil aretiran aprila 2022, potem ko so bili najdeni neizpodbitni dokazi, da je načrtoval teroristične akcije v Ukrajini v zameno za 200 tisoč dolarjev in ruski potni list, poroča urad. Med preiskavo so ugotovili, da je informacije Rusiji posredoval kar 30 let.

"Nekdanji generalmajor SBU je bil obsojen na 12 let zapora zaradi veleizdaje in poskusa terorističnega dejanja v interesu agresorja," so zapisali v izjavi. Tožilstvo je dodalo, da je dokazano, da je Šajtanov posredoval informacije ruskim varnostnim službam in jim pomagal pri iskanju morebitnih dvojnih agentov znotraj ukrajinske obveščevalne službe, piše Sky News.

16.07 Danska: Vzletela so naša letala F-16, da bi prestregli ruske bombnike

Vzletela so letala F-16, da bi identificirala in prestregla ruska letala, morda bombnike, ki so to jutro letela nad Severnim morjem. Tiskovni predstavnik ministrstva je za Sky News povedal, da je bilo rusko letalo v mednarodnem zračnem prostoru in da v nobenem trenutku ni prestopilo danskega zračnega prostora.

Spomnimo, nizozemske zračne sile so danes sporočile, da sta dva ruska bombnika poletela nad Dansko proti zračnemu prostoru, ki ga Nizozemska nadzira v imenu Nata. F-16 so vzleteli, da bi prestregli bombnik, preden bi vstopil v Natov zračni prostor, so sporočile nizozemske zračne sile, a so se ruska letala obrnila, preden so uradno prečkali nizozemsko ozemlje.

Za zdaj še ni natančno znano, kako blizu so se ruska vojaška letala danskemu ali Natovemu zračnemu prostoru.

13.47 V morju pred romunskim letoviščem domnevno eksplodirala morska mina

V Črnem morju neposredno pred romunsko obalo pri kraju Costinesti je danes odjeknila eksplozija. Domnevajo, da je šlo za rusko morsko mino, je za televizijo Digi24 dejal predstavnik romunske mornarice.

V eksploziji ni bil nihče poškodovan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potapljači mornarice so na poti na območje eksplozije, saj so v bližini videli še eno mino.

Costinesti velja za priljubljeno turistično destinacijo. Eksplozija je po navedbah oblasti odjeknila v vodi pri nasipu blizu hotela. Slišati je bilo močen pok, nato pa je bilo videti črn dim, so očividci poročali televiziji Digi24.

Od izbruha ruske invazije na Ukrajino je romunska mornarica v Črnem morju odstranila pet ruskih morskih min.

13.41 V Rusiji začetek sojenja sodelavki Navalnega

V Rusiji je danes pred sodnika stopila sodelavka zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega Ksenija Fadejeva, ki jo obtožujejo ustanovitve "ekstremistične organizacije", so za francosko tiskovno agencijo AFP sporočili s sodišča. Njeni odvetniki so zahtevali, da sojenje preložijo za deset dni, a jim je sodišče odobrilo le en dan.

Odvetniška ekipa Fadejeve je danes na sodišču zahtevala najmanj deset dni za preučitev sodnih dokumentov, zbranih v 90 ločenih zvezkih, vendar je sodnik sojenje preložil le za en dan.

Nekdanjo lokalno poslanko v sibirskem mestu Tomsk so na ruski seznam "teroristov" uvrstili januarja 2022. Vodila je politični urad Navalnega v Tomsku, kjer je bil opozicijski voditelj avgusta 2020 na obisku pred predsedniškimi volitvami zastrupljen z novičokom.

Fadejevo so v mestni svet v Tomsku izvolili leta 2020 skupaj z drugimi neodvisnimi aktivisti v Sibiriji. Lokalne volitve so potekale leto dni pred parlamentarnimi volitvami in so veljale za hud udarec Kremlju.

Ruske oblasti so politične urade Navalnega leta 2021 razglasile za ekstremistične in jih zaprle, zaradi česar so njihovi zaposleni, prostovoljci in podporniki izpostavljeni večjemu tveganju pregona.

Številni zavezniki opozicijskega voditelja so po tem zapustili Rusijo. Fadejeva ni želela pobegniti in so jo decembra 2021 pridržali zaradi obtožb o ustanovitvi "ekstremistične" skupine.

Rusko sodišče je v začetku tega meseca medtem obsodilo Navalnega še na 19 let zapora zaradi spodbujanja ekstremizma. Kritik Kremlja, ki so ga pridržali pred približno dvema letoma in pol, je sicer pričakoval dolgo kazen. V odzivu na odločitev sodišča je pozval Ruse, naj se še naprej upirajo Kremlju.

11.56 Ukrajina osvobodila del ozemlja pri Bahmutu

Ukrajina je po navedbah Kijeva prejšnji teden ponovna zavzela del ozemlja okoli mesta Bahmut na vzhodu države, ki so ga poleti osvojile ruske sile. Rusija medtem nadaljuje napade. O raketnih napadih so davi poročali iz območja Odese in Zaporožja, kjer sta umrli najmanj dve osebi.

Ukrajinske oblasti so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile, da so minuli teden osvobodile tri kvadratne kilometre ozemlja okoli Bahmuta. Skupno so na južni strani mesta osvobodile 40 kvadratnih kilometrov, je za državno televizijo še pojasnil namestnik obrambnega ministra Ganna Malyar.

Medtem so danes ruske sile napadle območje Zaporožja, kjer so reševalci v ruševinah dveh stanovanj našli dve trupli, tri ljudi so rešili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O napadi poročajo tudi iz pristaniškega mesta Odesa, nad katerega naj bi navedbah ukrajinskih oblasti iz Črnega morja poslala 15 brezpilotnih letal in izstrelila osem raket. V napadu so bili ranjeni trije zaposleni v supermarketu.

Kijev je Moskvo medtem kritiziral, ker je v nedeljo v Črnem morju izstrelila opozorilne strele na tovorno ladjo, ki je bila na poti v Izmail. "Ta dejanja so primer namerne ruske politike ogrožanja svobode plovbe in varnosti komercialnega ladijskega prometa v Črnem morju," je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Moskvo je še obtožilo kršenja dogovorov Združenih narodov in norm mednarodnega prava.

Pristanišča okoli Odese, ki so ključna za izvoz ukrajinskega žita, so postala tarča napadov, potem ko je Rusija julija odstopila od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja. Dogovor je Ukrajini od lanskega poletja kljub trajajočemu konfliktu v državi omogočal prodajo približno 33 milijonov ton žita in hrane v tujino.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem napovedal povračilne ukrepe zaradi nedeljskega napada na regijo Herson, v katerem je umrla tudi štiričlanska družina z dojenčkom, poročajo tuje agencije. "Vsak uničen okupator, vsak zažgan kos ruske opreme, požar namesto njihovega štaba in skladišč, zelo zgovoren dim na Kerškem mostu in še več - vse to dokazuje, da ne bomo pustili nobenega ruskega zločina brez odgovora," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil na Telegramu.

Ukrajina se sicer že več kot 17 mesecev brani pred rusko invazijo. V trenutni protiofenzivi se Ukrajinci spopadajo tudi z minskimi polji, protitankovskimi jarki in drugimi ovirami.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v pogovoru za časnik Guardian, ki je bil objavljen v nedeljo, dejal, da so minska polja resna ovira za ukrajinsko vojsko. Ocenil je, da jih je mogoče prečkati, da pa je ključno, da zavezniki razširijo in pospešijo usposabljanje ukrajinskih deminerjev.

Med tesnimi zavezniki Ukrajine je tudi Nemčija, ki je po navedbah nemške vlade od začetka ruske invazije zagotovila približno 22 milijard evrov humanitarne, finančne in vojaške pomoči.

Nemški finančni minister Christian Lindner je danes, na svojem prvem obisku v Kijevu po začetku vojne, znova zagotovil, da bo Nemčija še naprej stala ob Ukrajini. Napovedal je, da se bo z ukrajinskimi uradniki "zelo konkretno" pogovarjal o tem, kako nemško finančno ministrstvo lahko pomaga Ukrajini.

Do obiska nemškega finančnega ministra sicer prihaja v času, ko je Nemčija pod vse večjim pritiskom Kijeva, naj pošlje rakete dolgega dosega taurus. Nemška vlada se je doslej upirala tem prošnjam, saj se boji, da bi rakete lahko dosegle rusko ozemlje in razširile konflikt.

Rusijo bo poleg Belorusije ta teden medtem obiskal kitajski obrambni minister Li Shangfu, so po poročanju AFP sporočili s kitajskega obrambnega ministrstva. Kitajska in Rusija sta strateški zaveznici, Kitajska pa je po ruski invaziji na Ukrajino postala tudi najpomembnejši trgovinski partner Moskve.

10.38 Brutalen raketni napad na supermarket: "Rusi so nori teroristi"

Zaradi ruskega raketnega napada je ponoči v Odesi izbruhnilo več požarov. "Sovražnik nadaljuje napade! Ne zapuščajte zaklonišč!" je Oleg Kiper, vodja regionalne vojaške uprave Odese, okoli druge ure zjutraj po lokalnem času zapisal na Telegramu.

Obrambne sile južne Ukrajine so pojasnile, da so rakete poškodovale študentski dom in supermarket. "Sovražnik je ponoči trikrat napadel Odeso z uporabo dveh valov jurišnih brezpilotnih letal, skupaj 15 brezpilotnih letalnikov in osem morskih raket tipa Kalibr. Vse napade so odbile sile protiletalske obrambe. Poškodovana sta bila študentski dom in supermarket."

Poškodovanih je bilo več stavb in avtomobilov. Zagorelo je v dveh objektih. Trije zaposleni v supermarketu so bili poškodovani. Zagotovljena jim je bila zdravniška pomoč. 

Andrij Jermak, vodja urada ukrajinskega predsednika, je delil videoposnetek iz Odese, ki prikazuje posledice ruskega raketnega napada. "Odesa. Napadi na civilne objekte. Zadeta trgovina. Brez komentarja. Rusi so nori teroristi," je zapisal Jermak.

Fotogalerija
1 / 3

10.33 Velike poplave na vzhodu Rusije, evakuiranih 2.500 ljudi, na tisoče hiš potopljenih

Zaradi poplav na vzhodu Rusije so evakuirali več kot 2.500 ljudi, je sporočilo ministrstvo za izredne razmere. 

Tajfun Hanun, ki je prejšnji teden prizadel južno Japonsko, je oslabel v tropsko depresijo, ko se je premikal čez Korejski polotok in dosegel kopno severovzhodne Kitajske. Sproženi so bili številni zemeljski plazovi v provinci Liaoning, ubitih je bilo najmanj 21 ljudi.

Na ruskem daljnem vzhodu je odrezanih 28 naselij. V 15 občinah so poplavljeni veliki odseki cest in 4.620 hiš, je ministrstvo sporočilo na kanalu Telegram.

Z ministrstva so sporočili, da so poplavne vode začele upadati v večjem delu Primorja, najhujše poplave pa so bile ob reki Malinovki.

10.29 Na Poljskem pridržali dva Rusa zaradi širjenja propagande

Na Poljskem so pridržali dva ruska državljana, ki sta širila propagando ruske najemniške skupine Wagner, je danes na omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočil poljski notranji minister Mariusz Kaminski. Obtožili so ju vohunjenja, je dodal.

Ruska državljana sta propagando širila v Varšavi in Krakovu, je še zapisal minister. Več podrobnosti ni podal.

Poljska je pred časom posvarila pred nevarnostjo provokacij pripadnikov skupine Wagner, ki so trenutno v sosednji Belorusiji. V Varšavi so zato povečali število vojakov na meji med državama na deset tisoč.

Poljski mediji so že prejšnji teden poročali, da so se v državi pojavile podobe Wagnerja in nalepke, na katerih piše "Tu smo, pridružite se nam". Poleg so bile kode QR s povezavo na rusko spletno stran skupine.

7.19 Ruski vojaki neuspešni, ker je bilo osebje enote pijano

Proruski bloger je na spletnem omrežju Telegram 37. rusko motorizirano brigado obtožil, da so, namesto da bi podprli svoje pehotne enote v bojih v vasi Urozhaine na vzhodu Ukrajine, njeni pripadniki bili pijani v zaledju, pri tem pa so se izgovarjali, da jim manjka okrepitev. Ob tem je zatrdil, da del ruske vojske sploh ni pripravljen braniti vasi, ki je na območju regije Doncek, je v svojem poročilu zapisal ameriški Inštitut za proučevanje vojne (ISW).

7.15 Ukrajina: Partizani zažgali rusko vojaško bazo v Mariupolu

Ukrajinski partizani so zažgali rusko vojaško bazo v okupiranem Mariupolu, je včeraj zvečer poročal svetovalec župana Mariupola v izgnanstvu Petro Andrjuščenko. Rusija je izgubila najmanj deset vojakov, tri tovornjake in pet avtomobilov, poroča Kyiv Independent.

ukrajinski obrambni minister, Oleksij Reznikov
Novice Reznikov: Ukrajina je najbolj zaminirana država na svetu
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Državo moramo razminirati v nekaj letih, ne desetletjih
Ukrajinski konvoj v Sloveniji
Novice "Ukrajina v Slovenijo poslala svojo najboljšo enoto" #video
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski naborniškim uradnikom: To je veleizdaja. Vsi ste odpuščeni #video

 

Ne spreglejte