Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2022,
11.02

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

92

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 1. 10. 2022, 11.02

1 leto, 6 mesecev

Po umiku Rusov strašljiv poziv islamskega skrajneža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

92

Ramzan Kadirov | Zahodni vojaški strokovnjaki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakujejo, da bodo ukrajinske sile v prihodnjih dneh zavzele Liman na severu doneške regije, kar bi bil še eden v vrsti udarcev za sedem mesecev trajajočo rusko invazijo. | Foto Reuters

Zahodni vojaški strokovnjaki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakujejo, da bodo ukrajinske sile v prihodnjih dneh zavzele Liman na severu doneške regije, kar bi bil še eden v vrsti udarcev za sedem mesecev trajajočo rusko invazijo.

Foto: Reuters

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je sporočil, da bi morala Rusija po umiku iz strateško pomembnega mesta Liman na vzhodu Ukrajine sprejeti bolj drastične ukrepe, vključno z razglasitvijo vojnega stanja na mejnih območjih in uporabo jedrskega orožja z manjšo močjo.

Kadirov je v objavi na Telegramu prav tako izrekel kritike na račun ruskega vojaškega poveljnika Aleksandra Lapina, ki ga je neposredno obtožil za padec Limana v ukrajinske roke.

Rusija je v zadnjih tednih doživela vrsto vojaških neuspehov na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ukrajinske sile vodijo silovito protiofenzivo.

Zaradi referendumov o priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji, ki so sicer naleteli na neodobravanje mednarodne skupnosti, Rusija zdaj velik del vzhodne Ukrajine uradno obravnava kot rusko ozemlje.

Ker je Liman na severu doneške regije, ki si jo je Moskva v petek pripojila, bi lahko Kremelj napade na to območje obravnaval tudi kot napad na Rusijo.

Še pred formalno priključitvijo regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje so ruske oblasti svarile, da se bodo na teh ozemljih "zgodile korenite spremembe z vidika mednarodnega prava in ukrepov, sprejetih za zagotavljanje varnosti", kot je na torkovi novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, pri čemer se je skliceval na večkrat ponovljene grožnje Moskve, da bo za obrambo svojega ozemlja uporabila tudi jedrsko orožje.

Rusi so se umaknili iz obleganega Limana

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je danes potrdil, da so se ruske sile umaknile iz mesta Liman. Po njegovih besedah so s tem želeli preprečiti, da bi okoli pet tisoč ruskih vojakov ostalo ujetih za ukrajinsko bojno črto.

Daljnovod, elektrika
Novice Rusija naj bi pripravljala napad, kot ga še ni bilo. Poskusni je že mimo.

Novico o skorajšnji obkolitvi ruskih sil je pred tem sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj, ki pa je dejal, da imajo ruski vojaki na tem območju samo tri možnosti, "lahko se predajo, se poskušajo prebiti ali pa vsi skupaj umrejo".

Z obrambnega ministrstva v Kijevu so potrdili, da njihove sile že vstopajo v Liman.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da bodo ukrajinske sile ne glede na poteze Kremlja osvobodile vse ozemlje, ki ga je zasedla Rusija. V ta namen se zanaša tudi na težko orožje z Zahoda in vojaške svetovalce iz držav članic Nata.

Zelenski se je obenem danes zahvalil ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za najnovejšo vojaško pomoč, tokrat v vrednosti več kot 12 milijard dolarjev. Na Twitterju je zapisal, da je "ta pomoč danes pomembnejša kot kdaj koli prej", ter svet pozval k boju proti "agresiji Ruske federacije".

Ugrabili šefa elektrarne

Predsednik ukrajinskega operaterja jedrskih elektrarn Energoatom Petro Kotin je medtem zatrdil, da so ruske sile ugrabile šefa jedrske elektrarne v Zaporožju. Kot je zapisal, so vojaki Igorja Murašova, ki med rusko okupacijo vodi največjo evropsko jedrsko elektrarno, zvlekli iz avta, mu prevezali oči ter ga odpeljali na neznano lokacijo.

Kotin je prek Telegrama dodal, da ni informacij o usodi ugrabljenega, pri tem pa je pozval k njegovi izpustitvi. Šef Energoatoma je prav tako Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pozval, naj se vključi v kampanjo za izpustitev Murašova.

Zaporožje je marca zasedla ruska vojska, obstreljevanje okoli objekta pa je od takrat vzbujalo strah pred jedrsko nesrečo. IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju in stalno spremljajo razmere.

Rusija blokirala resolucijo Varnostnega sveta ZN 

Rusija je v petek v Varnostnem svetu ZN pričakovano vložila veto na predlog resolucije ZDA in Albanije, ki bi obsodila rusko priključitev štirih ukrajinskih regij. Proti je glasovala le Rusija, Kitajska pa se je skupaj z Indijo vzdržala. Vzdržala sta se tudi Brazilija in Gabon.

ZDA so osnutek resolucije Varnostnega sveta ZN vložile skupaj z Albanijo nekaj ur po tem, ko je Putin sporočil, da si je Moskva priključila ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, kjer so pred tem potekali mednarodno nepriznani referendumi.

"Varnostni svet ZN je bil ustanovljen prav za to, da brani suverenost, varuje ozemeljsko celovitost ter spodbuja mir in varnost," je na začetku zasedanja dejala veleposlanica ZDA pri ZN Linda Thomas-Greenfield.

"ZN so bili zgrajeni na ideji, da nikoli več ne bo dovoljeno, da bi ena država s silo vzela ozemlje druge države," je dejala in pozneje obljubila glasovanje o tej resoluciji še v Generalni skupščini ZN.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija se je pritožil, da je iskanje obsodbe ene od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN, ki imajo pravico veta, brez primere.

Niall Ferguson
Novice Ali ta mož res ve, kako se bo končala vojna v Ukrajini?

"Ali resno pričakujete, da bo Rusija obravnavala in podprla takšen osnutek? In če ne, potem se izkaže, da nas namerno spodbujate k uporabi pravice veta, da bi potem lahko govorili o Rusiji, ki to pravico zlorablja," je dejal Nebenzija.

Julia Davis
Novice Ženska, ki je trn v peti Kremlju: so jo poskusili utišati?

 

Ne spreglejte