Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2024,
16.15

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

Natisni članek

volitve Rusija Vladimir Putin

Nedelja, 17. 3. 2024, 16.15

1 mesec, 3 tedne

Vladimir Putin prepričljiv zmagovalec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

Na ruskih predsedniških volitvah je glede na izide vzporednih volitev s 87,8 odstotka glasov zmagal trenutni predsednik Vladimir Putin, je danes po zaprtju volišč sporočila državna javnomnenjska agencija Vtsiom. Putin si je tako zagotovil svoj peti predsedniški mandat. Njegova zmaga je bila pričakovana, saj na volitvah ni imel prave konkurence. Dan so sicer zaznamovali protesti proti Putinu, predvsem v tujini, saj je kaj takega v Rusiji že dolgo nepredstavljivo. Protesti so med drugim potekali v Nemčiji, Srbiji in Gruziji.

Na prepričljivo zmago kažejo tudi prvi delni uradni izidi volilne komisije, po katerih je dolgoletni predsednik dobil 88 odstotkov glasov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Delni izidi temeljijo na preštetju glasov s 24,4 odstotka volišč.

Putin je tako verjetno dosegel najboljši volilni rezultat, saj je pred tem na predsedniških volitvah največji odstotek glasov prejel leta 2018, in sicer 76,7 odstotka, poroča portal tiskovne agencije Reuters.

Na prve izide se je že odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Putina označil za diktatorja, željnega oblasti.

"Vsem na svetu je jasno, da je ta figura - kot se je v zgodovini že velikokrat zgodilo - preprosto bolna od oblasti in dela vse, da bi vladala večno. Ni zla, ki ga ne bi storil, da bi podaljšal svojo oblast," je dodal.

Poljsko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da volitve niso bile zakonite, svobodne in poštene in dodalo, da je glasovanje potekalo ob strogi represiji in v okupiranih delih Ukrajine, s čimer je bilo kršeno mednarodno pravo.

Zaveznik pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Leonid Volkov, pa je zavrnil rezultat volitev. "Odstotki podpore za Putina seveda nimajo niti najmanjše zveze z realnostjo," je poudaril.

V največji državi na svetu z okoli 113 milijoni volilnih upravičencev so volitve prvič potekale tri dni. Prva volišča so že v četrtek zvečer po srednjeevropskem času odprli na polotoku Kamčatka, kot zadnja pa so danes ob 19. uri zaprli volišča v eksklavi Kaliningrad. Volitve so tokrat potekale tudi v zasedenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson ter na polotoku Krim.

V največji državi na svetu z okoli 113 milijoni volilnih upravičencev so volitve prvič potekale tri dni. Prva volišča so se že v četrtek zvečer po srednjeevropskem času odprla na polotoku Kamčatka, kot zadnja pa so se danes ob 19. uri zaprla volišča v eksklavi Kaliningrad. Volitve so tokrat potekale tudi v zasedenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson ter na polotoku Krim.

Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada od leta 1999, tudi na tokratnih volitvah ni imel prave konkurence. Proti njemu so se pomerili trije kandidati, ki pa so vsi zvesti njegovemu režimu in niso imeli možnosti za zmago.

V Berlinu proti Putinu glasovala Julija Navalna

Dan so sicer bolj kot volitve zaznamovali protesti, ki so potekali predvsem v tujini. Protesta v bližini ruskega veleposlaništva v Berlinu se je po podatkih policije udeležilo okoli 800 ljudi, med njimi pa je bila tudi žena pokojnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega Julija Navalna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demonstranti so vzklikali gesla "Zmaga za Ukrajino", "Svoboda za Rusijo" in "Navalni je junak Rusije". Pred veleposlaništvom je v vrsti za glasovanje stalo približno dva tisoč ljudi, med njimi tudi Navalna in ruski tajkun v izgnanstvu ter kritik Kremlja Mihail Hodorkovski.

ruski predsednik Vladimir Putin je glasoval
Novice V Rusiji drugi dan volitev presegli 50-odstotno volilno udeležbo

Več tisoč volivcev se je kljub dežju zbralo pred ruskim veleposlaništvom v Parizu, kjer so nasprotniki Putina pozvali k protestu v spomin na Navalnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V gruzijski prestolnici Tbilisi se je zbralo več sto protestnikov, ki so vzklikali gesla "Dovolj je Putina" in "Rusija bo svobodna". V Moldaviji pa je policija pridržala moškega, ki je čez ograjo ruskega veleposlaništva v Kišinjovu, kjer je potekalo glasovanje, vrgel dve molotovki.

Štiriinpetdesetletni Moldavec, ki je po lastnih navedbah tudi ruski državljan, je svoje dejanje utemeljil z nezadovoljstvom z ruskimi oblastmi, je pojasnila policija in dodala, da v napadu ni bil nihče poškodovan.

Krimski most, most na Krim
Novice Putinovi zeleni možje in usodna poteza Rusije, po kateri je bilo vse drugače

Tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Črni gori so se številni ruski državljani udeležili predsedniških volitev. Na volišču v Beogradu, kamor se je po izbruhu vojne v Ukrajini zateklo mnogo Rusov, je glasovalo več kot tisoč ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V srbski prestolnici so ob 12. uri potekale manjše demonstracije proti Putinu, na katerih je bilo videti transparent z napisom "Putin ni Rusija", kar so številni, ki so stali v vrsti za glasovanje, pozdravili z aplavzom.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Novice Začelo se je. Je Putin začel odštevati dneve? #video
Ne spreglejte