Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 7. 2023,
7.16

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

invazija vojna Volodimir Zelenski Vladimir Putin Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 10. 7. 2023, 7.16

10 mesecev, 1 teden

502. dan vojne v Ukrajini

Ukrajinci trdijo: Rusi so v pasti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je na Telegramu sporočila, da je ukrajinska vojska ponovno zavzela nekatere pomembne točke v bližini Bahmuta.

Poudarki dneva: 

19.38 Ukrajinci trdijo: Rusi so v pasti
15.49 Kuleba: Nato se je odločil opustiti akcijski načrt za članstvo Ukrajine
15.05 Putin se je nekaj dni po neuspelem uporu sestal s Prigožinom
13.05 V ruskem obstreljevanju na jugu Ukrajine umrle štiri osebe
10.51 Lavrov: Zahod ne izpolnjuje pogojev za podaljšanje sporazuma o izvozu žita
7.27 Biden: Če želi Ukrajina vstopiti v Nato, se mora vojna z Rusijo končati
7.07 Legija Svoboda Rusiji načrtuje več operacij znotraj države

19.38 Ukrajinci trdijo: Rusi so v pasti

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je na Telegramu sporočila, da je ukrajinska vojska ponovno zavzela nekatere pomembne točke v bližini Bahmuta.

"V Bakhmutu naši branilci že več dni držijo pod ognjenim nadzorom vhode, izhode in gibanje sovražnika v mestu. Med napredovanjem so naši vojaki prevzeli nadzor nad pomembnimi poveljniškimi točkami okoli Bahmuta," je zapisala Maljarjeva.

Oleksander Sirski, vrhovni poveljnik ukrajinskih kopenskih sil, je po pisanju nemškega medija Focus izjave Maljarjeve potrdil z besedami: "Sovražnik je v pasti."

15.49 Kuleba: Nato se je odločil opustiti akcijski načrt za članstvo Ukrajine

Voditelji zveze Nato so se dogovorili, da bodo za Ukrajino opustili akcijski načrt za članstvo (MAP) v Natu, je danes na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Opustitev načrta je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tudi neimenovani zahodni uradnik, ki pa dodaja, da je ta le eden od korakov v pristopnem procesu.

"Zavezniki Nata so dosegli soglasje o opustitvi MAP za članstvo Ukrajine. Pozdravljam to dolgo pričakovano odločitev, ki bo skrajšala našo pot do Nata," je pred vrhom, ki se v torek začenja v Vilni, izjavil Kuleba.

Akcijski načrt sicer določa pogoje za pristop države k zavezništvu in preverjanje njihovega izpolnjevanja ter je le eden od korakov v pristopnem procesu k Natu, opozarja neimenovani zahodni uradnik. Po njegovem mnenju bo zato Ukrajina morala tudi po odpravi načrta pred vstopom v zavezništvo izvesti številne reforme.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes ponovno opozoril, da bi imelo članstvo Ukrajine v Natu izjemno negativne posledice za varnost v Evropi. Prav tako je prepričan, da bi članstvo Kijeva v zavezništvu predstavljalo "absolutno nevarnost in grožnjo za našo državo, zaradi česar bi se morala Moskva odločno odzvati".

Vir iz nemške vlade je medtem potrdil, da članice Nata na vrhu ne bodo povabile Ukrajine v zavezništvo. Z vidika Nemčije bi se moral vrh osredotočiti na konkretno pomoč Ukrajini v boju proti Rusiji. Poleg tega pa bi morali partnerstvo z Ukrajino okrepiti tudi z ustanovitvijo sveta Nato-Ukrajina, ki naj bi se sestal štirikrat letno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer pred vrhom Nata v Vilni večkrat izrazil upanje, da bi zavezništvo Ukrajini moralo ponuditi jasen signal o perspektivi članstva. Zaveda pa se, da Ukrajina ne bo postala članica Nata, dokler na njenem ozemlju poteka vojna.

15.05 Putin se je nekaj dni po neuspelem uporu sestal s Prigožinom

Samo nekaj dni po propadlem poskusu upora se je z Jevgenijem Prigožinom, vodjo ruske najemniške skupine Wagner, v Kremlju 29. junija srečal ruski predsednik Vladimir Putin, je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Skoraj triurnega srečanja se je udeležilo skupno 35 ljudi, ob Prigožinu tudi preostali poveljniki in vodje enot skupine Wagner, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Jevgenij Prigožin je bil vplivni ruski poslovnež in lastnik podjetja Concord, ki se je ukvarjalo s cateringom in je imelo s Kremljem sklenjeno pogodbo. Zato se je Prigožina prijel vzdevek Putinov kuhar.  | Foto: AP / Guliverimage Jevgenij Prigožin je bil vplivni ruski poslovnež in lastnik podjetja Concord, ki se je ukvarjalo s cateringom in je imelo s Kremljem sklenjeno pogodbo. Zato se je Prigožina prijel vzdevek Putinov kuhar. Foto: AP / Guliverimage Po besedah Peskova je Putin na sestanku podal oceno delovanja Wagnerja na fronti v Ukrajini kot tudi njihovega upora 24. junija. Poslušal je njihova pojasnila o uporu ter jim predlagal "več možnosti glede zaposlitve, tudi v bojnih vrstah", je dodal. Izpostavil je še, da mu je Prigožin zagotovil brezpogojno podporo plačancev, ki da so se še naprej "pripravljeni boriti za domovino".

V skladu z dogovorom, na podlagi katerega je skupina Wagner 24. junija nehala prodirati proti Moskvi, je Rusija umaknila vse obtožbe proti Prigožinu in mu dovolila, da odide v Belorusijo. Tja naj bi tudi odšel, pred dnevi pa je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko sporočil, da je v Rusiji. Kje natančno naj bi bil, ni znano. Od 26. junija se sicer ni pojavil v javnosti.

Znana pa tudi ni usoda njegovih plačancev, za katere je Lukašenko v četrtek dejal, da prav tako niso v Belorusiji, čeprav se je pred tem govorilo, da jim je dal na voljo zemljišče za tabor. Po uporu bi se morali priključiti redni ruski vojski ali pa oditi v sosednjo državo.

Po poročanju AFP se je Kremelj z današnjim sporočilom odzval na članek v francoskem dnevniku Liberation, ki je v petek, na podlagi zahodnih obveščevalnih virov, poročal, da je Prigožin v Kremlju, kamor so ga povabili skupaj s preostalimi glavnimi poveljniki Wagnerja.

Prigožin je sicer vztrajal, da z uporom ni želel strmoglaviti vlade, temveč da je skušal rešiti Wagner, ki je na ruski strani sodeloval v vojni v Ukrajini.

13.05 V ruskem obstreljevanju na jugu Ukrajine umrle štiri osebe

V ruskem obstreljevanju humanitarne točke v mestu Orihiv v Zaporožju so bile ubite štiri osebe, še okoli 13 pa je bilo ranjenih. Guverner regije Jurij Malaško je napad obsodil in ga označil za vojni zločin. Generalštab ukrajinske vojske je medtem sporočil, da so njihove sile v zadnjem tednu osvobodile 14 kvadratnih kilometrov ozemlja.

"Udarili so na kraju dostave humanitarne pomoči v stanovanjskem naselju. Tam so umrli štirje ljudje, in sicer ženske, stare 43, 45 in 47 let, ter 47-letni moški," je na družbenih omrežjih zapisal Malaško.

Ukrajinski generalni tožilec je pozneje pojasnil, da se je napad odvil že v nedeljo in da je bilo poleg štirih smrtnih žrtev ranjenih še 13 ljudi. Oblasti so objavile tudi posnetke, na katerih je videti delno porušeno dvonadstropno stavbo.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega generalštaba Andrij Kovalov je medtem sporočil, da so ukrajinske sile v zadnjem tednu osvobodile 14 kvadratnih kilometrov zasedenega ozemlja, od tega deset kilometrov na jugu države, štiri pa v okolici mesta Bahmut v regiji Doneck.

Skupno so tako ukrajinske sile od začetka protiofenzive prejšnji mesec po navedbah Kijeva ponovno zavzele 193 kvadratnih kilometrov ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.51 Lavrov: Zahod ne izpolnjuje pogojev za podaljšanje sporazuma o izvozu žita

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v nedeljo v pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom izjavil, da Zahod ne izpolnjuje ruskih pogojev za podaljšanje sporazuma o izvozu žita, ki se izteče čez en teden. Ti pogoji vključujejo odpravo ovir pri izvozu ruskega žita in gnojil. Opozoril je tudi na uničujoče posledice nadaljnjih dobav orožja Kijevu.

Moskva je sicer v preteklosti že večkrat grozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita, če ne bodo v zadostni meri odpravljene ovire za izvoz ruskega žita in gnojil. V začetku meseca je tudi ponovno opozorila, da večina izvoženega ukrajinskega žita pristane v državah z visokim dohodkom, kar je v nasprotju s podatki, ki jih navajajo ZN in Ukrajina.

Po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani so ruske vojaške ladje blokirale ukrajinska pristanišča v Črnem morju, dokler nista sprti strani julija lani ob posredovanju Turčije in ZN v Istanbulu sklenili sporazuma, ki omogoča ladjam z žitom varen prehod. Sporazum je odtlej pomagal znižati cene hrane po svetu.

Zunanja ministra Rusije in Turčije sta medtem spregovorila tudi o predaji treh ukrajinskih poveljnikov ultranacionalističnega bataljona Azov in poveljnika dveh brigad nacionalne garde, ki so bili izpuščeni iz ujetništva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na to so se jezno odzvali v Kremlju, kjer so Ankaro obtožili, da je z izpustitvijo ukrajinskih borcev prekršila dogovor, po katerem naj bi ti ostali v Turčiji do konca vojne. Kljub temu sta Lavrov in Fidan potrdila potrebo po tesnejšem sodelovanju med državama.

7.27 Biden: Če želi Ukrajina vstopiti v Nato, se mora vojna z Rusijo končati

Ameriški predsednik Joe Biden je v intervjuju za CNN povedal, da Ukrajina še ni pripravljena na članstvo v zvezi Nato, in dejal, da se mora ruska vojna v Ukrajini končati, preden lahko zavezništvo razmisli o vključitvi Kijeva v svoje vrste. 

Kot je povedal, je razprava o članstvu Ukrajine v Natu prezgodnja, bodo pa ZDA in njihovi zavezniki v Natu ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in njegovim silam še naprej zagotavljali varnost in orožje, ki ga potrebujejo, da bodo poskusili končati vojno z Rusijo.

Biden sicer danes v Veliki Britaniji začenja večdnevno evropsko turnejo, v središču katere bo njegova udeležba na dvodnevnem vrhu Nata v Litvi. Med ključnimi vprašanji tega srečanja bosta vojna v Ukrajini in prizadevanje Zelenskega za članstvo v Natu. V gradu Windsor se bo Biden danes prvič srečal z britanskim kraljem Karlom III., odkar je bil ta maja okronan, predviden pa ima tudi pogovor z britanskim premierjem Rishijem Sunakom.

7.07 Legija Svoboda Rusiji načrtuje več operacij znotraj države

Legija Svoboda Rusiji, paravojaški prostovoljni bataljon, ki ostro nasprotuje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, načrtuje več operacij znotraj države, je za britanski časnik The Observer povedal tiskovni predstavnik enote Maksimilijan Andronikov.

Kot je poudaril, lahko v prihodnjem mesecu pričakujemo še več presenečenj. To bo tretja operacija tega bataljona, sledili pa bosta še četrta in peta. "Imamo ambiciozne načrte. Želimo osvoboditi celotno naše ozemlje," je dodal Andronikov. 

Zgodba Legije Svoboda Rusiji (Legion "Svoboda Rosii" po rusko) se je začela kmalu po ruskem napadu na Ukrajino 24. februarja lani. Že 27. februarja je po navedbah ukrajinskih medijev neka celotna ruska enota (več kot sto mož) prestopila na ukrajinsko stran.

Legija Svoboda Rusiji
Novice To so Rusi, ki hočejo z orožjem strmoglaviti Putina z oblasti

Preberite tudi:

Nato zveza zastava
Novice Slovenija bo močno okrepila svoj položaj v zvezi Nato. Analitik pojasnjuje, zakaj.
Dimitrij Medvedjev
Novice Nekdanji ruski predsednik Bidna označil za "umirajočega dedka"
Novice Razkrita Prigožinova rezidenca. En detajl je še posebej srhljiv.
Ne spreglejte