Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2008,
21.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 24. 7. 2008, 21.20

8 let

Rusija zanika načrte za napotitev bombnikov na Kubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo poročila, da bi Rusija razmišljala o namestitvi ruskih bombnikov na Kubi kot odgovor na ameriški protiraketni ščit v Evropi.

Kot je poudaril tiskovni predstavnik ministrstva Ilšat Bajčurin, Rusija ne namerava graditi baz kot grožnjo drugim državam. Bajčurin se je tako odzval na v ponedeljek v časniku Izvestija objavljen članek, da Rusija po navedbah neimenovanega vira razmišlja o namestitvi bombnikov na Kubi kot odgovor na ameriške načrte, še poroča AFP, ki se sklicuje na rusko tiskovno agencijo Ria Novosti.

Moskva ne načrtuje gradnje baz, ki ogrožajo druge države

Predstavnik obrambnega ministrstva je še dejal, da bi tovrstne informacije lahko širile države, ki gradijo vojaške baze in naprave okoli Rusije, s čimer naj bi se po poročanju AFP navezal na načrte ZDA, da na Poljskem in Češke namesti dele protiraketnega ščita.

Moskva ne načrtuje gradnje baz, ki ogrožajo druge države. "Rusija na podlagi svoje miroljubne politike ne gradi vojaških baz vzdolž meje z drugimi državami," je poudaril Bajčurin.

"Prekoračitev rdeče črte"

Ameriški general Norton Schwartz je v torek menil, da bi morebitna namestitev ruskih bombnikov na Kubi "pomenila prekoračitev rdeče črte". Po njegovi oceni bi morale ZDA Rusiji svetovati, naj tega ne stori.

Rusija je v zadnjem letu sicer obnovila polete s strateškimi bombniki nad Tihim oceanom in nad severnim Atlantikom, vrnitev ruskih bombnikov na Kubo pa bi pomenila obnovo prakse iz časov hladne vojne, ki je v odnosih med tedanjo Sovjetsko zvezo in ZDA privedla do več resnih kriz.

Češka in ZDA sta se že dogovorili za namestitev dela ameriškega protiraketnega ščita na čeških tleh, z Washingtonom pa se dogovarja tudi Poljska. Kljub zagotovilom ZDA, da je protiraketni ščit usmerjen proti t.i. malopridnim državam, kot je Iran, ga Rusija dojema kot grožnjo za svojo nacionalno varnost in je že večkrat napovedala protiukrepe.

Ne spreglejte