Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 9. 2018,
7.56

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Rusija vojska

Torek, 11. 9. 2018, 7.56

5 let, 7 mesecev

Rusija začela največjo vojaško vajo v svoji zgodovini #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Rusija je danes začela največjo vojaško vajo v svoji zgodovini, na kateri sodeluje 300 tisoč vojakov in več kot tisoč vojaških letal. Na vaji, ki poteka na skrajnem vzhodu Rusije in v Tihem oceanu, sodelujeta tudi kitajska in mongolska vojska.

Ob začetku vaje Vzhod 2018 (Vostok 2018), ki bo potekala do 17. septembra, je Moskva danes objavila tudi videoposnetek, na katerem je videti vojaška vozila, letala in helikopterje.

Prvi dan vaje je namenjen nameščanju enot, v sredo bodo izvedli vajo protiletalske obrambe, glavni dogodek pa bo po napovedih obrambnega ministrstva v četrtek. Več podatkov niso sporočili.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo po pričakovanjih vajo obiskal po gospodarskem forumu v Vladivostoku, kjer je gostitelj in na katerem je eden pomembnejših gostov kitajski predsednik Xi Jinping.

Aleksandr Zaharčenko
Novice Rusija umor Zaharčenka označila za provokacijo Ukrajine

Rusija je vaje pripravila v času naraščanja napetosti med Moskvo in Zahodom zaradi ruskega vpletanja v zadeve zahodnih držav, pa tudi zaradi njenega vmešavanja v konflikte v Ukrajini in Siriji.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ob napovedi vaje dejal, da bo šlo za neke vrste ponovitev največje vaje nekdanje Sovjetske zveze - vaje Zahod-81 leta 1981 v vzhodni Evropi, ki se je je udeležilo med sto tisoč in 150 tisoč vojakov iz držav Varšavskega pakta.

Dodal je, da bo v nekaterih pogledih tokratna vaja še večja. V njej namreč sodeluje 300 tisoč vojakov, 36 tisoč vojaških vozil, tisoč letal in 80 bojnih ladij, je povedal.

Ruska vojska
Novice Rusija pripravlja največjo vojaško vajo po koncu hladne vojne

Moskva bo na vaji preizkusila tudi svojo najnovejšo vojaško opremo, med drugim rakete iskander, ki lahko nosijo jedrske konice. Sodelujejo tudi tanki T-80 in T-90 ter lovca su-34 in su-35. Na morju je več fregat opremljenih z raketami kalibr, ki jih Moskva uporablja v Siriji.

Zveza Nato je vaje obsodila kot priprave Rusije na obsežen spopad. Kot je ob napovedi vaj avgusta ocenilo zavezništvo, spadajo v vzorec, ki ga je mogoče opaziti že nekaj časa - bolj samozavestna Rusija, ki pomembno povečuje svoj obrambni proračun in vojaško prisotnost.

Nesreča v Smolensku
Novice Rusija poljskim preiskovalcem odobrila dostop do območja letalske nesreče

Iz Kremlja so takrat sporočili, da je "v zdajšnjih mednarodnih razmerah, ki so pogosto agresivne in niso prijateljsko nastrojene do Moskve", sposobnost Rusije, da se brani, upravičena, temeljnega pomena in nima alternative. Kremelj Nato obtožuje, da se širi proti zahodu in s tem ogroža rusko nacionalno varnost.

Odnosi med Zahodom in Moskvo so se zaostrili po letu 2014, ko se je Rusija vpletla v konflikt na vzhodu Ukrajine in si priključila ukrajinski polotok Krim. Od takrat je Rusija povečala število obsežnih vojaških vaj na Kavkazu, Baltiku in Arktiki.

Po mnenju ruskega vojaškega analitika Pavla Felgenhauerja pomenijo tokratne vaje pripravo na "prihodnjo svetovno vojno". Vodstvo ruske vojske pričakuje, da se bo to zgodilo po letu 2020, in sicer v obliki globalne vojne ali pa kot vrsta obsežnih spopadov, je dodal. "Nasprotniki so ZDA in njeni zavezniki," je povedal.

Kot ključen dejavnik vaj je izpostavil sodelovanje kitajske vojske s 3.200 vojaki, letali in oklepnimi vozili. "To ni zgolj znak ali sporočilo, ampak priprava na resnično vojno velikega obsega," je poudaril.
Ne spreglejte