Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2021,
15.43

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77

40

Natisni članek

Aleksej Navalni Rusija

Torek, 19. 1. 2021, 15.43

3 leta, 2 meseca

Neverjetno razkošje: razkrita skrivna palača Vladimirja Putina #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77

40

Ekipa Alekseja Navalnega je objavila obsežen video o skrivni palači ob Črnem morju, vredni več kot milijardo evrov, ki je last ruskega predsednika Vladimirja Putina. V videu trdijo, da si je Putin ob obali Črnega morja zgradil skrivno kraljestvo, 39-krat večje od Monaka, ki je vredno 100 milijard rubljev (1,1 milijarde evrov).

Zgodbo o Putinovi palači si oglejte od 27. minute naprej. Video: YouTube

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Novice Sodišče odredilo 30 dni pripora za Navalnega

Kompleks, ki ga opisujejo kot najdražjo palačo na svetu, se razprostira na okoli 7.800 hektarjih, v njem pa so cerkev, amfiteater, čajnica in pristajališče za helikopterje, razkriva video z naslovom Palača za Putina. Zgodba o največji podkupnini. Dvourni posnetek vsebuje tudi obtožbe o zlorabah javnih sredstev in zlorabi položaja.

Fotogalerija
1 / 3

Film, ki so ga objavili na YouTubu, je imel v prve pol ure pol milijona ogledov. Kremelj se za zdaj na video še ni odzval. Video so pripravili, medtem ko je bil Navalni na zdravljenju v Nemčiji po zastrupitvi z novičokom avgusta lani. Ob vrnitvi v Rusijo ga je želel predstaviti sam, vendar so ga v nedeljo ob prihodu aretirali. Danes bi se mu moralo na moskovskem sodišču sicer začeti sojenje zaradi obtožb klevetanja veterana iz druge svetovne vojne, a je bilo prestavljeno.

Aleksej Navalni
Novice Začetek sojenja Navalnemu so preložili

Kremelj je sicer zavrnil zahteve Zahoda za izpustitev vodje ruske opozicije Navalnega iz zapora. Navalnega so zaprli, ker naj bi kršil pogojno zaporno kazen iz leta 2014. Sodišče mu je v ponedeljek odredilo 30-dnevni pripor. Navalni je ob tem pozval Ruse k protestom. "Ne molčite. Uprite se. Pojdite na ulice," je 44-letnik pozval v videosporočilu, objavljenem na YouTubu. Po njegovem prijetju so se z različnih koncev sveta zvrstili pozivi k njegovi izpustitvi. Med drugim so k temu pozvale ZDA, EU, Nemčija in Francija, pa tudi visoki komisariat ZN za človekove pravice, piše STA.

Aleksej Navalni
Novice Navalnega po vrnitvi v Rusijo prijeli

Slišijo zahteve, a jih ne bodo upoštevali

Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v prvem odzivu Kremlja po aretaciji Navalnega sporočil, da slišijo zahteve za njegovo izpustitev. "Ne moremo in ne bomo jih upoštevali," je dejal novinarjem v Moskvi. Poudaril je, da je to ruska notranja zadeva in da ne bodo dovolili, da bi se kdo vmešaval.

Izrazil je zaskrbljenost Kremlja zaradi pozivov Navalnega k "nezakonitim protestom". V Rusiji morajo imeti vsa zborovanja dovoljenje oblasti. Ob tem so zaradi epidemije covid-19 prepovedana vsa množična zborovanja v večjem delu države, tudi v Moskvi.

Ljubov Sobol
Novice Ruske oblasti preiskale stanovanje sodelavke Navalnega

Navalni je prepričan, da je njegovo zastrupitev ukazal Putin

Oster kritik ruskega predsednika in borec proti korupciji Navalni je 20. avgusta lani nepojasnjeno zbolel na poletu iz Sibirije v Moskvo. Dva dni pozneje so ga prepeljali na zdravljenje v berlinsko bolnišnico Charite. Iz bolnišnice so ga odpustili 22. septembra. Nemška vlada trdi, da je bil 44-letnik zastrupljen z živčnim strupom novičok, ki so ga razvili v nekdanji Sovjetski zvezi. To so potrdili tudi laboratorija na Švedskem in v Franciji ter Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Navalni je prepričan, da je njegovo zastrupitev ukazal Putin. Kremelj zanika vsakršno vpletenost v incident, poroča STA.

44-letni Navalni je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok, ki so ga razvili v nekdanji Sovjetski zvezi. | Foto: Reuters 44-letni Navalni je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok, ki so ga razvili v nekdanji Sovjetski zvezi. Foto: Reuters

Ruske oblasti so medtem sprožile kriminalistično preiskavo policista, osumljenega izdajanja zaupnih informacij, ki bi lahko pripomogle k identifikaciji agentov ruske obveščevalne službe FSB. Ti naj bi zastrupili opozicijskega voditelja, je za ruski poslovni časnik RBC povedal vir blizu preiskave. Če ga bodo spoznali za krivega zlorabe oblasti, mu grozi do deset let zapora. Aretirali so ga pretekli mesec, trenutno pa je v hišnem priporu, so navedli na sodišču v mestu Samara po poročanju tiskovne agencije Reuters.

Več medijskih organizacij iz ZDA, Rusije in Nemčije je decembra poročalo, da so agenti FSB Navalnemu sledili več let. V njegovi bližini so bili tudi sredi avgusta, ko je bil zastrupljen. "Preiskovalci ne iščejo tistih, ki so zastrupili Navalnega, ampak tiste, ki so razkrili podatke," se je na Twitterju na sprožitev preiskave policista odzval sodelavec vodje ruske opozicije Georgij Alburov, navaja STA.

Evropski poslanci pozivajo k dodatnim sankcijam proti Rusiji zaradi aretacije Navalnega

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Bruslju ostro obsodili aretacijo Navalnega ob vrnitvi v domovino. V popoldanski razpravi z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Unije Josepom Borrellom so tudi pozvali k dodatnim sankcijam EU proti Rusiji zaradi aretacije. Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, so evropski poslanci tudi pozvali ruske oblasti, naj nemudoma izpustijo Navalnega, ob tem pa poudarili, da aretacija in način, kako je bila ta izvedena, nista v skladu z mednarodnim pravom in rusko ustavo.

Pozvali so tudi k razširitvi sankcij EU proti Rusiji na tiste, ki so vpleteni v pridržanje Navalnega. Predlagali so, naj Unija v ta namen uporabi svoj novi sistem sankcij za kršitelje človekovih pravic. Ta v primeru resnih kršitev omogoča neposredno kaznovanje posameznikov, podjetij ter državnih in nedržavnih organov po vsem svetu. Nekateri poslanci so kot mogočo sankcijo predlagali ustavitev del na plinovodu Severni tok 2, poroča STA. O resoluciji v zvezi z aretacijo Navalnega bo Evropski parlament glasoval v četrtek.

Ne spreglejte