Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2023,
6.19

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

201

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Rusija Bahmut Ukrajina

Sreda, 22. 2. 2023, 6.19

4 mesece, 1 teden

364. DAN VOJNE V UKRAJINI

Prigožin nad obrambno ministrstvo: Vojaki umirajo zaradi vas!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

201

Jevgenij Prigožin | Prigožin je že dalj časa v sporu z obrambnim ministrstvom.  | Foto Guliverimage

Prigožin je že dalj časa v sporu z obrambnim ministrstvom.

Foto: Guliverimage

Vodja ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je razjezil rusko javnost, ko je objavil, da je v vojni zaradi pomanjkanja streliva umrlo ducat njegovih borcev, poroča Reuters. "Številni vojaki so v boju umrli zaradi pomanjkanja streliva. Kdo je kriv za njihovo smrt? Samo tisti, ki nam niso priskrbeli streliva," je dejal. Prigožin je že dalj časa v sporu z ministrstvom za obrambo. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

20.08 Prigožin nad obrambno ministrstvo: Niste nam priskrbeli streliva, vojaki umirajo zaradi vas!

15.57 Nato: Putin se pripravlja na novo vojno
12.43 Podrobnosti današnjega napada na Harkov
12.28 Putin preklical odlok o podpori suverenosti Moldavije 
11.30 Vang se je v Moskvi sestal s Putinom
9.22 Zmogljivi poljski leopardi 2 naj bi čez nekaj tednov prispeli v Ukrajino
9.00 Šahist Kasparov: Putinov govor razkriva, da se svet ne bi smel bati Rusije
7.29 ZN pripravljajo resolucijo o Ukrajini, Rusija poziva h glasovanju proti
6.59 Rusija: Napredujemo proti Bahmutu. Zelenski: Ohranjamo frontno črto

20.08 Prigožin nad obrambno ministrstvo: Niste nam priskrbeli streliva, vojaki umirajo zaradi vas!

Vodja ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je razjezil rusko javnost, ko je objavil, da je v vojni zaradi pomanjkanja streliva umrlo ducat njegovih borcev, poroča Reuters."Številni vojaki so v boju umrli zaradi pomanjkanja streliva. Kdo je kriv za njihovo smrt? Samo tisti, ki nam niso priskrbeli streliva," je dejal.

Prigožin je sicer že dalj časa v sporu z ministrstvom za obrambo. Obtožil jih je, da njegovim vojakom niso priskrbeli dovolj streliva. Trdi, da to počnejo namerno, samo da bi uničili njegovo organizacijo.

Iz Rusije je kmalu prišel demanti, v katerem pišejo, da nič od tega ne drži in da se takšne informacije širijo le v korist sovražnika.

15.57 Nato: Putin se pripravlja na novo vojno

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na Poljskem spregovoril z Joejem Bidnom in dejal, da je zadovoljen in navdušen nad "izjemnim vodstvom" ameriškega predsednika.

Bidnov obisk v Kijevu je poslal jasno sporočilo o neomajni podpori Ukrajini in ameriški "trdni zavezanosti varnosti Evrope", je dejal Stoltenberg. 

"Ruski predsednik Vladimir Putin se ne pripravlja na mir, temveč na novo vojno, zato je treba okrepiti podporo Ukrajini," je še dejal. 

"Ne vemo, kdaj se bo vojna končala, a ko se bo, moramo zagotoviti, da se zgodovina ne ponovi. Videli smo rusko agresijo v mnogih letih – Gruzija leta 2008, Krim in Donbas leta 2014. Ne smemo dovoliti, da bi Rusija še naprej spodkopavala evropsko varnost. Prekiniti moramo krog ruske agresije. Zaveznice v Natu še nikoli niso bile bolj enotne."

12.43 Podrobnosti današnjega napada na Harkov

Danes so v Harkovu, največjem mestu v vzhodni Ukrajini, odmevale močne eksplozije. Župan Igor Terehov je sporočil, da so ruske sile obstreljevale industrijske objekte v mestu in ranile dva civilista.

Spomnimo, Harkov je približno 30 kilometrov od meje z Rusijo in je pogosto tarča ruskih napadov. "Po prvih podatkih so bili danes v Harkovu štirje udari. Sovražnik meri na industrijske objekte," je prek svojega kanala na Telegramu sporočil župan Harkova.

Ukrajinske oblasti opozarjajo, da pred petkom, ko bo prva obletnica ruske invazije, pričakujejo okrepitev ruskih napadov.

12.28 Putin preklical odlok o podpori suverenosti Moldavije 

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek preklical odlok iz leta 2012, s katerim je Moskva delno podprla suverenost Moldavije pri reševanju vprašanja statusa Pridnestrja. V tej separatistični proruski regiji v Moldaviji, ki meji na Ukrajino, ima Rusija tudi svoje vojake, poroča portal Euroactiv.

Odlok je Moskva sprejela v skladu s svojo takratno zunanjo politiko, ki je predvidevala tesnejše odnose z Evropsko unijo in ZDA.

Rusijo je zavezoval, da bo rešitve za določitev posebnega statusa Pridnestrja iskala "na podlagi spoštovanja suverenosti, ozemeljske celovitosti in nevtralnega statusa Republike Moldavije".

Odločitev o razveljavitvi odloka so objavili na spletni strani Kremlja, v njej pa je navedeno, da so jo sprejeli zaradi "zagotavljanja nacionalnih interesov Rusije v povezavi z velikimi spremembami v mednarodnih odnosih".

Pridnestrje, v katerem živi pretežno rusko govoreče prebivalstvo, se je od Moldavije odcepilo leta 1990 iz bojazni, da bi se po razpadu Sovjetske zveze Moldavija priključila Romuniji. V vojni z moldavskimi silami so nato separatisti s pomočjo Rusije zmagali in leta 1992 razglasili Pridnestrsko republiko, ki jo priznava samo Moskva.

Preklic odloka je bil sicer le eden v vrsti torkovih protizahodnih ukrepov Putina.

11.30 Vang se je v Moskvi sestal s Putinom

Kitajski visoki diplomat Vang Ji se je danes v Moskvi sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in presodil, da se odnosi med državama po zaslugi predsednikov obeh držav razvijajo zelo dinamično. Osrednja tema obiska je vojna v Ukrajini, v Kremlju pa so potrdili, da se bo Vang sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Rusija in Kitajska ostajata zavezani multipolarnemu svetu brez hegemonov," je dejal Vang ter dodal, da si bo še naprej prizadeval za krepitev in poglobitev odnosov med Moskvo in Pekingom. Pričakuje tudi, da bosta danes državi sklenili nove sporazume.

Vang se je že sestal s sekretarjem ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolajem Patruševom, danes pa ga bo gostil tudi Putin, poroča britanski BBC.

Vang med drugim načrtuje, da se bo seznanil s stališči Rusije do kitajske mirovne pobude za končanje vojne, ki jo namerava objaviti v petek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska že od začetka vojne v Ukrajini zagovarja nevtralno stališče in se zavzema predvsem za iskanje diplomatskih političnih rešitev za končanje konflikta.

Zahod je zaskrbljen predvsem zaradi morebitne kitajske vojaške podpore ruski ofenzivi v Ukrajini.

9.22 Zmogljivi poljski leopardi 2 naj bi čez nekaj tednov prispeli v Ukrajino

Poljska bo Ukrajini v prihodnjih od dveh do treh tednih dostavila 14 sodobnih tankov leopard 2, poroča CNN. Ob sklicevanju na poljskega vodjo diplomacije agencija navaja, da bo dobava tankov sovpadla s koncem usposabljanja ukrajinskih vojakov za uporabo leopardov na Poljskem.

Tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Lukasz Jasina je dodal, da Varšava podpira tudi pošiljanje bojnih letal v Kijev, a poudarja, da je za takšno potezo potrebno soglasje med članicami Nata.

"Tako kot v primeru dobave tankov upamo, da bo tudi ta koalicija dovolj velika, da bomo čim bolj podprli Ukrajino. Letala so izjemnega pomena v ukrajinski vojni," je dejal Jasina in dodal: "Vendar smo članica Nata in pri vseh takšnih odločitvah želimo doseči skupni dogovor. Zavezništvo je močnejše, kadar nastopimo skupaj."

9.00 Šahist Kasparov: Putinov govor razkriva, da se svet ne bi smel bati Rusije

Gari Kasparov, nekdanji svetovni šahovski prvak in oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je na Twitterju komentiral Putinov včerajšnji govor o stanju naroda: "Putinovo solzavo, neiskreno predavanje zveni še bolj patetično, če ga postavimo v kontekst z voditelji EU v Münchnu, Bidnom in Zelenskim v Ukrajini ter Bidnom in Dudo v Varšavi. Diktatorjev strah in sovraštvo proti optimizmu in enotnosti svobodnega sveta."

Dodal je, da Putin "ignorira pogajanja, uporablja izrabljene jedrske grožnje, ki bi končale njegovo bedno življenje, jamra o vojni, ki jo je začel in bi jo lahko končal v eni sekundi". 

Vladimir Putin. Garry Kasparov. | Foto: Reuters Foto: Reuters Med drugim je Kasparov zapisal, da je bil ruski predsednik med govorom videti in slišati kot nekdo, "ki ve, da je izgubljen, ki ve, da laže celo sebi, a upa, da se njegovi sovražniki tega ne zavedajo".

7.29 ZN pripravljajo resolucijo o Ukrajini, Rusija poziva h glasovanju proti

Rusija ob obletnici invazije poziva države v okviru Združenih narodov, naj glasujejo proti "neuravnoteženi in protiruski" potezi Ukrajine in drugih v Generalni skupščini. Generalna skupščina ZN s 193 člani bi morala ta teden glasovati o osnutku resolucije, ki bi poudarila "potrebo po čimprejšnji uveljavitvi celovitega, pravičnega in trajnega miru" v skladu z osnovno listino Združenih narodov.

Ukrajina in njeni podporniki upajo, da bodo poglobili diplomatsko izolacijo Rusije, in iščejo glasove za skoraj tri četrtine glasov Generalne skupščine, da bi dosegli enako podporo, kot jo je prejelo več resolucij lani. V osnutku besedila bo Generalna skupščina znova zahtevala od Moskve umik njenih čet in jo pozvala k prekinitvi sovražnosti. Resolucija Generalne skupščine ni zavezujoča, vendar ima politično težo.

Ruski veleposlanik v ZN Vasilij Nebenzja je v ponedeljek v pismu državam članicam ZN zapisal: "Niso omenjeni 'dialog' ali           'pogajanja'. Če besedilo ostane neuravnoteženo in protirusko nastrojeno, kot je zdaj, prosimo države članice, naj glasujejo proti njemu."

Mirovni načrt, ki ga je lani predlagal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, predvideva obnovitev teritorialne celovitosti Ukrajine, ki bi jo morala Rusija znova potrditi v skladu z listino ZN.

Belorusija je v torek predlagala spremembe osnutka resolucije ZN, ki bi vključevale "preprečevanje nadaljnjega stopnjevanja konfliktov z zalaganjem strani s smrtonosnim orožjem." Diplomati pravijo, da je malo verjetno, da bo pobuda uspešna.

6.59 Rusija: Napredujemo proti Bahmutu. Zelenski: Ohranjamo frontno črto.

Rusija, ki poskuša zagotoviti popoln nadzor nad dvema vzhodnima območjema, ki sestavljata ukrajinsko industrijsko regijo Donbas, dosega največje uspehe okoli rudarskega mesta Bahmut.

"Zelo pomembno je, da se kljub velikemu pritisku na naše sile frontna črta ni spremenila," je dejal Volodmir Zelenski po podrobnih poročilih s fronte na sestanku ukrajinskega vojaškega poveljstva. Ukrajinske sile v vzhodnih regijah Doneck in Lugansk so delale vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi zajezile sovražne napade, "pri čemer Rusija kljub neverjetnim izgubam sploh ni popuščala", je dejal.

Ukrajina
Novice Zgodba o večstomilijardnem uničenju
Ruska vojska letala mig
Novice "Laž, ki jo bodo tudi Rusi težko požrli"
Dimitri Medvedjev
Novice Ruski politiki se posmehujejo Bidnu
policija rabljeni avto
Avtomoto Avtomobile, zasežene vinjenim voznikom, bodo podarili Ukrajincem

 

Ne spreglejte