Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2021,
15.55

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,12

21

Natisni članek

morje opozorilo Velika Britanija Rusija ladja

Sreda, 23. 6. 2021, 15.55

2 leti, 10 mesecev

Rusi z opozorilnimi streli in bombami nad britansko mornarico? #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,12

21

Ruska obmejna patruljna ladja in bombnik Su-24 sta v Črnem morju izstrelila opozorilne strele in bombe proti rušilcu britanske mornarice, ki je po navedbah ruske strani zaplul v ruske ozemeljske vode. V Londonu so ruske navedbe o opozorilnih strelih proti britanski ladji zanikali. Z britanskega rušilca se je v živo javil novinar BBC.

Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da so britanski rušilec najprej posvarili pred uporabo orožja v primeru kršitev državnih meja Ruske federacije, a se britanski rušilec na opozorilo ni odzval. Po opozorilnih strelih in bombah je ladja zapustila ruske vode.

Proti rušilcu dvajset opozorilnih izstrelkov 

Dogodek je pred nekaj minutami komentiral novinar BBC, ki je na rušilcu, in objavil zvočni posnetek med samo akcijo izstrelitve opozorilnih strelov. Dejal je še, da so Rusi v rušilec izstrelili dvajset zaporednih opozorilnih strelov, a izven dosega. Na posnetku se med javljanjem novinarja v ozadju sliši dogajanje v bližini rušilca HMS Defender. 

Po dogodku so vojaškega atašeja na britanskem veleposlaništvu v Moskvi že poklicali na pogovor na rusko obrambno ministrstvo, po navedbah STA poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Britanci globoko v ruskih ozemeljskih vodah 

Ruska stran je navedla, da se je dogodek zgodil blizu rta na polotoku Krim. Britanski rušilec naj bi bil tri kilometre globoko v ruskih ozemeljskih vodah. Britansko ministrstvo za obrambo pa je že zanikalo ruske trditve, da so v Črnem morju proti ladji britanske kraljeve mornarice izstrelili opozorilne strele.

Fotogalerija
1 / 4

''Gre za nevarna dejanja britanskega rušilca''

Rusija je kasneje pozvala Veliko Britanijo, da razišče po njenih navedbah nevarna dejanja britanske vojaške ladje. Rusko obrambno ministrstvo je ocenilo, da dogodek v Črnem morju pomeni "veliko kršitev konvencije Združenih narodov", ter London pozvalo, naj izvede "temeljito raziskavo dejanj posadke". Rusko zunanje ministrstvo pa je napovedalo, da bodo zaradi incidenta na pogovor poklicali britanskega veleposlanika v Moskvi.

Aleksej Navalni
Novice ZDA pripravljajo nove sankcije proti Rusiji
koronavirus Rusija
Novice V Rusiji najslabše številke po februarju
Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Novice Organizacijam Alekseja Navalnega prepovedali delovanje, a se ne bo ustavil #video
Ne spreglejte