Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 12. 2016,
11.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

10

Natisni članek

ZDA Rusija Barack Obama Vladimir Putin volitve v ZDA 2016

Petek, 30. 12. 2016, 11.29

6 let, 7 mesecev

Putin ne bo izgnal ameriških diplomatov. Povabil jih je na zabavo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

10

vladimir putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da ne bo izgnal ameriških diplomatov iz Rusije, kot je to predhodno napovedal zunanji minister Sergej Lavrov. Povabil jih je na novoletno zabavo v Kremelj.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je namreč danes napovedal izgon 35 ameriških diplomatov iz Rusije kot povračilni ukrep na odločitev odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame, da zaradi hekerskih napadov med ameriškimi predsedniškimi volitvami izžene 35 ruskih diplomatov.

Najprej bodo počakali na Donalda Trumpa

Ruski predsednik Vladimir Putin tega ukrepa ni potrdil, ampak je ameriške diplomate celo povabil na zabavo v Kremelj, sedež ruskega predsednika. "Ameriškim diplomatom ne bomo delali nobenih težav. Nikogar ne bomo izgnali," je sporočil. Vseeno pa si Rusija pridržuje pravico, da to stori, vendar bodo najprej počakali, "kakšne bodo politike administracije predsednika Donalda Trumpa", je v sporočilu, ki so ga objavili v Kremlju, zapisal Putin.

Izgnani ruski operativci bodo morali ZDA zapustiti v 72 urah

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek uvedel sankcije proti ruskima obveščevalnima agencijama FSB in GRU in izgnal 35 ruskih diplomatov zaradi hekerskih napadov med ameriškimi volitvami. Izgnani ruski operativci bodo morali državo zapustiti v 72 urah. Odredil je tudi zaprtje dveh ruskih stavb v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po mnenju ZDA uporablja za vohunjenje.

"Ta odziv sledi več zasebnim in javnim opozorilom, ki smo jih posredovali ruski vladi, ter so potreben in primeren odziv na poskuse škodovanja interesom ZDA in kršitve uveljavljenih mednarodnih norm obnašanja," je utemeljil Obama.

Ruski premier: Obama, RIP

V Kremlju so že v četrtek zvečer napovedali, da bo Rusija razmislila o možnosti povračilnih ukrepov. Ruski premier Dmitrij Medvedjev pa je danes na Twitterju ocenil, da gre za zadnje vzdihljaje odhajajoče Obamove administracije. "Žalostno je, da Obamova administracija, ki je začela popravljati naše vezi, končuje mandat s protirusko agonijo. RIP," je v angleščini objavil Medvedjev.

Afera s hekerskimi vdori v račune elektronske pošte predstavnikov demokratov dobiva resne diplomatske posledice. Washington je v preteklih mesecih Moskvo obtožil, da je skušala s temi vdori škodovati demokratski kandidatki Hillary Clinton in vplivati na razplet predsedniških volitvah v ZDA, na katerih je 8. novembra slavil republikanec Donald Trump.

 

Avstrija bo zagovarjala odpravljanje sankcij proti Rusiji

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v današnjem pogovoru za nemški tednik Spiegel dejal, da se bo Avstrija v času predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) zavzemala za postopno odpravljanje EU-sankcij proti Rusiji. Kot pogoj pa je navedel pozitivno razvijanje razmer v Ukrajini. "Ponovno moramo vzpostaviti zaupanje v Evropo, pri tem pa moramo spremeniti sankcije kot način kaznovanja v način spodbujanja," je povedal Kurz, ki bo z novim letom od nemškega kolega prevzel predsedovanje Ovse. V EU velja dogovor, da bodo sankcije proti Rusiji odpravili šele, ko bo Rusija izpolnila pogoje iz sporazumov iz Minska.

Kurz pa ni edini, ki razmišlja v tej smeri. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki je Ovse predsedoval letos, je že poleti dejal, da se strinja s postopnim odpravljanjem sankcij proti Rusiji, če jim bo uspelo doseči pomemben napredek v ukrajinskem konfliktu.
Ne spreglejte