Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2011,
20.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 1. 2011, 20.17

8 let

Rousseffova prisegla kot prva predsednica Brazilije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dilma Rousseff je prisegla za predsednico Brazilije. 63-letnica, ki je zmagala v drugem krogu predsedniških volitev 31. 10., je tako postala prva ženska na tem položaju v zgodovini Brazilije.

Nasledila je priljubljenega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo.

Rousseffova je prisegla na slovesnosti v kongresu v Brasilii. Dogodek so spremljali brazilski kongresniki in senatorji ter več vodij tujih držav in vlad. Rousseffova, ki se je pred tem popeljala skozi ulice mesta, kjer jo je kljub močnemu dežju pozdravilo okoli 70.000 ljudi, je postala 40. človek na čelu 191-milijonske Brazilije.

Vladala bo za vse V prvem nagovoru narodu po prisegi je Rousseffova obljubila, da bo ščitila najbolj ranljive v brazilski družbi in da bo "vladala za vse". Večkrat se je tudi poklonila predhodniku Luli in napovedala, da bo sledila njegovim dosežkom, predvsem na področju zmanjševanja revščine in promocije blaginje.

"Največji boj bo potreben pri izkoreninjenju najhujše revščine"

"Največji boj bo potreben pri izkoreninjenju najhujše revščine," je dejala. "Lahko smo razvitejša in pravičnejša država," je poudarila. Rousseffova je ob tem orisala načrte za davčno reformo, zaščito okolja, izboljšanje zdravstvene oskrbe in regionalni razvoj.

Se bo Lula vrnil? Nad ekonomistko in nekdanjo gverilko Rousseffovo bo verjetno sicer ves čas visela senca Lule, saj bi se lahko izjemno priljubljeni nekdanji predsednik leta 2014 odločil za vnovično kandidaturo na volitvah. Po dveh zaporednih mandatih mu je letos to onemogočila ustava.

Lula je bil izredno uspešen predsednik

Rousseffova je sicer v svoji vladi ohranila 11 Lulinih ministrov, med njimi ključna ministra za finance in obrambo. Svoj pečat pa je vladi dala z imenovanjem petih ministric in petih državnih sekretark.

Pred njo so vsekakor težke naloge. V dveh mandatih Lule se je 29 milijonov Brazilcev izkopalo iz revščine. Danes več kot polovica prebivalcev pripada srednjemu razredu, gospodarska rast pa naj bi bila v letu 2010 7,6-odstotna.

Reforme so potrebne A država nazaduje na področjih zdravstva in šolstva, reforme davčnega, pokojninskega in političnega sistema pa so postale nujne. Državo, ki bo leta 2014 gostila svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa olimpijske igre, poleg tega pestijo preobremenjene ceste in letališča.

Ne spreglejte