Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2017,
18.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

protesti Romunija

Četrtek, 2. 2. 2017, 18.14

6 let, 7 mesecev

V Romuniji znova tisoči na ulicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Bukarešta protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Romunski premier Sorin Grindeanu je danes zatrdil, da bo vlada vztrajala pri uveljavitvi spornega vladnega odloka, ki otežuje pregon določenih korupcijskih dejanj. Po državi imajo sicer največje proteste od padca komunističnega režima. Samo v Bukarešti se je v sredo zvečer zbralo več kot 150 tisoč ljudi.

V Romuniji se tudi nocoj, že tretji dan zapored, nadaljujejo množični protesti zaradi spornega vladnega odloka, ki otežuje pregon nekaterih korupcijskih dejanj. Znova se je zbralo več deset tisoč ljudi.

V Bukarešti je približno hektar velik trg znova poln demonstrantov, ki jih nasilni dogodki v prejšnji noči niso prestrašili. Protestniki so se zbrali tudi v drugih romunskih mestih, za zdaj pa so protesti mirni.

V noči na četrtek so sicer v Bukarešti, kjer se je zbralo okoli 150 tisoč ljudi, izbruhnili tudi izgredi, na katere je policija odgovorila s solzivcem. Lažje ranjeni so bili najmanj štirje policisti in dva protestnika. Številne udeležence protestov so tudi aretirali, po nekaterih navedbah 20, po drugih pa celo 60.

Politiki bi se lahko izognili kazenskemu pregonu

Protesti so uperjeni proti novi uredbi, po kateri bi se lahko več politikov izognilo kazenskemu pregonu. Socialno-liberalna vlada premierja Sorina Grindeanuja jo je sprejela v torek, veljati pa je začela takoj. Romunski premier Grindeanu je danes zatrdil, da bo vlada kljub protestom vztrajala pri uveljavitvi spornega vladnega odloka.

Premier je za proteste obtožil romunskega predsednika Klausa Iohannisa. | Foto: Reuters Premier je za proteste obtožil romunskega predsednika Klausa Iohannisa. Foto: Reuters

V skladu z novo uredbo več korupcijskih dejanj odslej ne bo kaznivih, za zlorabo položaja pa bo zagrožena zaporna kazen le, če bo škoda, ki bo pri tem nastala, znašala najmanj 200 tisoč romunskih levov (približno 44 tisoč evrov).

Po mnenju kritikov naj bi z njo med drugim pred pregonom zaščitili predsednika vladnih socialdemokratov (PSD) Liviuja Dragneo, ki je obtožen zlorabe položaja, s katero naj bi nastala škoda 100 tisoč romunskih levov. Sojenje proti njemu se je že začelo.

EU je izrazila zaskrbljenost nad zadnjimi dogodki v Romuniji, Evropska komisija pa bo podrobno proučila spremembe zakonodaje, sta v sredo dejala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in njegov namestnik Frans Timmermans.

Tudi veleposlaništva ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Nizozemske in Belgije so v sredo v skupni izjavi izrazila globoko zaskrbljenost zaradi odloka, ki po njihovem prepričanju spodkopava napredek, ki ga je na področju boja proti korupciji doslej dosegla Romunija.    

Ne spreglejte