Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 8. 2012,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA predsedniške volitve Obama

Torek, 21. 8. 2012, 13.32

8 let

Romney se bori z Obamo za finančno prednost v kampanji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Republikanska stranka in njen predsedniški kandidat Mitt Romney imata na bančnem računu skoraj 60 milijonov dolarjev več kot Obama in demokrati.

Vendar je po mnenju strokovnjakov še prekmalu govoriti o tem, kdo bo dejansko imel odločilno prednost na novembrskih volitvah. Že zdaj pa je znano, da kampanji Obame in Romneyja predstavljata eni najuspešnejših finančnih kampanj v zgodovini ameriških predsedniških volitev. Republikanci so tako julija zbrali 101 milijonov dolarjev in Obamo prehiteli že tretji mesec zapored, njegova stranka je namreč uspela zbrati le 75 milijonov. Republikanci so imeli konec julija v rokah vsega skupaj 186 milijonov dolarjev, demokrati pa 127. Ta denar je izrednega pomena v prihajajočih oglaševalskih kampanjah in investicijah v administracijo kampanje. Zaradi prednosti republikancev Obamov štab že pospešeno lobira za nova sredstva, dejstvo je namreč, da demokrati denar precej hitreje porabljajo, saj ga namenjajo vzdrževanju svoje široke mreže sodelavcev in lokalnih pisarn.

Pomembna je fleksibilnost denarjaVendar so razlike v celokupnih vsotah - po besedah strokovnjakov – lahko tudi zelo varljive. Michael Malbin iz neodvisnega inštituta Campaign Finance poudarja: "Romney je res v prednosti, ko naredimo celoten seštevek, vendar bo njegov denar bistveno manj učinkovit. Ko pogledamo najbolj fleksibilen del proračuna kampanje, je Obama v veliki prednosti." Po prepričanju analitika najbolj fleksibilen del denarja pripada sami kampanji, saj ta sredstva lahko, na primer, hitro uporabijo za demantije nasprotnikovih napadov.

Obama, ki je leta 2008, ko je nastopil svoj prvi mandat, zbral rekordnih tri četrt milijarde dolarjev. Pred Romneyjem je imel tudi to prednost, da znotraj svoje stranke ni imel nobenih tekmecev, medtem ko se je moral Romney proti številnim tekmecem najprej dokazati še znotraj republikanske stranke. Po mnenju Billa Allisona, analitika neodvisne Sunlight Foundation, je to tako, kot da bi Obama že aprila začel teči maraton, Romney, ki je bil v začetnem zaostanku, pa zdaj teče šprint in poskuša v krajšem času zbrati več denarja.

Kerryju leta 2004 ostalo 16 milijonovProblem Obamove kampanje tako niti niso prenizki dohodki, temveč zelo visoki odhodki. Obama je julija na primer porabil dobrih 58 milijonov dolarjev, dve tretjini tega na oglaševanju, Romney pa v istem obdobju samo 32 milijonov, pri čemer več kot polovica tega denarja ni bila namenjena oglaševanju.

Kot poudarja Allison, pa ta denar ni zapravljen, prav nasprotno, bistveno je, da ga kandidati porabijo in za sabo ne pustijo nobenih ostankov. Johna Kerrya, demokratskega kandidata, ki je leta 2004 neuspešno kandidiral proti Bushu, so najbolj negativno ocenjevali prav zato, ker mu je po tem, ko je zbral več denarja od republikancev, na koncu kampanje na proračunu ostalo še dobrih 16 milijonov dolarjev.

Ne spreglejte