Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2012,
11.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama Mitt Romney

Ponedeljek, 15. 10. 2012, 11.45

8 let

Romney prevzel vodstvo tudi v neodločenih zveznih državah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama in njegov republikanski izzivalec Mitt Romney sta zadnje dni skoraj popolnoma posvetila pripravam na drugo soočenje.

Obama in Romney sta prejšnji konec tedna zmanjšala svoje aktivnosti in se nekoliko umaknila iz soja medijskih žarometov. Vse z namenom, da bi volivcem ponudila čim prepričljivejši nastopi v drugem izmed treh soočenj med kandidatoma. Njuni pomočniki so s svojimi izjavami za javnost že ponudili okus tega, kar se obeta. Po pričakovanjih se o veliki večini stvari niso strinjali, a tudi v demokratskem taboru priznavajo, da je bil v prvem televizijskem soočenju pred dvema tednoma bistveno boljši Romney.

Bitka, za katero so številni verjeli, da je v prid Obami odločena že vnaprej, je takrat dobila dramatičen zasuk. Javnomnenjske ankete so republikanskemu kandidatu na podlagi energičnega in suverenega nastopa začele postajati vse bolj naklonjene. Obama, ki je na takratnem soočenju nastopil nekoliko predavateljsko in se na veliko Romneyjevih očitkov sploh ni odzval, je pozneje zaostanek za republikancem spet nadoknadil. Po zadnjih podatkih je tekma tako spet zelo neodločna, zaradi česar bo drugo soočenje še toliko pomembnejše.

Po besedah Obamove tiskovne predstavnice Jennifer Psaki se Obama dobro zaveda, da je bil Romney prvič boljši, a prav zato lahko Američani pričakujejo, da bo njihov trenutni predsednik na drugem soočenju bistveno bolj energičen. Ed Gillespie, svetovalec v Romneyjevi kampanji, zatrjuje, da bo nekdanji guverner Massachusettsa pripravljen ne glede na prijeme, ki jih pripravlja Obama. "Predsednik lahko spremni svoj stil, lahko spremeni svojo taktiko, ne pa more spremeniti svoje zgodovine," poudarja Gillespie.

Obama je sicer nedeljo preživel s svojimi pomočniki v še neodločeni zvezni državi Virginija. Romney se je na drugo soočenje pripravljal v bližini svojega doma v Bostonu. Drugo izmed treh soočenj bo potekalo natanko tri tedne pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 6. novembra.

Romney močno spremenil taktiko

Pričakovati je, da bo republikanski kandidat še naprej, vsaj formalno, če ne tudi vsebinsko, nadaljeval sporočilo, ki ga je začel podajati že na prvem soočenju 3. oktobra. Tovrstna agenda je namenjena predvsem pridobivanju ozkega, a odločilnega deleža še neodločenih volivcev. V preteklih dneh je Romney zato obljubil, da davčne reforme, ki jih načrtuje, ne bodo koristile bogatim. Poudaril je tudi svojo sodelovanje z demokrati v času, ko je bil guverner Massachusettsa, in omilil načrte o zaostrovanju zvezne zakonodaje o splavih. V nedavnem intervjuju je tako povedal, da če bo izvoljen, ne bo pritiskal na sprejetje nove zakonodaje o splavih.

V tem pogledu je Romney močno spremenil stališče, ki ga je imel še pred enim letom, ko je skupinam, ki se borijo proti splavu, obljubil podporo in napovedal sprejetje zakonodaje, ki bo zavarovala še nerojene otroke. Robert Gibbs iz demokratskega tabora zato meni, da je bil Romneyjev nastop na prvem soočenju magičen in teatralen, saj mu je v 90 minutah soočenja uspelo spremeniti vse tisto, kar je zadnjih šest let zagovarjal.

Romney je v nedeljo izdal televizijski spot, v katerem je zmontirano soočenje njegovega podpredsedniškega kandidata Paula Ryana in Obamovega kandidata Joeja Bidna. Video prikazuje Ryana, ki govori o tem, da vlada ne more več zapravljati denarja, te izjave pa so zmontirane skupaj z Bidnovim smejanjem. Obama, ki se dobro zaveda, kako ključnega pomena bo drugo soočenje, pripravam nanj zaradi uradnih predsedniških obveznosti ni mogel posvetiti toliko časa, kot je sprva nameraval.

Romney septembra zbral rekordnih 170 milijonov dolarjev

Republikancem je septembra uspelo zbrati bistveno več sredstev kot avgusta, ko so zbrali 111 milijonov dolarjev. To je še zmeraj 11 milijonov manj, kot je v enakem obdobju uspelo zbrati Obami, a septembrski rezultati kljub temu potrjujejo, da se je skoraj odpisani Romney silovito vrnil v predsedniško dirko. Ta podatek je še toliko pomembnejši z vidika drugega soočenja med kandidatoma. Republikanci imajo tako trenutno kar 191 milijonov dolarjev, ki jih še lahko porabijo do konca predsedniške kampanje. Zaradi izredno visokih zneskov, ki jih imata na razpolago oba kandidata (zelo verjetno bodo letošnje volitve najdražje v ameriški zgodovini), jima utegne celo zmanjkati oglasnega prostora v odločilnih, za zdaj še neodločenih zveznih državah.

Oba kandidata sicer poudarjata, da veliko večino njunih donacij prispevajo mali donatorji. Romney naj bi tako 93 odstotkov sredstev dobil od malih donatorjev, od tega naj bi jih milijon prispevalo 250 dolarjev ali manj. Obama zatrjuje, da je 98 odstotkov denarja, ki mu ga je uspelo zbrati, dobil z donacijami 250 dolarjev ali manj.

Romney prevzel vodstvo tudi v neodločenih zveznih državah

Format drugega soočenja bo sicer bistveno drugačen od prvega, namesto moderatorja bo kandidatoma vprašanja namreč zastavljalo občinstvo. Tovrstna soočenja so praviloma bolj razgreta in nepredvidljiva, a to bo bistveno bolj organizirano, saj bo vprašanja lahko zastavljalo samo 80 vnaprej določenih izbrancev.

Predsedniška bitka, ki jo nekateri politični komentatorji že primerjajo z letom 1984, ko se je Ronald Reagan po neprepričljivem prvem soočenju z Walterjem Mondalom zmagovito vrnil na drugem soočenju, se bo odločala tudi v še neodločenih zveznih državah. Zanimivo je, da je na podlagi prepričljivega prvega nastopa Romney tudi na tem področju dobil rahlo prednost pred Obamo. V dvanajstih še neodločenih zveznih državah tako 51 odstotkov vprašanih podpira Romneyja, Obamo pa 46 odstotkov. Podobna anketa, ki je bila opravljena pred mesecem, je takrat Obami pokazala 48, Romneyju pa 46 odstotkov.

Ne spreglejte