Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
18.25

Osveženo pred

3 dni, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,47

Natisni članek

Natisni članek

Robert Golob Joe Biden

Torek, 22. 10. 2024, 18.25

3 dni, 3 ure

Robert Golob se je srečal z Joejem Bidnom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,47

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v Beli hiši sprejel premierja Roberta Goloba in se mu ob tem znova zahvalil za posredovanje Slovenije v veliki izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom letos poleti. "Smo močnejši in varnejši, ko stojimo skupaj z dobrimi partnerji, kakršni ste tudi vi," je dejal predsednik ZDA. Golob je na začetku srečanja povedal, da "z malo pomoči s strani pravih prijateljev ni nič nemogoče." Prepričan je, da bo imela Slovenija, tudi zaradi tega obiska, v bodoče odprta marsikatera vrata.

"Pred dvajsetimi leti, ko sem bil še senator, sem se odločno zavzemal za vstop Slovenije v Nato. Že takrat sem vedel, kot vem tudi danes - da smo močnejši in varnejši, ko stojimo skupaj z dobrimi partnerji, kakršni ste vi," je pred pogovorom z Robertom Golobom v Ovalni pisarni dejal Joe Biden.

"To vidimo v podpori Ukrajini v njeni obrambi proti ruski agresiji, to vidimo v prizadevanjih za podporo demokraciji in blaginji na Zahodnem Balkanu," je dodal predsednik ZDA. Ob tem je posebej izpostavil sodelovanje Slovenije pri veliki izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom letos poleti.

Slovenija je namreč poleti v okviru izmenjave, ki je domov pripeljala tudi več Američanov, izročila dva ruska vohuna, ki sta bila tik pred tem obsojena. Biden se je premierju Golobu zahvalil za podporo in njegovo odločno vodenje, ki je to omogočilo. 

Nič ni nemogoče

"Z malo pomoči s strani pravih prijateljev ni nič nemogoče," pa je ob začetku srečanja z Bidnom dejal Golob, ki je prav tako poudaril pomen sodelovanja z ZDA pri izmenjavi zapornikov.

V pogovoru sta se dotaknila pomembnih regionalnih vprašanj, med drugim razmer na Zahodnem Balkanu in širitve EU. Predsednik vlade Golob je omenil kandidaturo slovenske kandidatke za komisarko Marto Kos za resor, ki ne bo pomemben le za širitev temveč tudi za povojno obnovo Ukrajine.

Razpravljala sta tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za dostavo humanitarne pomoči tako v Gazo kot v Libanon. Pri bilateralnih odnosih pa je bilo doseženo soglasje o tem, da se kar najhitreje pristopi k izvedbi projektov, ki zadevajo sodelovanje na področju znanosti, raziskav, umetne inteligence in vesoljskih tehnologij, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. 

Po srečanju je Golob povedal, da je bil obisk Bele hiše odlična priložnost ne samo za iskreno izmenjavo mnenj o najbolj perečih svetovnih problemih, ampak tudi za poglobitev odličnega sodelovanja med Slovenijo in ZDA. 

"Verjamem, da bo imela Slovenija, tudi zaradi tega obiska, v bodoče odprta marsikatera vrata in da bomo to priložnost vsi skupaj, gospodarstvo, raziskovalci in naši umetniki ustrezno izkoristili," je poudaril Golob.  Robert Golob in Joe Biden sta bila dobro razpoložena. | Foto: Guliverimage Robert Golob in Joe Biden sta bila dobro razpoložena. Foto: Guliverimage

Obisk v ZDA po njegovem prepričanju pomeni izraz ugleda Slovenije in njene zunanje politike v zadnjem obdobju, ki ga zaznamuje tudi nestalno članstvo države v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Premier se je pred srečanjem vpisal tudi v knjigo gostov, kjer je zapisal: “Ta obisk je izkaz zaupanja in prijateljstva, ki smo ga med največjo izmenjavo ujetnikov po drugi svetovni vojni zgradili tako osebno kot med Slovenijo in Združenih državah Amerike. Naš dosežek je dokaz, da ni nič nemogoče.”

Zvečer se bo predsednik vlade Golob udeležil večerje s predstavniki washingtonskih Think Tankov, ki jo gosti slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike Iztok Mirošič. Med drugim se bodo večerje udeležili gospod Frederick Kempe, predsednik in glavni in izvšrni direktor Atlanskega sveta, gospod Damon Wilson, predsednik in izvršni direktor neodvisne fundacije “National Endowment for Democracy”, nekdanji veleposlanik Philip T. Reeker, vodja programa Wilsonovega centra za globalno Evropo ter partner in vodja programov za Evropo in Evrazijo pri Albright Stonebridge Group, ter predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva in sveta za nacionalno varnost.

Večerje se bo udeležila tudi nekdanja veleposlanica Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji gospa Jamie Harpootlian z možem, senatorjem zvezne države južne Karoline, gospodom Richardom Harpootlianom

Po 18 letih predsednik slovenske vlade spet v Beli hiši

Voditelja Slovenije in ZDA sta se sicer v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj, tokraten sestanek pa je prvi v Beli hiši. Golob je tudi prvi predsednik slovenske vlade po 18 letih, ki ga ameriški predsednik gosti na delovnem obisku.

V premierjevem kabinetu so pred obiskom izpostavili tesne vezi med zaveznicama, ki ju povezujejo skupne vrednote, zgodovinsko prijateljstvo, strateško partnerstvo in zavezništvo v Natu. V Beli hiši pa so napovedali poglobljen pogovor med voditeljema o vprašanjih skupnega interesa. Med drugim naj bi govorila o sodelovanju na področju energetike in inovacij ter nekaterih ključnih mednarodnih izzivih.

Robert Golob
Novice Kaj je v ozadju Golobovega obiska v Beli hiši?
Ne spreglejte