Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 3. 2012,
7.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA Mitt Romney

Sreda, 14. 3. 2012, 7.18

7 let, 12 mesecev

Rick Santorum osvojil Alabamo in Mississippi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum je sinoči zmagal na strankarskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata republikancev v ameriških zveznih državah Alabama in Mississippi.

S tem je Santorum zadal hud udarec Newtu Gingrichu iz Georgie ter ponovno zavrl pohod do zmage vodilnemu kandidatu Mittu Romneyju. Po 99 odstotkih preštetih glasov je Santorum v Alabami dobil 35 odstotkov podpore, nekdanji predsednik zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgie ter nekdanji guverner Massachusettsa Romney po 29 odstotkov, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul pa pet odstotkov.

Med najpomembnejšimi temami še vedno krščanstvo V Mississippiju je Santorum po 99 odstotkih preštetih glasov osvojil 33 odstotkov podpore, Gingrich 31 odstotkov, Romney 30 odstotkov in Paul štiri odstotke. Potekajo še strankarska zborovanja na Havajih in Ameriški Samoi. Ankete so v obeh državah juga napovedovale tesen boj med Santorumom, Gingrichem in Romneyjem, Paul pa se ni niti preveč trudil. Vzporedne ankete so pokazale, da je bila krščanska vera pomembno vprašanje za tri četrtine udeležencev torkovih strankarskih volitev v obeh državah in te glasove sta večinoma pobirala Santorum ter Gingrich.

Gingrich ostaja v tekmi do konvencije Največji poraženec torkovih volitev je Gingrich, ki je vztrajanje v kampanji utemeljeval z možnostjo zmag na jugu ZDA. V Južni Karolini in domači Georgiji mu je to uspelo, poraza proti Santorumu v Alabami in Mississippiju pa sta mu to možnost odvzela. Kljub temu je Gingrich v govoru privržencem zagotovil, da ostaja v tekmi vse do konvencije in ostaja prepričan, da je najboljši kandidat, da premaga sedanjega ameriškega predsednika Baracka Obamo. Potem ko je izgubil proti Santorumu na svojem terenu, je menil, da je Romney zaradi nesposobnosti zmage v Alabami in Mississippiju ohromljen.

Za Romneyja poraza nista tako pomembna, saj jug ni bil nikoli njegov teren. Tudi Santorum prihaja s severa, vendar ga imajo volivci v nasprotju z Romneyjem za pravega prepričanega konservativca, kar je na jugu tako pomembno, kot so gospodarska vprašanja in sposobnost premagati demokrata Obamo.

Santorum je prepričan v svojo zmago Santorum je torkovo zmago slavil v Louisiani, kjer bodo volitve šele konec meseca. Od tam odhaja na kampanjo v Portoriko, kjer bodo volitve v nedeljo. "Spet nam je uspelo," je dejal samozavestni Santorum in izrazil prepričanje, da bo osvojil nominacijo še pred konvencijo. To je matematično sicer skoraj nemogoče, vendar pa Santorum računa, da tudi Romneyju ne bo uspelo zbrati potrebnih 1144 delegatskih glasov, ki so potrebni za potrditev zmage na nacionalni konvenciji republikancev konec avgusta v Tampi na Floridi. Zaradi tega bi se potem začela pogajanja, prerekanja, delitve ter prestopi delegatov, rezultat tega pa je nepredvidljiv.

Romney: Santorum je pred obupanim koncem Romney se sicer poskuša obnašati kot neizogibni zmagovalec in se v svojih nastopih osredotoča predvsem na kritiziranje Obame, a ga Santorum ne pusti pri miru. Romney je v torek še pred rezultati volitev za ameriško televizijsko mrežo CNN dejal, da je Santorum pred obupanim koncem svoje kampanje, a so kasneje rezultati v Alabami in Mississippiju pokazali drugačno sliko.

Romney je v torek pred rezultati s Havajev in Ameriške Samoe, osvojil najmanj 18 novih delegatov, Gingrich najmanj 20 in Santorum najmanj 27. Paul je ostal praznih rok. Na Havajih bodo razdelili 17 delegatov, na Ameriški Samoi pa šest. Brez Havajev in Ameriške Samoe ima Romney po izračunu AP 472 delegatov, Santorum 244, Gingrich 127 in Paul 47.

Naslednja postaja: Missouri Tekma se nadaljuje v soboto spet v Missouriju, kjer so že 7. februarja potekale strankarske volitve, na katerih je zmagal Santorum. Vendar pa je šlo le za "lepotno tekmovanje", saj bodo 52 delegatov, kolikor jih ima država na voljo, delili po sobotnih strankarskih zborovanjih.

Že v nedeljo so nato strankarske volitve v Portoriku, kjer bo razdeljenih 23 delegatov. Portoriko ni zvezna država in njegovi prebivalci ne morejo voliti za predsednika ZDA, lahko pa sodelujejo na strankarskih volitvah. Kampanjo bosta tam vodila le Romney in Santorum. Naslednji večji obračun bo v torek, 20. marca v Illinoisu, ki ima na voljo 69 delegatov. Tekma do takrat, kot vse kaže, še nikakor ne bo končana.

Ne spreglejte