Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2008,
9.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 9.28

8 let

Rešitev talcev sprožila val navdušenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francosko-kolumbijska političarka Ingrid Betancourt, ki jo je kolumbijska vojska rešila iz gverilske skupine Farc, se je zahvalila za svetovno podporo in pohvalila reševalno akcijo.

Betancourtovo je kolumbijska vojska skupaj s še 14 talci po več kot šestih letih rešila iz rok levičarske kolumbijske gverilske skupine Farc. "Zahvaljujem se predsedniku Uribeju, da je sprejel to tveganje, vem, da je to moral biti težek trenutek, saj je bila operacije zelo tvegana, a je potekala brezhibno," je nekaj ur po osvoboditvi povedala Betancourtova. Uribe je v sredo zvečer primerjal osvoboditev 15 talcev z "največjimi epskimi pesnitvami". Poudaril je, da pri operaciji ni bila prelita niti kapljica krvi in izstreljena niti ena krogla, ravnal pa je z vso potrebno previdnostjo. Ob tem je tudi pozval Farc k sklenitvi miru in izpustitvi vseh talcev.

Betancourtova je povedala, da je že leta 2003 v videu posnetku, ki ga je poslala kot dokaz, da je živa, zaprosila Uribeja za vojaško reševalno akcijo, a ga je hkrati prosila, naj bo pazljiv glede njenih svojcev, saj je bilo to za njih zelo občutljivo vprašanje. Starša Betancourtove, obrambni odbori za njeno osvoboditev in francoska vlada so namreč ostro nasprotovali vojaškemu posredovanju, saj so se bali, da bi imel za talko tragične posledice.

Kolumbijska vojska je 15 talcev, med njimi tudi tri Američane, osvobodila s pomočjo ukane. Vojaki so se izdajali za posadko civilnega helikopterja, s katerim so uporniki želeli prepeljati talce. V zraku so nato razkrili, da so člani oboroženih sil, je v pogovoru za radio kolumbijske vojske opisala Betancourtova. Pri operaciji ni bil sprožen niti en sam strel, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal kolumbijski obrambni minister Juan Manuel Santos.

Medtem so tudi trije Američani, ki so bili med talci, z letalom že prispeli v San Antonio v ameriški zvezni državi Teksas.

Osvoboditev francosko-kolumbijske političarke in nekdanje kandidatke za kolumbijsko predsednico Ingrid Betancourt po vsem svetu pozdravljajo z olajšanjem. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je pozdravil "vojaško akcijo, kronano z uspehom" in ob tem pozval levičarsko kolumbijsko gverilsko skupino Farc k "ustavitvi njenega absurdnega boja".

Francija ne bo pozabila talcev, ki so še v rokah Farca Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je ob tem zagotovil, da Francija ne bo pozabila talcev, ki so še v rokah Farca. Danes je "izjemno veselje" in olajšanje nad tako dolgo pričakovanim dogodkom izrazilo tudi francosko predsedstvo EU.

Evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero Waldner se je zavzela za izpustitev preostalih talcev, izrazila pa je tudi "ogromno olajšanje in veliko veselje" nad dogodkom. Čestitkam Uribeju se pridružuje tudi visoki predstavnik EU skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

Bush čestital Uribeju Na novico so se odzvali tudi v Washingtonu, kjer je ameriški predsednik George Bush je v telefonskem pogovoru čestital kolumbijskemu predsedniku Alvaru Uribeju.

Iz Vatikana so sporočili, da je to "dobra novica, ki razveseljuje". Na dogodek, ki je sprožil velik val navdušenja po vsem svetu, pa se je odzval tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je čestital za osvoboditev in se pridružil pozivom za izpustitev preostalih talcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ne spreglejte