Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
8.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

9

Natisni članek

ZDA Osama bin Laden Al Kaida terorizem New York 11. september 2001

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 8.35

6 let, 7 mesecev

Reševalci, ki so iskali preživele, 16 let po 11. septembru izgubljajo bitko za življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

9

Na današnji dan mineva 16 let od največjega terorističnega napada na ameriških tleh. 19 pripadnikov teroristične celice Al Kaida je 11. septembra 2001 ugrabilo štiri potniška letala, s katerimi so nato izvedli teroristične napade na Svetovni trgovinski center (WTC) v New Yorku in zgradbo Pentagona v Washingtonu. V napadih je umrlo 3.000 ljudi, več kot 6.000 jih je bilo ranjenih.

Video: YouTube

Osrednje slovesnosti ob obletnici napada so kot vedno v New Yorku, Pentagonu in na polju v Pensilvaniji pri Shanksvillu, kjer so pred 16 leti strmoglavila potniška letala, ki so jih teroristi Al Kaide uporabili v največjem terorističnem napadu na ameriških tleh v zgodovini ZDA.

Ameriški predsednik Donald Trump je skupaj s prvo damo Melanio in osebjem Bele hiše najprej zjutraj počastil minuto molka v času, ko je prvo letalo zadelo severno stolpnico Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku, nato pa se je odpravil v Pentagon, kjer je imel govor na posebni slovesnosti. STA

Video: YouTube


V javnosti medtem odmevajo tudi osebne zgodbe ljudi, ki so prve ure po napadu iz ruševin WTC-ja reševali preživele. Nemalo gasilcev, reševalcev in policistov se je v letih po napadu začelo spopadati s hudimi zdravstvenimi težavami, na stotine pa jih je bitko z različnimi boleznimi že izgubilo.

Nekdanji policist: V uteho mi je, da moje ime ne bo pozabljeno

Eden izmed več tisoč pogumnih in požrtvovalnih ljudi, ki so med prvimi prišli na prizorišče napada, da bi izpod ruševin WTC-ja rešili preživele, nato pa tam preživeli več tednov, je bil tudi nekdanji policist Tom Wilson

16 let po napadu, ki je globoko spremenil svet, v katerem živimo, se Wilson po poročanju Newsweeka bojuje z boleznimi, za katere zdravniki pravijo, da so jih izzvali strupeni delci in hlapi na točki nič (Ground Zero), kjer sta pred napadom stala znamenita dvojčka.

Na današnji dan pred 16 leti so teroristi zgradbo WTC-ja napadli z dvema potniškima letaloma. | Foto: Reuters Na današnji dan pred 16 leti so teroristi zgradbo WTC-ja napadli z dvema potniškima letaloma. Foto: Reuters

"Odrezali so mi polovico jezika," pripoveduje 48-letni Wilson, ki so mu sedem let po napadu diagnosticirali raka.

Nekdanji policist se zaveda, kakšna usoda ga čaka. Brez sprenevedanja pripoveduje o tem, da se bo njegovo ime v bližnji prihodnosti verjetno pridružilo imenom pokojnih reševalcev, policistov in gasilcev na spominskem zidu v parku Nescoset.

Ta teden bodo na zid dodali 156 novih imen, s čimer bo skupno število umrlih naraslo na 850. "V uteho mi je, da ta imena ne bodo pozabljena, hkrati pa občutim tesnobo, ker število žrtev med reševalci, policisti in gasilci raste in raste," pravi Wilson.

V 16 letih po napadu je zaradi akutnih zdravstvenih težav umrlo že več kot 800 gasilcev, reševalcev in policistov, ki so izpod ruševin WTC reševali preživele. | Foto: Reuters V 16 letih po napadu je zaradi akutnih zdravstvenih težav umrlo že več kot 800 gasilcev, reševalcev in policistov, ki so izpod ruševin WTC reševali preživele. Foto: Reuters

Gasilci pri reševanju niso uporabljali zaščitnih mask

Podobna usoda čaka tudi 58-letnega newyorškega gasilca Roberta Tilearcia, ki umira zaradi možganskega tumorja. Za seboj ima nešteto zdravljenj in kemoterapij, vendar pa zdravniki trdijo, da mu ne morejo pomagati.

Tilearcio je tako kot Wilson prvih 48 ur po napadu neprekinjeno preživel na ruševinah newyorških dvojčkov, kjer je iskal morebitne preživele.

"Mesec dni po napadu je 24 ur na dan neprekinjeno delal na točki nič. Zaščitnih mask niso imeli. Priti bi moral domov, se oprhati in naspati, potem pa se spočit vrniti na kraj dogajanja," pripoveduje njegova soproga Tina.

Teroristični napadi 11. septembra 2001 so zaznamovali ZDA in svet. | Foto: Reuters Teroristični napadi 11. septembra 2001 so zaznamovali ZDA in svet. Foto: Reuters

"Vsak dan moram zaužiti 32 različnih vrst zdravil"

53-letni Ken George je bil v času napada na WTC zaposlen na newyorškem javnem prevozu, ko so izpod ruševin dvojčkov potegnili trupla ljudi. 

 "Če se danes ozrem 16 let nazaj, preprosto ponorim. Kako naj to storim brez čustev, če pa moram vsak dan jemati 32 različnih vrst zdravil," pojasnjuje George, ki se bojuje z boleznimi pljuč, srca in posttravmatskim sindromom.

11. september je zaznamoval svet, v katerem živimo

Največji teroristični napad na ZDA se je začel v torek, 11. septembra, ob 8.46 po lokalnem času, ko je potniško letalo družbe American Airlines trčilo v severni stolp WTC-ja.

Napad drugega letala na južni stolp se je zgodil 17 minut kasneje, prek malih zaslonov pa si ga je v živo ogledalo več milijonov ljudi.

19 napadalcev, pripadnikov teroristične mreže Al Kaida, je ugrabilo štiri letala. Tretji je ob 9.37 po lokalnem času trčil v zgradbo Pentagona, četrti pa je čez slabe pol ure strmoglavil na polje v ameriški zvezni državi Pennsylvaniji.

Odgovornost za napad so ZDA pripisale teroristični mreži Al Kaida in Osami bin Ladnu. | Foto: Reuters Odgovornost za napad so ZDA pripisale teroristični mreži Al Kaida in Osami bin Ladnu. Foto: Reuters

Domnevno naj bi k temu pripomogli potniki, ki so se zoperstavili ugrabiteljem. V napadih naj bi umrlo okoli 3.000 ljudi, več kot 6.000 jih je bilo poškodovanih.

Po napadih je administracija takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega napovedala vojno Al Kaidi in Osami bin Ladnu, ki sicer ni prevzel odgovornosti za organizacijo napada.

Ne spreglejte